Nyhed
12. nov. 2012 | 10:21

Bille August vil filmatisere Lykke-Per

Foto | Rolf Konow
Den aktuelle Marie Krøyer var Bille Augusts første danske film i 25 år, og nu fortsætter instruktøren ud af det hjemlige, historiske spor med filmatiseringen af Lykke-Per.

Nordisk Film har købt rettighederne til Henrik Pontoppidans roman, og optagelserne skal starte i 2014 med Bille August ved roret.

Af Jacob Ludvigsen

Tidligere på efteråret vakte det opsigt i medierne, da Bille August alligevel ikke skulle filmatisere Regner Grastens prestigeprojekt om Karen Blixens tidlige liv.

Om det var instruktøren eller producenten, der valgte at kappe båndet, var parterne ikke ligefrem enige i, men nu har Bille August kastet sig over en anden stor historisk film.

Den 63-årige instruktør skal nemlig filmatisere Henrik Pontoppidans klassiker Lykke-Per, hvis rettigheder er blevet købt af Nordisk Film fra Gyldendal.

Lykke-Per har altid stået for mig som det største værk nogensinde skrevet på dansk,” siger Bille August i en pressemeddelelse og fortsætter:

”Dels som udviklingshistorie, men også som en fortælling om kærlighedens inderste væsen. Men måske lige så meget fordi Lykke-Per i sin mangfoldighed personificerer kompleksiteten og modsætningerne i den danske sjæl: det udadvendte mod det lukkede, overmod mod forsagelse, storhed mod smålighed, det nye mod det gamle, lyset mod mørket.” 

Som skabt til film
Lykke-Per er historien om præstesønnen Peter Andreas Sidenius, der som sekstenårig forlader sin stærkt religiøse, jyske familie og rejser til København for at studere til ingeniør.

Bogen regnes for at være en af de største danske samtids- og udviklingsromaner og giver et så præcist indblik i livet i 1800-tallet, at det var medvirkende til, at Pontoppidan fik Nobelprisen i 1917.

Lykke-Per er som skabt til film. Den fortjener det store publikum. Sådan er det. Jeg har da også længe sværmet om den, men uden egentlig rigtigt at turde. Men nu har jeg endelig modet og overskuddet . Og jeg glæder mig afsindigt meget til at komme i gang med at realisere projektet," siger Bille August. 

Tilbage i Danmark
Bille Augusts seneste film var også en historisk én af slagsen: Marie Krøyer, der lige nu har solgt flotte 270.000 billetter, dog godt hjulpet af Biografklub Danmark.

Marie Krøyer fik en lunken modtagelse. I Ekko skrev Klaus Rifbjerg, at August lagde ”afstand til de mere udfordrende sider af den dramatiske fortælling”.

Filmen om Skagensmalerne var instruktørens første på hjemlig grund siden Oscar-vinderen Pelle Erobreren fra 1987, og det ser altså ud til, at August igen har fået smag for at lave film med dansk jord mellem neglene.

Indspilningerne til Lykke-Per skal efter planen starte i 2014.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko