Biografanmeldelse
07. dec. 2022 | 19:24

Min ven, Krokodillen

Foto | Fernando Decillis
Krokodillen Lyle kan ikke tale, men til gengæld kan han synge så smukt, og han er bestemt ikke et kedeligt bekendtskab.

Familiefilm om en syngende krokodille er sjov for børn og udfordrer de voksne til at gå mere legelystent til livet.

Af Jonathan Lebeda

Entertaineren Hector vælter gennem talentshows og får afslag efter afslag. Han ligner en superstjerne med rød jakke, seler og et spidst overskæg, men det store gennembrud lader vente på sig. 

Folk er trætte af hans tryllenumre. Hans show mangler noget ekstraordinært. Men det finder han i dyrehandlerens baglokale, da han forelsker sig i en lille, dansende krokodille. 

De danser og synger sig gennem tilværelsen i Hectors hus i New York. Krokodillen får navnet Lyle. 

Min ven, Krokodillen er medrivende fra start. Hector er excentrisk dragende, og den tørklædeklædte krokodille vil uden tvivl charmere sig ind hos de yngste seere. 

Filmen er baseret på Bernard Wabers populære børnebogsserie Lyle the Crocodile, der startede i 1965. 

Klædt i smoking er Hector og Lyle klar til at indtage scenen med deres show. Men klappen går ned for Lyle. Sceneskrækken slår til, og den høje cigarføring stopper brat, så Hector må sælge huset og efterlade Lyle på loftet. 

Familien Primm flytter ind uden at ane, at der ligger en krokodille på loftet. De er klichéen på den perfekte moderne familie. Den pragmatiske far har redt hår, slips og et godt job, mens mor er kogebogsforfatter og disker op med et væld af veganske retter. 

Hverdagen er tilrettelagt fra start til slut. 

Sønnen Josh er sød og charmerende, men har det lidt svært i skolen, da han ikke er den, der råber højest. Så han ender alene med en stak bøger på biblioteket. 

Mødet med krokodillen Lyle sparker liv i hans tilværelse. 

De bliver straks venner. Sammen løber de rundt og skralder hummer, kaviar og pizza fra byens restauranter. Det ender i et festmåltid på taget af en skyskraber. Og dér på toppen bryder krokodillen ud i et storslået musicalnummer. 

Optrinnet vækker minder om de pizzaglade skildpadder i 90’er-hittet Teenage Mutant Ninja Turtles

Min ven, Krokodillen er en musical, så figurernes problemer kan hurtigt løses med en sang. Numrene er meget forudsigelige, men det skønne persongalleri vinder på charmen. 

Danske Oscar Dietz synger godt i den danske oversættelse, selv om det er noget af en opgave at erstatte den canadiske popstjerne Shawn Mendes, som er stemmen bag Lyle. 

Men det er netop en film om at tro på sig selv. Josh finder en ven i Lyle og føler sig endelig hjemme. Lige så stille giver han slip på sin forsigtighed. Venskabet giver ham selvtillid, og han stopper med at være bange. 

Et skønt budskab at sende videre til de mindste, som filmen ikke mindst er tiltænkt. 

Venskabet bliver dog udfordret af underboen. Han er en prætentiøs storbysnob, der går op i kunst, kultur og at naboerne holder kæft. Ingen må synge og danse, mens han sidder alene og kæler med sin racekat. 

Antagonisten viser, hvad der sker, hvis man glemmer at lege. 

Ikke kun Joshs verden bliver større af mødet med Lyle. Drengens mor er ved at dø af skræk, da hun ser krokodillen første gang, efter en sang danser de rundt i køkkenet, glemmer gøremålene og bager en kæmpe lagkage. 

”Glem opskriften og gør dig fri,” synger de i kor med en skøn stikpille til glansbilledet på den perfekte familie. 

Den effektive kernefamilie opdager, at livet er sjovere, hvis man giver sig selv lov til at fejle og bare er sig selv. Livet leves, når man slipper kontrollen. 

Der er virkelig feel good for alle pengene, og Min ven, Krokodillen skaber en fantasifuld og legesyg oplevelse. De skøre figurer taler både til børn og voksne.

Trailer: Min ven, Krokodillen

Kommentarer

Titel:
Min ven, Krokodillen

Originaltitel:
Lyle, Lyle, Crocodile

Land:
USA

År:
2022

Instruktør:
Josh Gordon, Will Speck

Manuskript:
Will Davies

Medvirkende:
Oscar Dietz, Elton Rokahaim Møller, Szhirley, Thomas Magnussen, Jens Jacob Tychsen (danske stemmer)

Spilletid:
106 minutter

Aldersgrænse:
Tilladt for alle

Premiere:
8. december

© Filmmagasinet Ekko