Nyhed
08. apr. 2020 | 14:43

Cannes afviser at lave digital festival

Foto | Festival de Cannes
De store biografsale i den sydfranske kystby Cannes lægger i festivaldagene ikke bare rum til mange filmvisninger, men også en række andre arrangementer.

”Skulle man se film af Wes Anderson og Paul Verhoeven på en computer?” spørger den franske festivals leder, der midt i coronakrisen vil slå et slag for biografoplevelsen.

Af Nicki Bruun

Den nyligt afsluttede danske dokumentarfestival Cph:Dox måtte i ellevte time sadle om og præsentere et digitalt program, da coronavirussen lukkede landet ned.

Den samme løsning arbejder flere andre festivaler, der kan bliver ramt af krisen, på. Men den mulighed bliver blankt afvist af Cannes-festivalen, hvis man ender med at måtte aflyse årets udgave.

Festivalens kunstneriske leder Thierry Frémaux løfter i et interview også sløret for, hvad man ville kunne se i Cannes i år – hvis man får lov til at afvikle festivalen.

”Skulle man se film af Wes Anderson og Paul Verhoeven på en computer? Gå på opdagelse i Top Gun 2 og Pixars Soul et andet sted end i biografen? De film er blevet udskudt, så de kan blive vist på et stort lærred. Hvorfor skulle vi give dem premiere digitalt?” spørger Thierry Frémaux uforstående til branchemediet Variety.

Både respekt for den særlige biografoplevelse og frygten for, at film bliver piratkopieret længe før den egentlige premiere, spiller ind på beslutningen.

”Filminstruktører vil have deres værker vist på et stort lærred og dele dem med andre mennesker på festivaler – ikke se deres arbejde ende på en iPhone,” fortsætter Cannes-lederen.

Også Venedig i fare
Langt ind i coronakrisen ville Cannes-ledelsen ikke aflyse festivalen, der som vanligt skulle have fundet sted i maj i Sydfrankrig. Men til sidst måtte man bøje sig for realiteterne.

I stedet blev det meldt ud, at man håbede på at kunne afholde festivalen i juni og juli, men det virker i dag som en meget optimistisk plan.

I skrivende stund er omkring 10.000 mennesker døde som følge af coronavirus i Frankrig, og det gør landet til et af de hårdest ramte i verden.

Endnu værre står det til ikke så langt fra Cannes, nemlig i Norditalien. Her plejer en anden stor filmfestival at starte i august i Venedig, men den er givetvis også i overhængende fare for at blive aflyst.

Venedig-festivalens leder Alberto Barbera har ligesom sin franske kollega sagt, at man ikke er interesseret i at afholde en digital festival. Derfor er de to festivalers fremtid uvis som så meget andet i øjeblikket.

”Hvis alle festivaler bliver aflyst, må vi overveje en måde at vise film på, så vi ikke har spildt et år. Men jeg tror ikke, at et usikkert og improviseret alternativ til Cannes eller Venedig – som vil blive glemt hurtigt – er den rigtige løsning,” siger Thierry Frémaux til Variety.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko