Biografanmeldelse
19. dec. 2018 | 19:58 - Opdateret 20. dec. 2018 | 09:22

Ternet Ninja

Foto | A. Film
Da den ternede ninja (med stemme af Anders Matthesen) lander hos drengen Aske (Alfred Bjerre Larsen), ændrer livet sig hurtigt til det dramatiske, men også hylemorsomme.

Danmarks største komiker, Anders Matthesen, rusker op i børn og voksne med en vidunderligt morsom og meningsfuld animationsfilm.

Af Nicki Bruun

Jeg var elleve år gammel, da Anders Matthesen i 2000 udgav cd’en Hva' snakker du om? – Den ka' byttes Vol. 1, en samling af satireindslag fra radioprogrammet af samme navn. 

Det var en saltvandsindsprøjtning uden lige på børneværelset, hvor der blev skreget af grin til de overdrevne sketches og sunget med på sange som Jul på Vesterbro

Den blev som bekendt senere en kultelsket tv-julekalender, mens albummet Terkel i knibe skabte forrygende bølgegang i filmbranchen, da den i 2004 blev til en grænseoverskridende animationsfilm. 

I løbet af dette årtusind er Anders Matthesen blevet Danmarks største komiker, der også har imponeret som skuespiller og senest forfatter med den råt humoristiske børnebog Ternet Ninja

Nu er han klar til at give en ny generation af landets børn og unge et spark i lattermusklen med en computeranimeret udgave af fortællingen, der af Medierådet er blevet vurderet tilladt for børn over 11 år. Men lad det ikke handle for meget om aldersgrænser, for hvor er filmen dog et velplaceret spark i alle retninger! 

Man er konstant underholdt i historien om drengen Aske (Alfred Bjerre Larsen), der går i 7. klasse og er håbløst forelsket i Jessica (Emma Sehested Høeg) fra 8. Den historie er set før, men Anders Matthesen – der lægger stemme til alle andre figurer end de to børn – har sammen med sin medinstruktør Thorbjørn Christoffersen skabt et fantastisk farverigt og levende univers, der især er originalt takket være titeldukken. 

Den ternede ninja får liv i magisk lynild, da en thailandsk børnearbejder efter en fejl bliver tæsket ihjel af den danske legetøjsproducent Phillip Eberfrø. Det sætter ninjaen på kurs mod Danmark – animeret i en medrivende sekvens set gennem ninjaens øjne – med drabelig blodhævn i tankerne. 

Resten af persongalleriet er et regulært tagselvbord af hylemorsomme eksistenser, der spidder typer, som vil vække høj latter hos de fleste. Der er en lærer, som livstræt læser en diktat op med eksempler på den tredje verdens frygtelige leveforhold. Og Jessicas bedste veninder er et fnisende solarierotte-tvillingepar, der gentager hinanden i en uendelighed.

Og så er der selvfølgelig de velkendte figurer fra Matthesens bagkatalog. Terkel med knibens anæmiske mor Beate vil med nikotinplastre på hele kroppen bare ud og have en smøg, mens også Askes fætter Terkel gør et visit i egen klejne person. Han spørger, om dukken er Harlekin, da Stewart Stardust – der finder ninjaen på sit skib – giver den i fødselsdagsgaven til nevøen Aske. 

Onkel Stewart er som altid politisk ukorrekt. Han klapper et familiemedlen i røven og råber ”hashtag MeToo”, han synger en hyldest til pikspilleri, og han udbryder: ”Av for satan i nonnefissen!” 

I det aktuelle nummer af Ekko fortæller Anders Matthesen, at han trods de mange bandeord i egen optik har lavet en meget moralsk film – og det kan man kun give ham ret i! 

Faktisk handler Ternet Ninja om moral og etik. Om hvornår det er i orden at tæske sin plageånd på legepladsen. 

Aske må finde sig i meget fra sin storskidende papbror derhjemme, hvor moren har travlt med at lave økologisk quinoa til sin irriterende nye mand, så hun slet ikke bemærker, at hendes biologiske søn slås for livet. 

Men det er selvfølgelig i skolen – hvor mangt et barndomstraume er sprunget ud i fuldt flor – at det store opgør skal tages. 

Her lægger Aske og vennerne under for mobberen Glenn. Men Glenn bliver mødt med korporlig straf, da hovedpersonen får hjælp til selvhjælp af sin nye ninja-ven. Det er ikke politisk korrekt at opfordre til selvtægt i stedet at søge hjælp hos de voksne, men Matthesens sans for et barns virkelighed får budskabet om at forsvare sig selv til at gå rent hjem. 

For nok er den ternede ninjas øje for øje-princip gammeltestamentligt, men det er immervæk sundt at udfordre velfærdssamfundets indgroede hang til offermentalitet. 

Forhåbentlig vil Anders Matthesen stadig underholde, når mine fremtidige poder en dag er gamle nok til hans seriøst sjove gak og løjer. Og hvis det bliver med en animationsfilm, må han meget gerne fortsætte samarbejdet med A. Film, der har skabt en original verden fuld af spræl. 

Men visionen er Matthesens, og Danmark står stærkere i søen med ham som komisk styrmand med noget på hjerte.Ternet Ninja bør gå hen og blive en klassiker ligesom Terkel i knibe.

Trailer: Ternet Ninja

Kommentarer

Titel:
Ternet Ninja

Land:
Danmark

År:
2018

Instruktør:
Anders Matthesen, Thorbjørn Christoffersen

Manuskript:
Anders Matthesen

Medvirkende:
Anders Matthesen, Alfred Bjerre Larsen, Emma Sehested Høeg

Spilletid:
82 minutter

Aldersgrænse:
Tilladt for børn over 11 år

Premiere:
25. december

Ekko #80

Anders Matthesen pryder forsiden af det nye nummer.

I et ti siders interview afslører Matthesen, hvor hans egen grænse går for humor.

Kan købes i kiosker eller bestilles her.

© Filmmagasinet Ekko