Bollywood – altså den indiske filmindustri – oplever for tiden en økonomisk krise, hvor publikum hellere vil gense gamle romantiske musicals og nynne nostalgisk med på elskede sange end at se premierefilm.
Blandt undtagelserne er dette års hidtil to største indiske publikumhits: sci-fi-actionfilmen Kalki 2898-AD og gyseren Stree 2: Sarkate Ka Aatank.
Selv om ingen af filmene har fået en traditionel anmeldervisning eller figureret på premierelisten hos Foreningen af Filmudlejere i Danmark, har begge film rent faktisk haft dansk biografpremiere denne sommer med billetsalg via Kino.dk: Kalki 2898-AD i Atlas Biograferne i Rødovre og Stree 2 i Valby Kino.
Med op mod 2.000 spillefilm produceret årligt er Bollywood verdens største filmindustri. Ser man bort fra Satyajit Rays Apu-trilogi i 1950’erne, blev hindufilm først et fænomen i Danmark i 2002, hvor NatFilm Festivalen satte Bollywood på plakaten med et par følelsesmæssigt berusende musicals som velfortjente publikumsmagneter, nemlig cricket-dramaet Lagaan og tåreperseren Devdas.
Den anden danske Bollywood-bølge startede omkring 2015 med Valby Kino og Atlas Biograferne blandt de faste spillesteder, hvor filmene især trækker et danskboende publikum af indisk herkomst.
Bollywood-filmene vises på originalsprogene og med engelske undertekster. Valby Kino respekterer traditionen for midtvejspauser, hvilket må siges at være god stil.
Valby Kino har især haft succes med film af og med superstjernen Shah Rukh Khan, der har hovedrollen i Devdas. Nyere megahits blandt hans mere end 100 film er 2023-actionfilmene Pathaan og Jawan. Blandt sine største Bollywood-succeser nævner Atlas Biograferne RRR (Rise Roar Revolt), Leo og Ponniyin Selvan: Part Two, der ligeledes er actionfilm.
Således er det gammeldags at tænke på Bollywood-film som en musicalgenre. Men musikken spiller stadig en vigtig rolle i filmene, og sidste år vandt RRR årets Oscar for bedste sang.
Stree 2: Sarkate ka aatank har ikke en dansk titel, men kaldes på engelsk for Woman 2: Terror of the Headless. Den er en fortsættelse til spøgelsesfilmen Stree (2018), der er baseret på en storbymyte: En afdød brud stjæler husstandens far, hvis ikke man narrer hende med et simpelt skilt, hvorpå der står: ”Kom igen i morgen!”
Filmen indledte en folkesagns-baseret gyserkomedie-franchise kaldet Maddock Supernatural Universe, hvoraf Stree 2 er den femte film og den første egentlige sequel.
Ligesom i de japanske Gojira/Godzilla-sequels bliver den oprindelige films monster – den afdøde brud – til menneskenes hjælper i kampen mod et nyt monster. Her et dæmonisk, svævende hoved, der kidnapper unge kvinder.
Den første films tre unge fjollerøve vender tilbage sammen med den navnløse heltinde. Også en varulv og en magisk fletning indgår i plottet, som afvikles med stor energi.
Ved Danmarkspremieren i Valby Kino blev der skreget af grin næsten konstant i to og en halv time. Også af replikker, jeg ikke selv ville have gættet, kunne vække latter. Scener såsom et gakket flugtforsøg i en hul elefant vil dog være sjove for alle.
Det primære musical-indslag danses af en smuk kvinde med bar navle omgivet af halvnøgne mænd, så der er noget for alle.
Med sine abrupte skift mellem fjollet farce og iskold gru formår toeren at toppe originalen. Jeg giver den fire stjerner, men indisk-talende tilskuere bør lægge en ekstra stjerne oveni.
Og så er Stree 2 altså blot en af mange Bollywood-film, der gennem det sidste årti har haft premiere herhjemme. Når nu tilskuerne hjemme i Indien åbenbart svigter de nye indiske film, under man gerne, at de bliver set i Danmark.
Kommentarer