Nyhed
23. jan. 2004 | 01:30

Briterne svigter Wilbur

Kun 30.000 britere har set Lone Scherfigs engelsksprogede film.
Af Claus Christensen
Danske instruktørers forsøg med engelsksprogede film var ikke nogen publikumssucces i Danmark sidste år. Bedst klarede Wilbur begår selvmord sig, den lokkede 170.236 danskere i biografen. Men der er stadig et godt stykke op til de 816.000, som så Lone Scherfigs forrige film, Italiensk for begyndere.

Differencen bliver ikke udlignet af salget på det større marked i Storbritannien. Wilbur begår selvmord fik britisk premiere 5. december 2003, men har indtil nu kun solgt 30.000 billetter. Det er mindre end halvdelen af den dansksprogede Italiensk for begyndere, som solgte 69.737 billetter i Storbritannien.

"Hvis vi hele tiden sammenligner med Italiensk for begyndere, bliver vi meget deprimerede mennesker," siger Anna-Karin Ström, direktør for Trust Film Sales. "Den film er enestående, og jeg tror ikke, at vi kommer til at se en dansksproget film med så stor international succes igen."

- Men når I valgte at indspille Wilbur på engelsk, var det så ikke blandt andet i håb om at få fat i et større, internationalt publikum?

"Den strategi har vi for længst opgivet. Når vi i dag vælger at indspille en film på engelsk, skyldes det udelukkende hensynet til historien og skuespillerne."

Filmlektor Peter Schepelern, der i EKKO 21 rejser kritik af den engelsksprogede bølge, er ikke overrasket over Wilburs billetsalg.

"30.000 er ikke godt, når man tænker på, at filmen er indspillet på engelsk og oven i købet foregår i Skotland. Men heller ikke Italinesk for begynderes omkring 70.000 billetter er imponerende. Vi må nok konstatere, at hvis danske instruktører vil ud til et stort publikum, så skal det ske på hjemmemarkedet - med danske film på dansk."

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko