Nyhed
20. jan. 2022 | 10:26

Berlinalen vender tilbage

Foto | Carole Bethuel
Denis Ménochet og Isabelle Adjani spiller hovedrollerne i Peter von Kant, der er baseret på Fassbinders stykke og udvalgt som hovedkonkurrencens åbningsfilm i Berlin.

Veteraner som Claire Denis, François Ozon og Ulrich Seidl dyster om Guldbjørnen. Dansk islæt og skæve navne i sidekonkurrencerne, hvor gysermesteren Dario Argento forsøger at gøre comeback.

Af Niels Jakob Kyhl Jørgensen

Mens smittetallene eksploderer i den tyske hovedstad, har Berlinalen offentliggjort programmet for en fysisk festival, der løber af stablen fra 10. til 16. februar.

Det er igen i år en corona-formindsket festival, men modsat sidste år vil alle visninger finde sted fysisk i festivalens vante rammer på Potsdamer Platz.

Tidligere på måneden måtte festivalens European Film Market, verdens næststørste filmmarked efter Cannes-festivalens Marché du Film, ellers droppe planerne om fysisk fremmøde.

Dermed går Berlinalen også en anden retning end Sundance, der to uger inden startskuddet måtte kapitulere over for omikron-varianten og aflyse alle fysiske premierer.

Men om få uger står François Ozon parat til at åbne ballet i Berlin – for alle, der kan fremvise et coronapas – med Peter von Kant, en nyfortolkning af Rainer Werner Fassbinders mesterværk Petra von Kants bitre tårer.

Det er den anden Fassbinder-filmatisering for den franske instruktør, der i 2019 vandt Sølvbjørnen for bedste instruktør med Gud være lovet. Ozons Dråber på hede sten fra 2000 bygger på et teaterstykke af den tyske instruktør.

Også franske Claire Denis dyster i hovedkonkurrencen med kærlighedsdramaet Avec amour et acharnement, hvor Vincent Lindon og Juliette Binoche spiller et midaldrende ægtepar i krise.

Den østrigske misantrop Ulrich Seidl er repræsenteret med Rimini, om en tidligere popstjerne, der forsøger et comeback i den italienske ferieby Rimini.

Gamle kendinge
Mange instruktører i hovedkonkurrencen er veteraner fra Berlinalen.

Canadiske Denis Côté havde den statiske snakkefilm Social Hygiene med på online-festivalen i 2021 og er nu i hovedkonkurrencen med sexdramaet That Kind of Summer.

Og den arbejdsomme sydkoreaner Hong Sang-soo dyster om Guldbjørnen for tredje år i træk med The Novelist’s Film. Hidtil har han måttet nøjes med Sølvbjørne: bedste instruktør for The Woman Who Ran og bedste manuskript for den noget navlepillende Introduction.

Franske Mikhaël Hers, bedst kendt for Amanda, er i hovedkonkurrencen med pariserdramaet Les passagers de la nuit, der har Charlotte Gainsbourg i hovedrollen.

Og Paolo Taviano, et af italiensk films store koryfæer, dyster med sin første film lavet uden broren Vittorio, der døde i 2018. Leonora addio skildrer tre begravelser, der sammenvæves med mordet på en italiensk dreng i Brooklyn.

Blind kvinde og mordmysterium
Hvis hovedkonkurrencen ikke på papiret udmærker sig ved sin risikovillighed, er der til gengæld skæve navne at finde i sidekonkurrencerne.

Quentin Dupieux, den absurde franske filmskaber også kendt som elektromusikeren Mr. Oizo, er at finde i Berlinale Special-programmet med komedien Incroyable mais vrai.

I samme program forsøger den italienske gysermester Dario Argento at gøre comeback med krimien Occhiali neri. Filmen handler om en blind kvinde, der forsøger at løse et mordmysterium med hjælp fra en kinesisk dreng ved navn Chin.

Engelske Peter Strickland, bedst kendt herhjemme for s/m-dramaet The Duke of Burgundy med Sidse Babett Knudsen, har Flux Gourmet med i Encounters-programmet. Den handler om magtkampe på et elitært, kulinarisk institut.

Danske og islandske bidrag
Årets Berlinale-program har også dansk islæt. Lone Scherfigs kommende TV 2-serie får verdenspremiere på festivalen, og det samme gælder hele tre danske co-produktioner.

Overlevelsesdramaet Against the Ice, der er instrueret af danske Peter Flinth, har Nikolaj Coster-Waldau i hovedrollen i en historie om to opdagelsesrejsende, der efterlades på indlandsisen i 1909 og må kæmpe for at overleve.

Filmen har premiere på Netflix den 2. marts, men bliver først vist i Berlin i næste måned.

Også islandsk-danske Hlynur Pálmason, der med Vinterbrødre skabte en af dansk films mest markante debuter i mange år, lægger vejen forbi Berlinalen, hvor han har premiere på kortfilmen Nest.

Og Pálmasons landsmand Guðmundur Arnar Guðmundsson, der debuterede med Heartstone i 2016, viser sin opfølger Beautiful Beings i festivalens Panorama-sektion.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko