Det at være mor har aldrig stået øverst på unge Rakels liste. Hun har drømt om at være tegneserieskaber, astronaut, ølsmager, globetrotter og tilmed skovvogter.
Men bestemt ikke mor.
Så hun bliver noget overrasket over svaret på den graviditetstest, som hendes veninde har tvunget hende til at tage efter at have observeret Rakels ændrede madvaner, bryststørrelse og manglende menstruation.
Rakel får et chok, da det viser sig, at hun er hele seks en halv måned inde i graviditeten.
Barnet er en lusket ninjababy, der hverken har sparket eller på anden måde gjort opmærksom på sin eksistens. Pludselig må den unge og bramfri kvinde gå fra en uforpligtende livsstil med fester, druk og sex til at skulle tage ansvar for det lille væsen inde i sin mave.
Siden kæmpesuccesen Skam har Norge leveret en perlerække af hjertevarme serier, som skildrer, hvordan det er at være ung og famle efter sin vej i livet.
Blank og Semester viser årene efter gymnasiet, men før voksenlivet for alvor begynder. Mens Benzin i blodet fokuserer på livet som ung i udkants-Norge.
Seneste skud på stammen af ungdomsfortællinger er autodidakte Yngvild Sve Flikkes friske og vittige Ninjababy, hvor Rakel må tage stilling til, hvad hun skal gøre med det lille væsen, hun ikke ønsker at beholde.
Rakel har et stort talent for at tegne, og i løbet af filmen illustrerer en række animationer hendes følelser og tankestrømme. Det særdeles velskrevne manuskript giver os også vittige og skarpe dialoger mellem Rakel og en animation af ninjababyen.
Det er en finurlig måde at skildre Rakels indre konflikt om, hvad i alverden hun skal stille op med et barn, som hun alligevel mærker en tilknytning til.
”Jeg skal ikke vokse op hos ham! Er du vanvittig?” udbryder Ninjababy skrækslagent i animationen, da Rakel overvejer at overlade barnet til den sexfikserede, biologiske far, som hun kalder ”Pikjesus”.
Det vil også være noget rod at blive overladt til Rakels voksenkedelige halvsøster, når alle ved, at Rakel er moren.
Kristine Kujath Thorp blev nomineret til Ekko Shortlist Awards 2020 for Under bølgerne, over skyerne. Og i Ninjababy er hun fremragende i hovedrollen.
Med en stærk sans for komik og en alvorlig nerve af livsforvirring lige under overfladen får hun skildret Rakels 20’er-krise, så man kan spejle sig i den.
Der har været totalt kaos i hendes tilværelse, siden hun droppede ud af uddannelsen. Det kommer til udtryk i alt fra hendes sjuskede og alt for store garderobe til hendes fuldstændig bombarderede lejlighed. Og så formår Rakel konstant at bringe sig selv i pinlige og kosteligt morsomme situationer.
Da hun overvejer at bortadoptere, går hun undercover for at tjekke potentielle adoptivforældre ud. Til et møde for kommende adoptivpar udfritter hun dem om, hvorfor de kun søger børn inden for Norges grænser. Og hun bryder sig ikke om deres svar.
”Racist, racist, racist,” råber hun, mens hun dømmende peger på parrene, der kigger måbende tilbage.
Samtidig raser Rakel, ikke helt urimeligt, mod den patriarkalske forståelse af forældreansvar, der stadig hersker i det ellers så progressive velfærdsland. Hun foreslår tilmed, at alle mænd burde tvangssteriliseres fra tolvårsalderen. Hvis de ændrer mening og senere vil have børn, kan man jo rette op på det til den tid.
Ninjababy er en skarp og hjertevarm ungdomsfilm, der med sin vittige tone undersøger, hvad det vil sige at være kvinde og mor. Det er et kærligt oprør med forestillingen om, at 20’erne for kvinder er en forudbestemt glidebane mod det lykkelige familieliv i 30’erne.
Rakel bekymrer sig om sit barn, men ser sig ikke i stand til at udfylde rollen som mor. Og hun har heller ingen ambitioner om at blive det. Hun forsøger blot at finde sin egen vej i tilværelsen. Det kan også være svært nok.
Kommentarer