Interview
24. nov. 2014 | 01:09

Shortlist Awards: Anarkist på stjernekurs

Foto | Klaus Holsting
”Det er min første pris,” sagde en glad Sarah-Sofie Boussnina, der ved Ekko Shortlist Awards fik overrakt den monolitagtige statuette af 1864-kollegaen Pilou Asbæk.

”Jeg skal nok klare mig. Ellers finder jeg bare et job i Netto,” sagde Sarah-Sofie Boussnina til sine bekymrede forældre, da hun forlod gymnasiet for at blive skuespiller. Nu har hun vundet sin første pris.

Af Rune Bruun Madsen

”Jeg var i Sønderborg i forbindelse med 1864, da jeg fik at vide, at jeg var nomineret. Det er så sej en jury. Jeg blev virkelig glad. At de har nomineret én er rigtigt fedt.”

Sarah-Sofie Boussnina er overvældet, da vi mødes på hendes yndlingscafé i Kødbyen til en snak forud for fredagens Ekko Shortlist Awards.

På dette tidspunkt ved hun intet om, at hun fredag aften står allerøverst på sejrsskamlen med karrierens første store trofæ i hånden. En pris, hun vinder for sin rolle i David Metz’ trekantsdrama In absentia.

”Det er fantastisk med Ekko Shortlist, at de her film bliver set og får den opmærksomhed, de fortjener. Der er så mange gode film på Ekkos hjemmeside,” siger Sarah-Sofie Boussnina, der med mørke, mandelfarvede øjne vækker minder om en ung Salma Hayek fra kultfilmen Desperado.

Utilpasset lorteunge
Den 23-årige skuespiller er aktuel som voldelig og vampet kostskolepige i Fasandræberne og i Ole Bornedals stort anlagte tv-serie 1864, hvor hun i nutidens rammefortælling spiller pigen Claudia, der med Bornedals ord er ”en anarkistisk og utilpasset lorteunge”.

Prisen for bedste skuespiller ved Ekko Shortlist Awards er hendes første pris, og den er cremen på en kometkarriere, der for alvor er begyndt at tage fart.

Hun begyndte karrieren i tv-serien Lærkevej og har også været med i ungdomsmusicalen Bora Bora og TV 2’s julekalender Tvillingerne og julemanden.

Siden er det snarere et image som fandenivoldsk og grænseoverskridende bad girl, der klæber til Sarah-Sofie Boussnina.

”Vi besidder alle gode og dårlige sider. Det er spændende at spille karakterer, som udlever nogle andre sider end én selv. Men det ligger altså langt fra min natur at være voldelig,” siger hun og griner.

Alternativ teambuilding
I In absentia spiller hun pigen Karina, der overtaler to drenge til at stjæle en gammel dames smykker. Derefter venter det søde liv i Brasilien. Hjemmerøveriet går imidlertid helt galt og ender med et lig på stuegulvet.

”David Metz var rigtigt god til at instruere os. Han vidste præcis, hvad han ville med hver scene. Jeg kan huske, at det var pissekoldt, det var februar, og vi stod udenfor i nothing,” siger Sarah-Sofie Boussnina om filmen, der blev optaget på Ekko Shortlist i sommeren 2013 og i det seneste halve år konstant har ligget nummer 1 på All Time Shortlist.

Instruktøren brugte en alternativ form for teambuilding, inden optagelserne begyndte. Han sendte de tre unge skuespillere på druktur.

”Det er en af de bedste måder, man kan forberede sig på. Vi gjorde det samme på Fasandræberne. Når man bliver fuld, er det nemmere at snakke personligt og bevæge sig uden for stregerne. Den kemi kan man mærke på skærmen,” siger Sarah-Sofie Boussnina, der er villig til at ofre sig for at opbygge den perfekte karakter.

”Så længe jeg ikke kommer fysisk til skade og ikke skal have rigtig sex, er der ikke noget, jeg ikke vil gøre, hvis rollen kræver det,” siger skuespilleren, der blandt andet har Noomi Rapace og David Dencik som forbilleder.

Kursus i mavepustere
I Fasandræberne, der har solgt over 700.000 billetter siden premieren i oktober, spiller Sarah-Sofie Boussnina den hårdt prøvede Kimmie, der udvikler sig fra overklasseløg til posedame.

”Jeg læste bogen fire gange for at finde ind til kernen af Kimmie. Hvorfor gjorde hun, som hun gør? Jeg går ind og prøver at forstå relationerne til de andre mennesker. Jeg lavede en hel matematisk graf over hendes udvikling,” siger Sarah-Sofie Boussnina.

