Forfatteren Arnaldur Indridason er blevet beskrevet som ”Islands Jussi Adler-Olsen” med bogserien om den hårdkogte kriminalkommissær Erlendur Sveinsson som pendant til Carl Mørck og Afdeling Q-serien.
Men den nye filmatisering af Indridasons bestseller Operation Napoleon er mere Dan Brown end Adler-Olsen.
Filmen – som ikke er en del af Sveinsson-serien – følger den unge advokat Kristín (Vivian Ólafsdóttir), der får tilsendt en video af sin bror. I gletsjeren Vatnajökull har broren fundet et tysk fly fra Anden Verdenskrig med en amerikansk soldat som passager.
Pludselig er Island fyldt med morderiske amerikanere, som vil forhindre fundet i at blive offentliggjort. Og for at redde sig selv må Kristín opklare hemmeligheden om, hvad flyet lavede over Island i 1945.
Amerikanerne dræber med brutal nådesløshed, og Kristíns kamp for livet starter som et underspillet og vellykket spil katten-efter-musen. Uden sko må hun flygte ud i kulden og udmanøvrere agenten Simon (Wotan Wilke Möhring) i en lang, sveddryppende scene.
Den amerikanske stat er sjældent skurken i vestlige film, men Operation Napoleon viser effektivt, hvor angstprovokerende det må være at have hele verdens overvågningslystne og voldsliderlige supermagt i hælene.
Det er særligt tankevækkende, fordi Island siden Anden Verdenskrig har haft et ualmindeligt tæt forhold til de forenede stater med amerikanske tropper i landet helt op til 2006.
Efterhånden udvikler spændingsfilmen sig imidlertid desværre til en gråfarvet version af Da Vinci Mysteriet, hvor Kristín og ekskæresten Steve (Jack Rush), der er historieprofessor, løber fra det ene lille rum til det andet, mens de løser gåder.
Det er underholdende, men selve mysteriet er for simpelt til at blive foldet ud over så lang tid, og Steve tager sig utroligt god tid med sine forelæsninger.
”Vatnajökull er jo cirka på størrelse med Wales,” forklarer han, men måske er overforklaringerne på sin plads.
Kristín er smart nok til at tage sit sporbare mobilbatteri ud, men øjeblikket efter sætter hun det i igen, så hun kan vise Steve en video. Senere flygter de sammen hen på Steves universitet, hvor amerikanerne sjovt nok har luret, at de kunne finde på at tage helt.
Og helt hjernedødt undlader Steve at logge ud, da de bryder ind i den amerikanske ambassades arkiver, så fjenden ved præcis, hvad de har gang i.
Den kølige, men frustrerede agent Simon er en stærk antagonist. Derimod ser Iain Glen (Game of Thrones) ud til at have efterladt sin kampgejst derhjemme. Hans leder af den amerikanske indsats på Island, William Carr, kommer aldrig til at føles lige så farlig som et blodtørstigt USA uden ansigt.
Efter skiftet fra thriller til mysteriefilm ændrer Operation Napoleon endnu engang retning til actionkomedie. Det sker, da Ólafur Darri Ólafsson dukker op i rollen som den underkuede eneboer Einar, der har et gammelt horn i siden på Carr.
Ólafsson tilfører den ellers seriøse film komik, da han ud af det blå byder Steve og Kristín på en enorm stak pandekager direkte fra køleskabet.
Men de velkomne skud humor hober sig op, og efter adskillige vittigheder om Einars betydelig størrelse er det så som så med spændingen. Man sidder tilbage med følelsen af, at folkene bag Operation Napoleon håber på en eventyrlig efterfølger.
De glemte bare at komme i mål med den thriller, de var startet på.
Kommentarer