Zentropa-medarbejdere hæftede ufrivilligt for gæld
I 2006 købte en lang række af Zentropas medarbejdere aktier i firmaet, så de kom til at eje næsten halvdelen af anpartsselskabet Zentropa Folket ApS.
Siden faldt aktierne markant i værdi, som instruktøren Anders Rønnow Klarlund beskrev det i en personligt beretning i det seneste nummer af Ekko.
Medarbejderne investerede udelukkende i selskabets filmkatalog. Men nu afslører Jyllands-Posten (26-11-2012), at de også i en årrække blev gjort til kautionærer i Peter Aalbæk Jensen og Lars von Triers egne ejendomsforretninger.
Uden at vide det hæftede medarbejderne for et lån på 12,5 millioner kroner, som gjorde det muligt for Aalbæk, Trier og finanschef Peter Gaarde at gennemføre et salg af andelsboliger i Filmbyen i Avedøre, hvor Zentropa har hjemme. Et salg, der indbragte trioen en millionfortjeneste.
Bank krævede garanti
I 1999 købte Aalbæk, Trier og Gardes selskab Himmerige ApS en grund på adressen Filmbyen 2-4, hvor der blev bygget sytten andelsboliger.
Seks år senere var Peter Gardes private selskab Executive Invest Holding A/S mærket af et underskud på næsten tolv millioner kroner. Selskabet blev dog reddet fra konkurs, da Aalbæk og Trier solgte deres part af andelsboligerne til Peter Garde for et hemmeligt beløb.
Gardes selskab Executive Holding A/S solgte senere boligerne videre til 41,7 millioner kroner. Andelsboligerne i Filmbyen var dog belånt til skyerne, og Forstædernes Bank og realkreditinstituttet DLR Kredit krævede derfor en garanti – en velstående tredjepart – før Aalbæk fik lov at videresælge andelen til Gardes selskab.
Ejer intet af jorden
Tredjeparten blev Zentropa Folket Aps, det selskab, hvis kapital medarbejderne i 2006 havde styrket kraftigt med deres aktiekøb. Peter Aalbæk Jensen, der også er direktør for dette selskab, skrev under på en kaution på et lån for 12,5 millioner med opbakning fra bestyrelsen ved Peter Garde og økonomichef Ann Køj.
Sideløbende skrev Aalbæk – nu som direktør for Himmerrige – under på salget af Andelsboligerne til Peter Garde.
Medarbejderne kautionerede altså for salget af andelsboligerne i Filmbyen, selvom de ikke ejer noget som helst af filmbyens jord.
Året efter fik Himmerige A/S overskud, mens Zentropa Folket måtte leve med et underskud på 19,4 millioner kroner.
Kan se alvorligt ud
Anders Rønnow Klarlund, der som tidligere Zentropa-instruktør er medarbejderaktionær i selskabet, siger til Jyllands-Posten:
”Jyllands-Postens oplysninger er helt nye for mig. Jeg har aldrig hørt, at det selskab, vi som medarbejdere købte aktier i, kom til at kautionere for meget store ejendomslån for investeringer, som ledelsen har gennemført i andre selskaber.”
Anders Rønnow Klarlund udtaler til avisen, at han vil drøfte sagen med sin advokat.
”Det er jo en tid, hvor man skal være meget forsigtig med, hvad man siger. Aalbæk udsteder injuriefatwaer efter gud og hvermand, men hvis Jyllands-Postens oplysninger holder stik, kan det se meget alvorligt ud, synes jeg,” siger han og fortsætter:
”Nu er jeg jo vokset op på landet, hvor en aftale er en aftale. Og jeg kan roligt sige, at det i hvert fald ikke var en aftale, at Zentropa Folket skulle bruges som kautionist for ledende medarbejderes ejendomseventyr.”
Svesken på disken
Tidligere producer på Zentropa, Peter Engel, lånte 326.000 i banken for at købe medarbejderaktier, og han er også forundret over de nye oplysninger.
”Nu må svesken på disken, som Peter Aalbæk Jensen selv ville have udtrykt det. Vi vil have en detaljeret beskrivelse af, hvad vi har kautioneret for hvornår,” siger han til Jyllands-Posten i dag.
Professor Lars Bo Langsted fra Juridisk Institut på Aalborg Universitet mener, at der er grobund for en nærmere undersøgelse.
”Uden at tage stilling til den konkrete sag kan man sige, at det umiddelbart skærper ens opmærksomhed, når et selskab med Peter Aalbæk Jensen i ledelsen får lov til at stille sikkerhedsstillelse for noget, som man må mene, at Peter Aalbæk Jensen har en personlig interesse i,” udtaler han til avisen.
Medarbejderne holdes skadefri
Peter Aalbæk Jensen meddeler over for Jyllands-Posten, at DLR Kredit allerede i 2005, før medarbejderne købte aktier, krævede, at Zentropa Folket kautionerede. Dette fremgår imidlertid ikke af lånedokumenterne fra 2005.
Zentropa-direktøren forklarer desuden, at der er indgået en ikke-offentlig aftale om, at medarbejderne bliver holdt skadefri, hvis cheferne taber på ejendomsbesiddelserne. Denne aftale vil han dog ikke lægge frem.
Endelig påpeger Peter Aalbæk Jensen, at Zentropa Folket sidste år blev frigjort fra kautionspligten.
Kommentarer