Optakten til den fysisk krævende rolle inkluderede en sommerhustur, hvor Sarah-Sofie Boussnina og medskuespillerne skulle lære at tæske hinanden så overbevisende, at publikum ville tage legen for ægte varer, når de så filmen i biografen.

”Du slår et andet menneske, og bagefter har du bare lyst til at sige: ’Er du okay?’”

Sarah-Sofie rejser sig pludselig op fra sin caféstol og imiterer, hvordan man uddeler en mavepuster.

”Jeg skulle sparke en fyr i hovedet med Dr. Martens-støvler på. Jeg kom til at ramme ham rigtigt,” siger hun og tilføjer, at han gudskelov ikke kom noget alvorligt til.

Droppede ud af gymnasiet
Virkelighedens teenageoprør foregik lidt mere stilfærdigt. Sarah-Sofie Boussnina voksede op i Svendborg sammen med sin far, der er fra Tunesien, sin mor og sine to brødre.

Mens kammeraterne legede og gik til fester, lyttede hun til lydbøger, læste Tjekhov og Ibsen og hørte morens plader med Kate Bush og Queen.

”Jeg passede ikke rigtigt ind på folkeskolen med de interesser. Jeg var lidt nørdet og følte mig anderledes,” siger Sarah-Sofie Boussnina og smiler.

Fra hun var femten år, brugte hun weekenderne hos teaterinstruktøren Tine Kruse Andersen for at øve sit skuespil. Til den første casting blev hun afvist. Men en producer spottede hendes talent, og pludselig stod hun med en rolle i tv-serien Lærkevej.

Derefter droppede hun ud af gymnasiet og satsede 100 procent på karrieren.

”Det freakede mine forældre over. Jeg klarede mig sygt godt i gymnasiet, og de sagde: ’Sarah, hvad fanden har du gang i!’ De støttede mig, men var klar over, at det er en meget usikker branche. Jeg sagde: ’Jeg skal nok klare mig. Ellers finder jeg bare et job i Netto.’”

Gymnasiet har hun siden gjort færdigt som enkeltfag mellem de forskellige jobs som skuespiller. Nu er forældrene hendes største fans, selv om de stadig har det underligt med, at folk kigger efter hende på gaden.

Drøm om at være forfatter
Herhjemme kan vi lige så godt vænne os til at se Sarah-Sofie Boussnina både på tv-skærmen og det store lærred. Næste år spiller hun over for Anders W. Berthelsen i komedien Comeback. Vi kan også se hende i Oscar-vinder Anders Walters nye kortfilm Katucha og tredje sæson af tv-serien Broen.

Sarah-Sofie Boussnina har tre gange forgæves søgt ind på teaterskolen, men hun har ikke opgivet håbet om at lave teater.

”Det vil jeg sindssygt gerne. Hvis de kommer fra Det Kongelige Teater og tilbyder en rolle, er jeg den første til at sige ja,” siger hun med et tonefald, der ikke efterlader nogen i tvivl.

”Desuden vil jeg gerne skrive manuskripter. Jeg skriver både på to kortfilm og en digtsamling,” siger Sarah-Sofie Boussnina.

Fremtiden ser lys ud for den unge prisvinder, der dog understreger, at karrieren har en pris.

”Jeg har mere eller mindre det samme liv. Men det er et puslespil at få job og privatliv til at gå op, og det kan være hårdt at gå glip af vigtige begivenheder, som da min lillebror blev student,” siger Sarah-Sofie Boussnina.

”Det eneste, der kan være ubehageligt, er folk, der skriver mærkelige ting på nettet. Gamle mænd, der gerne vil mødes. Jeg får mest lyst til at sige: Hvad tror du selv?”

Kommentarer

Sarah-Sofie Boussnina

Født 1990 i Esbjerg.

Vokset op i Svendborg med sine forældre og to brødre. Faren kommer fra Tunesien.

Bor i dag på Vesterbro i København.

Brød igennem med tv-serien Lærkevej (2009-11).

Vandt prisen for bedste kvindelige skuespiller ved Ekko Shortlist Awards 2014 for sin rolle i kortfilmen In absentia.

(foto: Flemming Leitorp).

Udvalgte film og tv-serier

Comeback, 2015

1864, 2014

In absentia, 2013

Forbrydelsen 3, 2012

Bora Bora, 2012

Lærkevej, 2009-2011

© Filmmagasinet Ekko