Lynet slår ikke ned samme sted to gange, lyder et gammelt og vistnok langt fra sandfærdigt mundheld.
I filmbranchen har man alle dage vidst, at det er god forretning at vende tilbage til en succes. Det er gennem tiden blevet til ikke så få efterfølgere, som på ingen måde har levet op til originalens opfindsomhed.
Derfor kunne man have sine bange anelser om, at det selv for multitalentet Anders Matthesen og hans knalddygtige animationshold ville være umuligt at genskabe magien fra den aldeles vidunderlige Ternet Ninja.
Heldigvis bliver skepsissen hurtigt gjort til skamme i den ligeledes forrygende veloplagte fortsættelse.
Efter begivenhederne i den første film, hvor teenageren Aske sammen med titlens ninjadukke – der kvier sig ved at blive kaldt en dukke – tager hævn over en ondsindet legetøjsfabrikant og redder dagen, er det nu blevet hverdag og sommerferie.
Aske forsøger at holde konditionen ved lige med fysisk træning, men hans tanker kredser om, at hans udkårne Jessica ikke svarer på en lind strøm af opkald og beskeder. På sociale medier kan han se, at hun har kastet interessen på en ældre bad boy, så det stræber Aske naturligvis efter at være.
Den unge mand får dog andet at tænke på, da ninjaen pludselig dumper ned i hans liv igen. Legetøjsfabrikanten Phillip Eberfrø har nemlig skaffet beviserne mod sig af vejen og er blevet lukket ud af det thailandske fangenskab.
Handlekraftige Aske får grejet det sådan, at familieferien går til Thailand, og så begynder han ellers at følge efter Eberfrø med målet om at få ham tilbage bag tremmer. Undervejs i eventyret krydser Aske klinger med den machismo-inducerede ninja og sin storspisende bror Sune, hvis nye forhold fører til mange sjove situationer.
Det mest imponerende i en film, der fungerer på stort set samtlige planer, er, at den rammer klokkerent i et følsomt spændingsfelt mellem grovkornet humor og hjertevarme budskaber.
Der er jokes om pædofili og homoseksualitet, mens den ternede ninja erklærer, at han ikke bryder sig om sin nye uniform, fordi han ”ikke skal være en kælling”.
”Klamme hestepikkespiser,” siger han på et tidspunkt til en af filmens skurke, der ikke er bleg for at true børn med en pistol lige op i masken.
Det er hård kost – filmen har da også fået en censur, hvor den ligesom etteren er tilladt for børn over elleve år – men samtidig byder den på en stærk og børnevenlig morale om at være sig selv.
Det er jo ret banalt, men når indpakningen er så underholdende, vil både unge og ældre lade sig rive med.
Anders Matthesen har i en karriere fuld af succeser – fra albummet Hva’ snakker du om? over julekalenderen Jul på Vesterbro til animationsfilmen Terkel i knibe og en perlerække af standup-shows – bevist, at han er i særklasse Danmarks sjoveste mand.
Men nok så imponerende favner han samtidig gribende alvor. Matthesen gav prøver på sit skuespiltalent som Simon Spies i et teaterstykke fra 2004, og de seneste år har han taget stadig mere seriøse roller i film som De frivillige og Marco Effekten.
Men det er som humoristisk opsynsmand med fingeren på tidens puls, at manuskriptforfatteren Anders Matthesen virkelig brillerer. Han har igen skabt morsomme sange til den nye film og lægger stemme til alle figurer bortset fra Aske og Jessica, som Louis Næss-Schmidt og Emma Sehested Høeg står for.
Animationen, som Matthesens medinstruktør Thorbjørn Christoffersen er tovholder på, holder samme stil som forgængeren. Men familiens tur til Thailand giver filmholdet mulighed for at folde sig ud med en lang række tempofyldte scener. Den thailandske trafik bliver indfanget i al sin hektiske herlighed, og en tur til red light district med nattens kvinder og mænd får det til at gibbe i lattermusklerne.
Ikke mindst, da Aske under en mission på stripklubben Lucky Fucky løber ind i ingen ringere end Onkel Stewart. Han er med sine knap så #MeToo-venlige oneliners en skikkelse, der deler vandene, men man skal være mere end almindeligt krænkelsesparat for ikke at se ham som en kærligt latterlig figur, der sidder uhjælpeligt fast i fortiden.
Selv de mest optimistiske tør næppe tro på, at Anders Matthesen gentager den astronomiske succes, som Ternet Ninja blev. Filmen solgte næsten en million billetter i danske biografer og er det største hit i nyere tid.
Men selv hvis det ikke kommer til at gå lige så godt i anden omgang, er Ternet Ninja 2 billetprisen værd for hele familien. Her er for en gangs skyld en filmserie, som man håber fortsætter lang tid endnu.
Kommentarer