Serieanmeldelse
29. juli 2022 | 09:39

518 piger

Foto: Pipeline Productions
Emil Mercedes Baadsgaard er både forførende og uhyggelig i seriens rekonstruktioner, hvor han spiller Max, der sexkrænkede 518 piger over ti år.

Interessant dokumentarserie kaster lys over Danmarkshistoriens største digitale sexkrænkelsessag uden at være et tilknappet skræmmebillede.

Af Kjartan Hansen

”Når han smiler, bliver du også glad.” 

Det siger en af de kvinder, den karismatiske Max forførte. Han beskrives som nærværende og med et vindende glimt i øjet, der gjorde hende blød i knæene. 

De to blev bollevenner i stedet for kærester. Hun gik i tiende klasse og skammede sig, men alligevel var det spændende. 

En anden fortæller om sit dårlige selvværd efter forældrenes skilsmisse, hvilket gjorde hende til et let offer for skørtejægeren. 

Men den fynske kvindebedårer, der er omdrejningspunkt for Pipeline Productions dokumentarserie på TV 2 Play, viste sig at være en digital overgrebsmand. Fra 2010 til 2020 misbrugte han sine venner og tilranede sig adgang til intime billeder af 518 danske kvinder i Danmarkshistoriens største sag om digitale sexkrænkelser. 

Nu står de frem og fortæller om deres oplevelser.Når titlen på serien omtaler dem som piger, skyldes det, at flere af dem endnu var umyndige, da billederne blev taget. 

Uddrag af nyhedsdækningen om sagen blandes med rekonstruerede optagelser af hændelserne og samtaler foran kameraet samt opkald til dem, der kendte Max. 

Max, der blev idømt fire års fængsel ved retten i Herning, har ikke selv ønsket at medvirke. Til gengæld er skuespilleren Emil Mercedes Baadsgaards præstation som Max i seriens rekonstruktioner fortræffelig. Hans karisma er forførende, samtidig med at han udstråler et mørke, der gør ham til en troværdig skurk. 

Serien får et nyt lag, når man i skuespillerens øjne kan læse en foragt for karakterens gerninger.Men det løber koldt ned ad ryggen, når man som seer opdager, at de øvrige medvirkende i dokumentaren, er dem, der blev krænket i virkeligheden. 

Ikke alle kvinderne har lyst til at optræde i rekonstruerede scener, fordi det går for tæt på. De optræder også kun med fornavn, formentlig for at beskytte dem. 

Modigt vil flere af dem alligevel medvirke i interviews. Hans tidligere arbejdsgiver mødes med journalister på baren, hvor hun ansatte Max. En anden fortæller sin historie, mens hun strigler sin hest. 

Med hverdagen som bagtæppe bliver historien mere gribende, og det understreger, at det kunne ske for hvem som helst. 

Nogle kvinder reflekterer over deres eget ansvar, andre vil gerne advare om den type overgreb. Bedraget har mærket dem og gjort det svært for dem at stole på andre mennesker igen. 

Unge mennesker badet i blå neonlys vises i slowmotion på dansegulvet, imens de hopper og danser til techno. Klubben er en Max’ tidlige jagtmarker, hvor han som trænet danser viser sig frem, nedlægger sit bytte og starter karrieren som hjerteknuser. 

Røde toner dominerer andre sekvenser som for at signalere pigernes harme over overgrebene. 

I dunkle gader ses han løbe som for sit liv med nogen i hælene. Nattens mulm og mørke danner kulissen for et overfald, efter han har lagt an på en af voldsmændenes lillesøster. 

Volden og hans mysteriet om hans sande baggrund gør ham blot mere eftertragtet i serien, som derved også udspiller sig som et ungdomsdrama med stof til eftertanke. 

”Ej, vi er lækre i dag,” tænker Emmi for sig selv, da hun tager intime billeder af sin krop. Hun lægger vægt på, at det hjalp hendes selvværd at tage frække selfies til eget brug. 

Dokumentaren lægger vægt på, at der ikke er noget galt i, at unge mennesker tager intime selvportrætter. Problemet opstår, når et menneske stjæler sig adgang til dem og deler dem uden samtykke. 

Max fortæller, hvordan han manipulerer hende til at give ham koden til Facebook under dække af at ville beskytte hende mod hackerangreb. 

Via hendes profil beder han om venindernes koder til samtlige platforme på sociale medier. Som ringe i vandet udvides hans adgang, så han kan tage frit for sig af forskellige kvinders intime billeder. 

Fortællinger om svindlere fra Inventing Anna over Mr. Robot til den danske En fremmed flytter ind har fascineret os i senere år. Trenden indskriver sig i det allerede bugnende udbud af true crime. 

Seksuelle overgreb er ikke noget nyt fænomen, men bruges ofte som symbol på en håbløs ungdom. 518 piger anerkender, at teknologien er ny, men går ellers ikke ind på den præmis. 

De berørte kvinder har ordet, og deres beretninger er både spændende og lærerige, uden at det bliver et tilknappet skræmmebillede.

Kommentarer

Titel:
518 piger 

Land:
Danmark 

År:
2022 

Serieskaber:
Jon Adelsten, Elisabeth Friis 

Medvirkende:
Emil Mercedes Baadsgaard, Emmi, Inge, Line, Emelie 

Spilletid:
Fem afsnit af 30 minutter 

Anmeldelse:
Fem afsnit 

Premiere:
26. juli på TV 2 Play

© Filmmagasinet Ekko