Alene navnet Kaptajn Underhyler er til at blive glad i låget af og varsler noget af den rablende humor, som universet i Dav Pilkeys børnebøger lever højt på.
Filmen om Kaptajn Underhyler er – som titlen mere end antyder – en filmatisering af Pilkeys populære bogserie om den lidt fedladne og ublufærdige parodi på en superhelt, som kun er iført kappe og underdrenge.
Eller faktisk er filmens titel lidt misvisende, for den handler nemlig meget mere om de to bedste venner, Jimmy og Otto, der har opfundet Kaptajn Underhyler og styrer ham.
Filmen starter med fuld fart over feltet. Et hæsblæsende tempo, som der kun momentvis skrues ned for.
Når Jimmy (Jonas Schmidt) og Otto (Malte Milner Find) ikke laver sjov og ballade i skolen, tilbringer de al deres fritid sammen i en hule i et træ. Her laver de fantasifulde tegneseriehæfter, og serien om Kaptajn Underhyler er deres hovedværk. En lapset, men godhjertet parodi på Superman med rød kappe og blege boxershorts.
Da Jimmy og Otto ad noget snørklede omveje opdager, at de kan hypnotisere den onde skoleinspektør Hr. Knold (Casper Phillipson) til at tro, at han er selveste Kaptajn Underhyler, udnytter de selvfølgelig chancen for at se deres tegneseriehelt i levende live.
Og da skolens nyansatte fysiklærer med det underholdende navn professor Prutpotte (Lars Thiesgaard) har ondsindede planer, må Jimmy og Otto sammen med Kaptajn Underhyler begive sig ud på en redningsaktion for skolen og eleverne.
Filmen om Kaptajn Underhyler er baseret på de fire første ud af i alt tolv bøger om Kaptajn Underhyler. Dav Pilkeys serie er blevet et hit og har solgt i omegnen af 80 millioner eksemplarer på verdensplan. Formentlig fordi Pilkey rammer en tone, der på en gang er fantasifuld, kreativ og rablende skør, ja, indimellem nærmest anarkistisk.
Samme underholdende tone rammer Filmen om Kaptajn Underhyler langt hen ad vejen med held.
Allerede i filmens første tredjedel leger den fantasifuldt med formerne. Snart er filmen fortalt som en sokkedukkefilm, snart i stillbilleder fra Jimmy og Ottos egenproducerede tegneseriestriber, og pludselig bryder de to kække drenge den fjerde væg og henvender sig direkte til publikum.
Det er ikke unikt, men det passer godt ind i Pilkeys Kaptajn Underhyler-verden, hvor det meste kan lade sig gøre, bare det er gakket nok.
Animationsstilen er farverig, noget naivistisk og tydeligt inspireret af illustrationerne fra selve bogserien. Det filmiske univers underbygger effektfuldt den omsiggribende fortælling, hvor figurerer pludselig kan sidde på en øde ø eller svæve rundt i verdensrummet blot for at illustrere en sindsstemning.
Filmens høje tempo er for det meste et plus, men bliver undervejs også noget anstrengende. Flere temposkift undervejs ville have givet fortællingen en tiltrængt dynamik.
Filmen om Kaptajn Underhyler er bedst, når den trækker på scenarier, som børn – og de fleste voksne – kan genkende. Den dødkedelige skoledag med monotone lærerforedrag, den onde inspektør med et ”Her dør alt håb”-skilt hængende på skrivebordet eller bare glæden ved at udtænke fantasifulde universer.
Selv om filmen er baseret på hele fire af Dav Pilkeys bøger, hænger den nogenlunde sammen, og de usandsynligheder, der opstår undervejs, tilgiver man, fordi universet er så legesygt og farverigt.
I den dansksprogede version af filmen fungerer særligt Casper Phillipson og Jonas Schmidt glimrende. Især rammer Jonas Schmidt som Jimmy plet med sin komiske timing og lidt naive, barnlige stemme.
Filmen om Kaptajn Underhyler er en velfortjent filmatisering af Dav Pilkeys helt i underhyler.
Kommentarer