Biografanmeldelse
04. jan. 2025 | 19:20

Se7en

Foto | Peter Sorel

Brad Pitt spiller den ene af to politifolk, der i silende storbyregn jagter en psykotisk seriemorder, som er inspireret af de syv dødssynder.

Tiden har været god mod David Finschers seriemorder-thriller, og takket være digital teknik kan alle nu med en lykkelig gysen i hjertet kaste sig ind i det kompromisløse mørke.

Af Nicolas Barbano

David Finchers beundrede seriemorderkrimi Se7en har repremiere i 42 danske biografer. Mod kun 25 biografer i 1996, hvilket siger en del om dens øgede status. 

Og filmen, hvor Morgan Freeman og Brad Pitt som politiopdagere i silende storbyregn jagter en psykotisk seriemorder inspireret af de syv dødssynder, holder vitterligt til mange gensyn. 

Tiden har været god mod Se7ens eftermæle, men også mod dens æstetik. Af de 2.500 kopier, Warner oprindeligt lavede til biograferne, var kun nogle få hundrede fremstillet med den såkaldte bleach bypass-proces, hvormed Fincher og fotografen Darius Khondji opnåede en særlig dybde i filmens optiske mørke. 

I dag, takket være digital teknik, er alle filmkopier lige, og enhver kan med en biografbillet i hånden og en lykkelig gysen i hjertet kaste sig ind i filmens kompromisløse mørke. 

Det er nærmest ubegribeligt, at Se7en kun fik en enkelt Oscar-nominering (som den vandt), nemlig for Richard Francis-Bruces klipning. Både Kevin Spacey og Brad Pitt blev samme år Oscar-nomineret, og Spacey vandt, men for andre film, henholdsvis The Usual Suspects og Twelve Monkeys

Ligesom med Blade Runner er Se7en en film, hvis kvaliteter er tydeligst i bagklogskabens lys. Det skyldes ikke mindst dens indflydelse på seriemorderfilm såsom Kiss the Girls (1997), Fallen (1998), The Bone Collector (1999) og den franske De blodrøde floder (2000). 

Men hvor original er Se7en egentlig selv? 

Den står selvfølgelig på skuldrene af årtiers film om detektivers jagt på seriemordere – fra The Lodger (1927) og M (1931) over den danske Mordets melodi (1944) og Hitchcocks Psycho (1960) til Rosens navn (1986) og Ondskabens øjne (1991). 

To kultfilm nævnes aldrig i forbindelse med Se7en, men er strengt taget dens nærmeste slægtninge. Nemlig gyserkomedierne The Abominable Dr. Phibes (1971) og Theatre of Blood (1973), begge med Vincent Price, der gør politifolkene paf med en række groteske drab baseret på henholdsvis Egyptens ti plager og ti af Shakespeares skuespil. Brugen af Købmanden fra Venedig i Theatre of Blood er direkte kopieret i Se7en, dog minus Prices camp-humor. 

Se7en pirrer i stedet med et næsten gennemført sortsyn, hvor Morgan Freemans humanisme er eneste åndehul. Til slut gentager Andrew Kevin Walkers manuskript den tragiske finale fra David Cronenbergs Rabid (1977), hvor helten, ude af stand til at redde sin kæreste, bryder sammen i et hjælpeløst raserianfald. 

Sådanne unhappy endings var siden George A. Romeros Night of the Living Dead fra 1968 blevet normale i uafhængige horrorfilm, men Se7en var en stor og dyr Hollywood-produktion. Så Fincher måtte slås for Walkers vision, som vitterligt også chokerede det brede mainstreampublikum, men på den gode måde. 

Målt i anmeldelser og billetsalg blev Se7en en af årets største biografsucceser. 

De to hovedrolleindehaveres fremragende spil som skarpt definerede modsætninger hiver os ind i dramaet. Og det er filmet med skønhed som en klassisk film noir og iscenesat med nerve som en nedtur til helvede i verdens ondeste storby, hvor lydsiden hyppigt antyder et ekstra uset lag af depraveret djævelskab. 

For enden af hvert build-up til noget ubegribeligt forfærdeligt venter morderens mishandlede ofre, realiseret af makeup-geniet Rob Bottin (The Thing), der for selv den mest hærdede ligsynsmand vil formå at rykke grænser. 

Allerede forteksterne anbringer os i de dybeste lag af seriemorderens psykotiske sind og får hjertet til at hamre. 

Rå, beskidte, defekte og modbydelige er teksterne at se på, og de udgør vistnok filmens mest kopierede enkeltelement. Alene titlen, med sit snildt indarbejdede syvtal, populariserede overlagt fejlstavede filmtitler med efterfølgende eksempler som Thir13en Ghosts (2001), 2 Fast 2 Furious (2003), 5ive Girls (2006) osv. osv. 05∇. 

Og Warners 4K-version tillader os at se filmen på en måde, de fleste aldrig har oplevet. Det er så tæt på dens oprindelige billedkunst, som det er muligt. 

Så for os, der stadig værdsætter store biografoplevelser, er repremieren på Finchers fi1m om de s7v dødss7nder et uh7re velkomment g3ns7n.

Trailer: Se7en

Kommentarer

Titel:
Se7en

Land:
USA

År:
1995

Instruktør:
David Fincher

Manuskript:
Andrew Kevin Walker

Medvirkende:
Morgan Freeman, Brad Pitt, Gwyneth Paltrow, Kevin Spacey

Spilletid:
127 minutter

Aldersgrænse:
Tilladt for børn fra 15 år

Repremiere:
3. januar 2025

© Filmmagasinet Ekko