Nyhed
12. jan. 2022 | 10:06

Biograferne står til at genåbne

Foto | Nordisk Film
Hvis det går som forventet, kan landets biografer snart åbne igen, men med et krav om antallet af gæster vil Imperial i København ikke kunne fylde salen med plads til 1000 menesker.

Senere i dag bliver det besluttet, om biograferne som planlagt kan slå dørene op i næste uge, og trods gode toner tyder der stadig på at være nogle restriktioner i spil.

Af Nicki Bruun

Efter en juleferie, hvor biograferne blev tvunget til at holde lukket, lader det nu til, at de får lov til at åbne den 17. januar.

I går fortalte sundhedsminister Magnus Heunicke, at han havde bedt Epidemikommissionen komme med anbefalinger vedrørende restriktioner i forskellige dele af samfundet.

”Regeringens udgangspunkt er, at vi skal kunne åbne så meget som muligt inden for kulturlivet så hurtigt som muligt,” sagde sundhedsministeren tirsdag.

I dag er kommissionens anbefalinger så kommet, og de lyder, at biograferne fra mandag den 17. januar kan genåbne med krav om coronapas og mundbind.

Her til formiddag mødes Heunicke med de andre partiers sundhedsordførere i Folketinget, mens det afgørende møde finder sted kl. 15.15.

Det er nemlig det såkaldte Epidemiudvalg, som mødes om eftermiddagen, der skal træffe beslutningen om, hvorvidt restriktioner skal lempes eller fastholdes

Udvalget har i løbet af coronakrisen fulgt Epidemikommissionens anbefalinger, hvorfor der er god grund til at tro på, at biograferne i næste uge slår dørene op.

Begrænsning af gæster
Der har under hele den månedlange nedlukning – der trådte i kraft 19. december – været voldsom kritik af den sundhedsfaglige logik i, at biografer skulle lukkes, mens blandt andet træningscentre kunne holde åbent.

Det tegner da heller ikke til at blive en komplet genåbning. Ifølge Berlingske anbefaler Epidemikommissionen, at der bør indføres deltagerbegrænsning på 350 personer ved indendørs aktiviteter med siddende gæster.

Det vil ramme nogle af landets største biografer som københavnske Imperial, der har plads til lige knap 1000 besøgende i den store sal. Generelt er der i kulturlivet glæde over udsigten til at genåbne, men der er også stadig stor tvivl om, hvordan genåbningen skal foregå.

”Grundlæggende er vi super-lykkelige for, at kulturlivet åbner igen. Vi har savnet publikum, og vi har brug for at få publikum tilbage,” siger Peter Mark Lundberg, bestyrelsesleder for brancheorganisationen Dansk Kulturliv, til Ritzau.

”Men planen kommer alt for sent. Og der vil være rigtigt mange kulturinstitutioner, der er nervøse for, hvordan pokker de skal nå at komme i gang.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko