Reportage
03. sep. 2015 | 09:33

Danmark ramte den lige i røven

Foto | Povl Thomsen
Danmark nyder sejrens sødme og deres nye øreløse trofæ, som holdets ubetingede stjerne Cyron Melville kysser. De andre spillere er fra venstre: Mads Moritzen Bak, Niclas Vessel Kølpin, Nicklas Kühn Brustad, Allan Hyde og Jonas Madsen.

I en næsten tro gentagelse af EM-triumfen vandt holdet bag Sommeren ´92 filmbranchens mesterskab Ekko Film Cup 2015. Udfordringerne bød på styrtregn, trafikkaos, grinesjove kommentatorer og øl i rigelige mængder.

Af Rasmus Kruse og Esben Møller Hansen

Solen skinnede over Valby Boldklubs baner, da turneringens fjorten mandskaber mødte op til den syvende version af filmbranchens fodboldturnering: Ekko Film Cup.

Flere mandskaber var mødt tidligt op for at begynde forberedelserne til kampen om den øreløse pokal, som har tilhørt filmarbejderforeningen FAF i de sidste to år.

De største favoritter til at kapre trofæet fra FAF var skuespillerne og folkene bag den aktuelle fodboldfilm Sommeren ’92, som fulde af selvtillid havde døbt deres mandskab ”Danmark”. De var mødt op i landholdstrøjerne fra 1992 og stillede naturligvis sulten med burgers fra McDonald’s, som Ricardos drenge gjorde det for 23 år siden.

Åbningskampen tegnede til at blive et brag mellem Danmark og Det Danske Filminstitut (DFI), som havde noget at revanchere fra en noget pauver indsats de senere år.

Men braget endte som en sand afklapsning, hvor Brian Laudrup (alias Cyron Melville) lynhurtigt viste sig som turneringens helt store profil med en scoring efter få minutter.

DFI forvandlet til skydetelt
Cyron Melville skiftede før sidste års turnering på en ”undisclosed fee” fra Zentropa, der nu misundeligt må se deres tidligere topspiller brillere for fjenden, ligesom Liverpool-fans skuler til Luis Suárez i Barcelona.

Kampen udviklede sig til et regulært skydetelt med Filminstituttets heroisk kæmpende, men chanceløse keeper, Martin Keller, som ufrivillig bolddreng.

Syv gange måtte stakkels Keller hente bolden ud af nettet, blandt andet efter et succesfuldt drøn fra Kim Vilfort (alias Mikkel Boe Følsgaard), og turneringens første kvindemål (der tæller dobbelt) blev sat ind af Trin Hjortkjær Thomsen. Mens den erklærede boldmongol, Esben Smed (alias John ”Faxe” Jensen), klogeligt det meste af tiden varmede bænken.

Martin Keller tog nederlaget med ophøjet ro. ”Skuespillere er jo ikke ansøgere hos os, men mon ikke filmselskaberne er opmærksom på, at de har brug for vores støtte i fremtiden,” sagde han med et glimt i øjet, og Filminstituttets sejre i de to sidste puljekampe gav ham ret.

Danmarks næste modstander var Ronnie Fridthjofs kreative hoveder fra Skofabrikken i Københavns sydvest-kvarter. Og selv om direktøren i egen person havde trukket i fodboldtøjet, og alle for én kæmpede, led Skofabrikken et forsmædeligt nederlag på 1-6.

I Danmarks sidste gruppekamp gik det ud over debutanterne fra agentbureauet Team Players, der måtte se sig slået med 0-6.

Samlet målscore for Danmark: 19-1.

Christoftes straffe revisited
Efter de indledende kampe ramte et massivt skybrud banerne.

De veloplagte kommentatorer Henrik Fallesen og Jens Jacob Juulsager fra DR holdt dog humøret højt og konstaterede, at det nu var blevet ”ægte fodboldvejr”, mens tilskuerne krøb sammen i pavillonerne, som Produktionen.dk betænksomt havde sørget for.

De sidste to års vindere FAF lagde flot ud med et lynmål af angrebsstjernen og Skammerens far, Kenneth Kainz, og en 3-1 sejr over Zentropa. Men derefter løb filmarbejderne ind i et choknederlag til Produktionen.dk, som man aldrig kom sig over.

I kvartfinalen gjaldt det Danmark, hvor Simon Linnemann tændte et håb med en scoring efter et fremragende indlæg af nyindkøbet, skuespilleren Jakob Cedergren.

Danmark fik dog udlignet, og FAF var chanceløse i straffesparkskonkurrencen, hvor det var Kim Christofte (Jon Lange), der ligesom i semifinalen i ’92 afgjorde sagerne i en næsten præcis rekonstruktion af det afgørende spark med efterfølgende runddans-jubelscene.

Ekko parkerer bussen
De Hummelklædte værter fra Ekko måtte spille deres første kamp i et brutalt regnvejr mod Filmskolen. De viste som vejret ingen gæstfrihed og vandt sikkert med 3-0.

Filmmagasinet spillede uafgjort i den sidste gruppekamp og vandt kvartfinalen over de Tyskland-klædte SF Film, hvor Ekkos sprudlende forward, Sara Darling Darkhorse, scorede med Guds arm.

Pludselig stod Claus Christensens mandskab for første gang nogensinde i semifinalen – men over for de skræmmende mastodonter fra Danmark!

Christensen er en inkarneret fan af Barcelona, men det var snarere Chelsea, der havde givet ham inspiration til den bus, han i semifinalen parkerede foran eget mål. Ekkos forsvar var ”sværere at komme igennem end den tyske grænsekontrol”, som Juulsager og Fallesen konstaterede.

Producerassistenten Trin Hjortkjær burde dog have scoret, da hun modtog bolden en halv meter foran et tomt Ekko-mål og af uransagelige årsager formåede at ramme overliggeren. Årets største afbrænder!

Milevidt over mål
De nørdede skrivekugler fra filmmagasinet kæmpede forbilledligt, ikke mindst forsvarsklipperne Casper Hindse og Morten Scriver. Og sensationen lurede, da Ekko overraskende kom foran ved eksproffen fra Italiens hedengangne serie C1, Peter Rewers, på et flot kontraangreb.

To mål af Henrik ”Store” Larsen (Mads Moritzen Bak) gjorde det dog svært for Ekko. Men mirakuløst fik biografdirektør Kim Foss – stærkt motiveret af at være blevet ”aldrende” i vores optaksartikel – udlignet i allersidste sekund direkte på hjørnespark og tiltvang dermed en straffesparkskonkurrence.

Træerne voksede dog ikke ind i himlen. Det gjorde bolden til gengæld, da Kim Foss med et alenlangt tilløb lavede en ”Elkjær” og skød milevidt over mål.

I rollen som Schmeichel havde Danmark erstattet Gustav Dyekjær Giese med den tidligere Superliga-målmand Morten Cramer, der fyldte godt mellem stængerne. Og således fik Cyron Melville hævn for den lunkne kommentar, han fik med på vejen i Ekkos anmeldelse af Sommeren ’92.

Trods nederlaget sagde Claus Christensen efter kampen, at det var ”den største præstation i Filmmagasinet Ekkos historie – og det er inklusive alle magasinerne”.

Kvinderne i front
Danske Dramatikere troppede op med gejst og vilje, men uden et gennemarbejdet manuskript var de på herrens mark. I de tre kampe, de spillede, formåede de kun at score et enkelt mål, som til gengæld var über lækkert.

En bold blev stukket i dybden til stjernespilleren Jenny Lund Madsen, der med et lille vip med foden fik drejet bolden uden om Festivalernes målmand.

Wingman var før turneringen et ubeskrevet blad. På holdet fandt man Ekkos tidligere enfant terrible, René Fredensborg, men han kom aldrig på banen – end ikke i sportstøjet – så det er måske ikke det værste salg af Ekko.

I gruppespillet var Wingman, anført af producenten Peter Engel, flyvende og opnåede ligesom Danmark maksimum point.

De tromlede over Danske Dramatikere med 5-0 takket være den snedige angriber Ida Herskind, som var en evig trussel i front. Som man altid sagde om Milan-spilleren Filippo Inzaghi, må Ida være født offside. Heldigt for Wingman er det ikke en regel, der er gældende ved Ekko Film Cup.

Spektakulært mål
Efter sådan et resultat opstår der straks forventninger, og der gik snak i krogene om, hvorvidt de skulle være holdet, der kunne give modstand til det mægtige Danmark.

I kvartfinalen skulle de møde Filmskolen, som ikke havde været alt for overbevisende i deres gruppespil. Wingman dominerede kampen og kom fortjent foran efter et frispark blev rettet af på sin vej til mål.

Med det ene ben i semifinalen gav Wingman noget klodset et frispark væk lige uden for feltet i de døende sekunder af kampen. En af de mest spektakulære spillere i dette års turnering, instruktør Jesper Dalgaard, tog imod tilbuddet, bankede bolden igennem muren og sendte kampen i straffesparkskonkurrence.

Med en suveræn målmand i tonemesteren Stefan Garfield og en stensikker Jesper Dalgaard vandt Filmskolen nok lidt ufortjent en plads i semifinalen.

Trafikkaos
Turneringens helt store overraskelse kom i form af Produktionen.dk, som forud for Ekko Film Cup 2015 ikke var levnet mange chancer.

Men som en endnu mere succesfuld pendant til Hobro tog de fusen på alle tvivlerne og gik hele vejen til finalen. Deres entusiasme var smittende, og man kan næsten ikke lade være med at få sympati for sådanne underdogs.

”Hvor er det vigtigt, mand!” skrålede Daniel Nielsen fra Produktionen.dk, da Barbara Crone scorede åbningsmålet mod Det Danske Filminstitut i kvartfinalen og reelt set sikrede videre deltagelse.

De forsvarende mestre fra FAF måtte i deres sidste kamp undvære musikeren Mikael Simpson.

Ikke fordi han var blevet skadet eller havde fået en lyrisk åbenbaring, der bare måtte skrives ned. Det skyldtes i stedet en overmodig parkering, der kunne være taget direkte ud af The Simpsons. Som hans animerede navnebror Homer Simpson bakkede Mikael ind i en lastbil og smadrede sin bagrude.

D’oh!

Han var nødt til at få repareret bilen hurtigt, så hans kone ikke ville blive alt for sur.

Bilisterne på Gammel Køge Landevej havde også nok at se til, når de stoppede op for at indfange de løbske fodbolde. ”Vi er fast indslag i P4’s Trafikradio,” sagde Henrik Fallesen og Jens Jacob Juulsager til stor morskab for tilskuerne.

Årets detalje
Både Festivalerne og Team Players havde for første gang kvalificeret sig til Ekko Film Cup, og det blev en hård omgang for begge mandskaber. Begge hold tabte alle kampe, og for Festivalerne blev det ganske bittert kun til smalle nederlag.

Efter holdets første kamp udtrykte de skepsis over for reglen om, at kvindemål tæller dobbelt: ”Det er sgu sexistisk!” udtrykte Thinh Duc Tran, efter at de tabte på et mål af Jenny Lund Madsen, hvem ellers?

På trods af en feberredning af keeper Adam Thorsmark og to mål af Cph:Dox’s programredaktør Niklas Engstrøm måtte holdet pakke biografstolene sammen efter det indledende gruppespil med et 3-2 nederlag til SF Film.

I semifinalen mellem de to overraskelser, Filmskolen og Produktionen.dk, faldt årets detalje fra Filmskolens Jesper Dalgaard. Med en elegant aflevering til sig selv flugtede han bolden ind bag en chanceløs keeper.

Det store publikum, der havde genfundet pladsen i den tilbagevendte sol og efterhånden tømt fadølsanlægget, brød ud i begejstrede råb og klapsalver.

Men Produktionen.dk’s guldfugl Adrian Jakobsson scorede to mål og sendte Filmskolens unge talenter mod fadølsanlægget.

Taber to finaler
Finalen mellem Danmark og Produktionen.dk blev en ensidig affære.

Hurtigt inde i kampen kolliderede Cyron Melville med Adrian Jakobsson, der landede forkert og vred armen af led. Et hændeligt uheld i en virkelig fair spillet Ekko Film Cup.

Danmark kom foran ved Cyron Melville, der kort efter scorede igen og cementerede sin status som turneringens spiller med et hattrick.

Danmark vandt finalen med 4-0, og skuespilleren Magnus Bruun fra Team Players, der var kommet de skadesramte Produktionen.dk til undsætning, præsterede dermed både at tabe taberfinalen og den rigtige finale og sammenlagt fem kampe. Det er aldrig sket før, og det bliver nok aldrig overgået – eller undergået, om man vil.

Danmark blev en fortjent vinder af Ekko Film Cup 2015. Da holdet har mange spillere med snarligt kontraktudløb, bliver det spændende at se, om man kan holde sammen på spillertruppen frem til næste års turnering og forsvare titlen.

Ekko Film Cup '15

Gruppe 1: 

1. Danmark, 9 point
2. DFI, 6 point
3. Skofabrikken, 3 point
4. Team Players, 0 point 

Danmark - DFI 7-0
Danmark – Skofabrikken 6-1
Team Players – Danmark 0-6
Skofabrikken – Team Players 4-1
DFI – Team Players 2-1
DFI – Skofabrikken 2-1 

Gruppe 2: 

1. Wingman, 9 point
2. SF, 6 point
3. Danske Dramatikere, 3 point
4. Festivalerne, 0 point 

SF – Wingman 1-2
Danske Dramatikere – Festivalerne 2-1
Festivalerne – SF 2-3
SF – Danske Dramatikere 3-0
Wingman – Festivalerne 2-1
Wingman – Danske Dramatikere 5-0

Gruppe 3: 

1. Ekko, 4 point
2. Filmskolen, 3 point
3. Miso Film, 1 point 

Filmskolen – Ekko 0-3
Ekko – Miso Film 2-2
Filmskolen – Miso Film 3-0 

Gruppe 4: 

1. Produktionen.dk, 4 point
2. FAF, 3 point
3. Zentropa, 1 point

FAF – