Nyhed
14. jan. 2013 | 10:33 - Opdateret 14. jan. 2013 | 13:37

Affleck tog hævn ved Golden Globes

Foto | Rodrigo Prieto
Ben Affleck blev overset ved torsdagens Oscar-nomineringer, men kom øverst på podiet ved nattens Golden Globe-uddeling med sin film Argo.

Les Misérables, Argo og Tarantinos Django Unchained blev nattens store vindere ved et lidt glat Golden Globe-show, hvor Jodie Fosters rørende bekendelsestale dog vil blive husket.

Af Daniel Pilgaard

Nikolaj Arcel måtte gå tomhændet hjem efter nattens uddeling af de prestigefyldte Golden Globes. Michael Hanekes Amour var på forhånd udråbt som storfavorit i kategorien ”bedste ikke-engelsksprogede film”, så det var ingen overraskelse, at den fåmælte østriger løb med statuetten. 

Havde man stadig håb om, at den danske instruktør skulle kunne snuppe en Oscar i næste måned, må det nu næsten være forduftet. En sensationel Golden Globe kunne have givet den danske film et afgørende skub fremad, selvom Globen uddeles af nogle helt andre mennesker end Oscar’en, nemlig de udenlandske filmjournalister, der er medlem af The Hollywood Foreign Press Association. 

En anden film fik til gengæld nyt liv ved nattens prisoverrækkelse. Ben Afflecks satiriske gidseldrama Argo vandt mildt overraskende både prisen for bedste drama og bedste instruktør. Ved Oscar-nomineringerne blev Affleck, der er blevet kaldt Clint Eastwoods arvtager, ellers slet ikke nomineret som bedste instruktør, hvilket var et alvorligt tilbageslag for Argo i Oscar-ræset. 

Day-Lewis kan skrive historie
Oscar-favoritten, Steven Spielbergs Lincoln,måtte nøjes med en enkelt pris ved nattens Golden Globe. Den gik til Daniel Day-Lewis, der vandt sin anden Golden Globe i karrieren for sit imponerende portræt af USA’s mest elskede præsident, Abraham Lincoln. 

Daniel Day-Lewis er spået til at gentage triumfen til Oscar-showet, og i så fald skriver han historie som den første i filmhistorien, der vinder tre af de glamourøse guldstatuetter for bedste mandlige hovedrolle. 

En anden af årets mest omtalte film, Kathryn Bigelows Zero Dark Thirty om jagten og drabet på Osama Bin Laden, måtte også nøjes med en enkelt pris, idet Jessica Chastain vandt for rollen som den stædige CIA-agent, der fældede verdens mest eftersøgte terrorist. 

Taber momentum
Tom Hoopers version af Victor Hugos Les Misérables blev nattens mest vindende film. 

Hugh Jackman vandt for bedste mandlige hovedrolle i en musical eller komedie for sin præstation som den berømte karakter Jean Valjean, mens Anne Hathaway hev prisen hjem for bedste kvindelige birolle. 

Tom Hooper måtte også selv en tur på scenen, da Les Misérables vandt prisen i kategorien bedste musical eller komedie. Dermed fratog musicalen formentlig komediedramaet The Silver Linings Playbook afgørende momentum i kampen om Oscar-statuetterne. David O. Russells film lignede ellers en outsider efter Oscar-nomineringerne i torsdags. 

Ved Golden Globe måtte The Silver Linings Playbook nøjes med en birollepris til Jennifer Lawrence. 

Breaking Bad overset
Nattens største overraskelse var dog måske nok Quentin Tarantinos Django Unchained, der vandt to priser. 

Østrigske Christoph Waltz vandt en birollepris for rollen som Dr. King, der køber Django fri fra sin tilværelse som slave. Og instruktøren selv gentog succesen fra Pulp Fiction ved at vinde i kategorien ”bedste manuskript”. 

”Det her er en satans overraskelse,” lød det i den spontane og oprigtige takketale fra den maniske Tarantino, der vanen tro var iklædt helt sort tøj. 

På tv-fronten vandt den kritikerroste serie Homeland for andet år i streg prisen for bedste dramaserie. Og CIA-dramaets to hovedroller, Claire Danes og Damian Lewis, vandt for bedste kvindelige og mandlige hovedrolle. 

Flere amerikanske kritikere havde ellers Bryan Cranston som favorit, men for tredje år i træk blev Cranston altså forbigået for sin rolle som den kræftramte kemilærer Walter White, der ender som New Mexicos største narkobaron i Breaking Bad

Som bedste komedie- eller musicalserie vandt Lena Dunhams skæve venindeserie Girls, der dermed fik et velfortjent pust i ryggen på dagen, hvor anden sæson begyndte i USA. 

Ricky Gervais var savnet
Aftenens værter var Tina Fey og Amy Poehler, der slog igennem i det legendariske sketch-program Saturday Night Live og siden har høstet masser af roser og popularitet med hver deres komedieserie: Fey med 30 Rock og Poehler med Parks and Recreation

Desværre leverede de to komikere ikke mange grin undervejs, da værtsrollen i år var barberet ned til ganske korte øjeblikke på scenen. Deres få vittigheder manglede kant og charme, så showets vært de tre foregående år, den britiske komiker Ricky Gervais, i den grad var savnet. 

Gervais’ spydige bemærkninger om de store Hollywood-stjerner var godt for seertallene, men vakte ikke udpræget begejstring i salen. 

"Jeg er single!"
I år trådte ingen ved siden af i et pænt og poleret show, hvor Jodie Foster dog leverede en både vittig, rørende og intelligent seks-minutters takketale, da hun modtog en Cecil B. DeMille-ærespris. Her truede hun med at stoppe karrieren – og adresserede for første gang sin seksualitet i offentligheden.

"Jeg får pludselig lyst til at sige noget, jeg aldrig har rigtigt har været i stand til at give luft for offentligt," startede skuespilleren, hvis homoseksualitet har været velkendt i Hollywood i mange år. "Jeg er single!" jokede hun og tilføjede lidt efter:

"Jeg vil ikke holde en stor springe ud-tale nu her, for jeg sprang allerede ud for cirka tusind år siden, tilbage i Stenalderen, hvor en skrøbelig ung pige ville åbne sig op for betroede venner og familiemedlemmer og kollegaer og så gradvist og stolt til alle, der kendte hende, og som hun mødte."

"Men nu bliver jeg fortalt, at alle kendisser åbenbart skal røbe detaljerne fra deres private liv på en pressekonference, en parfume og et reality tv-show," sagde hun.

Ironisk nok blev det dog den dystre Michael Haneke, som leverede aftenens skarpeste bemærkning, da landsmanden Arnold Schwarzenegger – af alle mennesker – overrakte ham prisen for Amour. 

”Jeg troede aldrig, jeg skulle modtage en pris i Hollywood fra en østriger,” lød det på gebrokkent engelsk fra Michael Haneke.

Se alle Golden Globe-vinderne her.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko