cph pix 2018
20. sep. 2018 | 16:20

Ekko-guide: Højdepunkter på Cph Pix

Foto | Alfonso Cuarón
Visningen på Cph Pix er eneste chance for at få set Alfonso Cuaróns Venedig-vinder Roma i de danske biografer. Det smukke familiedrama, skudt på 70 mm-film, er en oplevelse, man ikke bør gå glip af.

Der er film for enhver smag på årets Cph Pix-festival, som præsenterer et stærkt program. Vi dykker ned i udbuddet og graver de bedste film og events frem.

Af Daniel Emami Riis og Frederik Bakkerud

Selv for de snildeste filmentusiaster kan det ligne en umulig opgave at finde perlerne, når man navigerer mellem årets program med 158 film og events.

Men Ekko har dig!

Vi smider en redningskrans ud og guider til ti mangfoldige indslag i det tætpakkede program på årets Cph Pix.

Programmet er på én gang spækket med stjernenavne og proppet med mindre kendte guldkorn. Der er hygge og arthouse, koncerter og masterclasses.

Og der er en særlig grund til at være på mærkerne, for i år kan meget vel være sidste gang, at vi ser Pix i sin nuværende form. Fremtiden er nemlig usikker for festivalen, når direktøren Jacob Neiiendam fratræder sin stilling efter den sidste visning den 10. oktober og erstattes af Cph Dox-direktøren Tine Fischer.

Festivalen åbner med ingen ringere end Lars von Triers The House That Jack Built. Filmen vakte mildt sagt furore på festivalen i Cannes, hvor reaktionerne var i øst og vest – som altid med den danske provokatør.

 

Venedig-vinderen: Roma

Instruktøren Alfonso Cuarón høstede stor ros for rumdramaet Gravity i 2013. Nu er han tilbage med Roma – et familiedrama om stærke kvinder, der møder modgang på grund af deres mænd.

Der var bred enighed blandt anmelderne på Venedig-festivalen om, at Cuarón havde begået den med længder bedste film. Juryen kvitterede også med hovedprisen, Guldløven.

Når Roma lukker og slukker Pix for i år, er det samtidig den absolut eneste mulighed for at se filmen på det store lærred i Danmark. Den Netflix-producerede film får nemlig ikke officiel biografpremiere.

Cuarón arbejder normalt sammen med fotografen Emmanuel Lubezki, og deres visuelle stil er både dragende og banebrydende. Men denne gang har instruktøren valgt selv at styre kameraet. Ud fra traileren at dømme er det endnu et håndværk, som den virtuose instruktør mestrer.

 


Forpremiere: Girl

Et hav af film får snigpremiere på Cph Pix, som vil få bredere distribution på et senere tidspunkt.

Men hvis der er én snigpremiere, vi gerne vil anbefale, så er det uden tvivl den fantastiske Girl, der rev tæppet væk under kritikerne på Cannes.

Ekkos chefredaktør kaldte det ”en mindre skandale, at belgiske Lukas Dhonts debutfilm blev ”spist af med den næstbedste konkurrence”: Un Certain Regard.

Til gengæld vandt filmen prisen for bedste debutfilm på hele festivalen. Og det skyldes ikke mindst Victor Polster, der rystende godt spiller den unge, transseksuelle balletdanser Lara, der utålmodigt venter på sin kønsskifteoperation.

En af årets bedste film, som du må vente helt til foråret med at se i Danmark, hvis du ikke snupper snigpremieren til Pix!

 

Live-reading: Blinkende lygter

”Det er en syg høne, der har lagt det æg dér,” er siden premieren på Blinkende lygter blevet flittigt citeret.

Cph Pix slår et slag for manuskriptforfatterne, når et stærkt ensemble af kvindelige skuespillere læser Anders Thomas Jensens geniale manuskript højt.

Det kan kun blive anderledes og underholdende, når kvinderne fortolker det testosteron-dominerede univers af småkriminelle mænd, der gerne vil åbne en restaurant.

Hvordan vil det for eksempel lyde, når en kvinde giver den som Ole Thestrup, som med tyk nordjyske dialekt bliver helt manisk af begejstring, når han taler om våben?

 

 

Galla: Kriger

Cph Pix inviterer til gallapremiere på Christoffer Boes nye dramaserie. Seriens første to actionfyldte afsnit bliver vist på byens største lærred i Imperial.

Peter Schepelern giver serien 5 stjerner i Ekko #79 og roser Boe for at lave en mainstream-serie uden at gå på kompromis med sin personlige stil.

Instruktørens tidligere arbejder inkluderer Reconstruction og Allegro, hvor han eksperimenterede med filmsproget. Men nu har Boe kastet sig over tv, hvor han mener, at det er nemmere at udforske moralske gråzoner.

I hovedrollerne ses Dar Salim, Danica Curcic og Lars Ranthe, der alle leverer stærke og troværdige præstationer.

 

Filmens mestre: First Reformed

Paul Schrader har mesterværker som Taxi Driver og Raging Bull på sit lange cv – film, han skrev for Martin Scorsese. Som instruktør har han navnlig gjort sig i det lidt bizarre, tænk bare på horrorfilmen Cat People.

Imidlertid har der været langt mellem snapsene i de senere år. Men med First Reformed skulle den aldrende filmskaber vise, at han absolut ikke er passé endnu.

Filmen, som han selv har skrevet og instrueret, blev hyldet fra flere sider på sidste års festival i Venedig.

Med en fordrukken, sørgmodig præst i centrum (Ethan Hawke) favner filmen alt fra samtid og klimakrise til selvmord og gudstroen selv.

 

Masterclass: Leos Carax

Med debutfilmen Boy Meets Girl (1984) og senest Holy Motors (2012) har Leos Carax definitivt slået sit navn fast som fransk films store auteur, der løfter nybølge-arven fra Jean-Luc Godard.

Under festivalen kan du opleve Carax live på Filmskolen, hvor han giver en masterclass om, hvordan han laver film og kærligheden til filmhistorien. Den danske instruktør Christoffer Boe er ordstyrer, og efter snakken vil der være mulighed for at stille spørgsmål.

Selvom Carax’ film er vidt forskellige, handler de alle om udfordringer med kærligheden i den moderne verden. Det lyder velkendt, men alligevel glemmer man sent hans film, der er så tilpas anderledes, at man altid kan gense dem og lære noget nyt.

 

Sing-a-long: Bennys badekar

Pixar bliver ofte rost for sine børne- og voksenvenlige film. Men dansk film gemmer på en perle, der sagtens kan hamle op med Pixar-universet!

Flemming Quist Møller og Jannik Hastrups Benny badekar er en magisk og charmerende fortælling. Drengen Benny rejser sammen med en prins, som er blevet forvandlet til en haletudse, ned på bunden af Bennys badekar. Og det er væsentligt dybere, end man skulle tro.

I en tid, hvor ingen kan finde underholdning uden iPads eller iPhones, er det betagende at se, hvordan et simpelt badekar kan rumme så uanede mængder fantasi og glæde.

 

Arthouse: Long Day’s Journey Into Night

Et stykke inde i denne usædvanlige film meddeles det på lærredet, at publikum nu skal iføre sig 3D-briller. Herefter springer filmen ud i et hjernevridende, næsten timelangt drømmestykke – optaget uden et eneste klip.

Det lyder vildt, men kinesiske Bi Gans radikale eksperimentalfilm er Ekkos bedste anbefaling, hvis du er på jagt efter nyskabende filmkunst på årets Pix.

Tag med filmens omvandrende hovedperson på en rejse efter tabt kærlighed i dunkle, kinesiske gader. Filmen kræver tålmodighed, men til gengæld venter der en hypnotisk oplevelse.

 

Kultfilm: The Man Who Killed Don Quixote

Terry Gilliams rablende filmatisering af en komedie fra 1600-tallet gennemgik så vanvittigt et produktionshelvede over 30 år, at ingen troede, den ville se dagens lys.

Men her er den så – lyslevende. På den ene eller anden måde er det lykkedes Monty Python-veteranen at fuldende værket, der dog har fået lidt blandet modtagelse.

I hovedrollerne til den underfundige ridderfortælling ses Jonathan Pryce og Adam Driver som Don Quixote og følgesvenden Sancho Panza.

Lunkne anmeldelser til trods er det sejlivede projekt med netop den historik in mente en oplevelse, man ikke bør gå glip af.

 

Talk: Jóhann Jóhannssons lyd

Den islandske komponist Jóhann Jóhannsson leverede den eminente musik til film som Arrival og Sicario.

Hans lydbilleder forenede det klassiske og det elektroniske til musikstykker, der brændte ufatteligt smukt igennem på det store lærred.

Jóhannssons pludselige død i vinters i en alder af 48 kom som et chok for filmelskere verden over. Han nåede lige at etablere sig som en af branchens ypperste, ikke mindst takket være samarbejdet med instruktøren Denis Villeneuve.

Pix inviterer til samtale med to musikere om islændingens sidste lydarbejde inden sin død. Det var til den eksplosive Mandy, en film, Ekkos skribent kaldte ”så afgjort en usædvanlig oplevelse”.

 

Koncert: Il A MONA & Himmelskibet

På hundredåret for Himmelskibet åbner Pix dørene til en filmisk koncert med den danske sci-fi-stumfilm sat til nye toner.

Duoen IL A MONA har således komponeret et mere tidssvarende soundtrack til filmen, som kan opleves i Palads på årets festival.

Pix-programmet har i flere år budt på koncerter, og Himmelskibet med IL A MONA’s dugfriske underlægningsmusik lover godt.

Filmen, som Ekko skrev om tidligere på året, følger en ekspedition til Mars, hvor Jordens udsendte finder et menneskeligt samfund, der hverken spiser kød eller fører krig.

Kommentarer

Cph Pix

Årlig festival i København for fiktionsfilm fra hele verden.

Blev første gang afholdt i 2009.

I 2016 lagt sammen med Buster-festivalen, der viser film for børn og unge.

Hovedkonkurrencen New Talent Grand PIX viser spillefilm af debuterende instruktører fra hele verden.

Løber i år fra 27. september til 10. oktober.

© Filmmagasinet Ekko