Set med nutidens øjne virker det temmelig barbarisk, som der hugges, skæres og pumpes blod med håndkraft i enorme mængder i The Knick.
Men i år 1900 var lægekunsten stadig på børnestadiet, og operationer var som rejser ind i fremmede og ukendte egne. Man anede ikke, hvad der ventede, og ofte var konsekvenserne fatale.
Vi er i en verden, hvor selv blindtarmen er en farlig fætter, som lægerne har svært ved at håndtere. Til gengæld er de drevet af en ekstrem nysgerrighed og kreativitet, og den kombination gør The Knick til et mægtigt interessant bekendtskab.
Anført af en bister og hærget udseende Clive Owen (Children of Men, Closer) i rollen som den brillante overlæge John Thackery er hospitalet The Knickerbocker i New York centrum for seriens mange udfoldelser.
Som når en syfilispatient har mistet næsen, og de entreprenante læger skal hjælpe hende. Deres løsning er at fæstne hendes arm fast til hovedet, så en hudflap på overarmen kan syes på næsens sørgelige rester!
Persongalleriet i The Knick er herligt spraglet.
Der er den brøsige, irske ambulancefører Tom Cleary, der som bibeskæftigelse sælger kadavere til hospitalerne, men alligevel viser sig at have hjertet på rette sted.
Der er den sleske Herman Barrow, som driver hospitalet og tiltusker sig penge på enhver tænkelig måde. Og der er den søde og rene sygeplejerske Lucy, der dater hospitalets unge doktor Chickering, men som serien skrider frem bliver mindre uskyldig, da hun falder for doktor Thackery.
Den eneste, der falder igennem rent skuespilmæssigt, er Sister Harriet, spillet af Cara Seymour (An Education, American Psycho). Med sin trættende forurettede trutmund bringer hun ikke nok facetter til sin ellers interessante karakter. Nonnen, der er ansvarlig for The Knicks børneafdeling, gør sig nemlig i fosterfordrivelse i sin fritid.
Lige så visionær doktor Thackery er som læge, lige så snævertsynet er han.
Da hans elskede mentor begår selvmord i første afsnit, forfremmes Thackery til overlæge, og hospitalets velgørere insisterer på at ansætte doktor Algernon Edwards, der er uddannet på de bedste hospitaler i Europa. Men da det går op for Thackery, at Edwards er sort, nægter han pure at arbejde sammen med ham.
Både menneskesynet og lægevidenskaben har heldigvis rykket sig siden da. Dengang mente man, at kokain var et vidundermiddel, og lægerne pumpede patienterne fulde af det.
Doctor Thackery aner dog så småt, at kokain ikke løser alle problemer. Selv er han blevet så afhængig af stoffet, at han må sprøjte det i sin fod på alle tidspunkter af døgnet for at kunne fungere. Når han ikke er på hospitalet, tilbringer han sin tid på Chinatowns opiumsbarer i favnene på asiatiske prostituerede.
Steven Soderbergh (Sex, løgn og video, Traffic) er manden bag kameraet, og i modsætning til Martin Scorsese, der kun instruerede første afsnit af Boardwalk Empire, instruerer han alle sæsonens ti afsnit. Det samme gør han med anden sæson, der allerede er på tegnebrættet.
Det kan ses!
New Yorks snuskede gadehjørner anno 1900 er filmet med rå realisme og lækkert filter. Der bydes på spændende kameravinkler, som når blod pumpeplasker ud i glasholdere, eller når der afholdes rottetrampnings-konkurrencer i fugtige kældre filmet i gulvhøjde.
Det knitrende elektroniske ambience-soundtrack, skabt af Soderbergh-kendingen Cliff Martinez (Traffic, Drive), skulle man tro ville skurre i ørerne. Men den dystre, minimalistiske musik fungerer overraskende godt med de realistiske og tidstypiske billeder og giver et fabelagtigt lækkert lag til The Knick.
Anmelderne har fået lov at se seriens syv første afsnit, og hvis de tre sidste holder samme niveau, er der tale om en af årets absolut bedste tv-serier!
Kommentarer