I De Langsomme Loriers Landsby i Kina foregår livet i sneglefart, og sådan kan beboerne lide det.
Animationsfilmen De raske og de rå foregår i et samfund af lorier – også kaldet en dovenaber – der er et notorisk langsomt dyr. De kan genkendes på deres Disney-store øjne, som er en drøm for enhver animator.
Men blandt dovenaberne bor også unge Zhi. Han føler sig låst fast i et hverdagstempo, som er alt for sløvt. Der skal mere fart over feltet.
Dagene i landsbyen bruger han på at trimme bonsai-træer, spise dumplings og dyrke tai chi i gårdhaven med sin bedstemor, der prøver at overbevise Zhi om, at han skal finde sin tao.
”Tao” betyder den vej eller sti, man skal gå i sit liv. Zhi har dog allerede fundet sin vej – en racerbane faktisk – og han kan ikke komme hurtigt nok afsted.
Men med ét vælter utallige tudser i bulldozers ind i landsbyen og erklærer, at den er blevet udvalgt til nedrivning af Albert von Fængeligs byggefirma. Her skal nemlig bygges et eksklusivt sumpområde for det finere tudseborgerskab.
Tudsen von Fængelig er verdens mest profilerede racerkører og et barndomsidol for raceraspiranten Zhi. Men von Fængeligs mange sejre i racerløb er steget ham til hovedet, som navnet antyder.
Han er faktisk så selvsikker, at han allerede på forhånd har fået bygget montren til trofæet for det nye racerløb: Silkevejens Rally.
Zhi tager chancen og udfordrer ham. Hvis han kan vinde løbet, er De Langsomme Loriers Landsby reddet. Men hvis Zhi taber, må han være ansigtet udadtil for det nye sumpområde. Ifølge von Fængelig er Zhi nemlig ”tudsetalt nuttet”.
Den påstand er sand, for der er tydeligvis blevet kælet mere for animationen af lorierne end af tudserne.
Generelt svinger animationen i kvalitet. Dyrene er i øjeblikke detaljerede væsner i livagtige kulisser, men i næste øjeblik ligner det mere noget fra et computerspil.
Zhi får undervejs hjælp af sin racer-sensei, geden Nis, men der skal fart på, hvis de skal nå at få Zhi klar til at køre Silkevejens Rally, hvor ruten er 4850 km tværs gennem Kina.
Dog er det et næsten uigenkendeligt Kina, der ræses i. Ruten ligner mere et kryds mellem grafikken i Mario Kart og ørkenlandskabet i Dune end det egentlige Kina.
Den kinesiske placering skinner heller ikke igennem i det danske cast, der byder på Jens Sætter-Lassen (Skyggen i mit øje) og Fanny Bornedal (Nattevagten – Dæmoner går i arv). I den danske version har man ikke valgt et mangfoldigt asiatisk cast, ligesom man har til den oprindelige, amerikanske version.
Den danske versionering af stemmerne er ganske udmærket, og ingen jokes falder igennem i oversættelsen. Men der opstår forvirring, når de danske skuespillere skal sige figurernes kinesiske navne.
Producerne bag Shrek og instruktør Ross Venokur forsøger med De raske og de rå at skabe en hyggelig familiefilm. Men stilen kører flere steder af sporet.
Det ellers strømlinede univers krakelerer, når von Fængelig kortvarigt bryder ud i rap, og da en af filmens racerløbssekvenser af uforklarlige årsager går fra 3D-animation til sort-hvid tegnefilm.
Til gengæld rammer filmen også momentvis plet med sin humor.
Et højdepunkt indtræffer, da von Fængelig ankommer til tonerne af sangen Who Let the Frog Out. Eller da en britisk racerbil trykker på den ildrøde Brexit-knap, der skyder med tekander efter konkurrenterne.
Der er masser af børnesjov at finde i De raske og de rå. Men filmen skulle have interesseret sig mere for kinesisk kultur, der blot bruges som baggrund for løjerne, for at efterlade et indtryk og ikke kun et dækaftryk.
Kommentarer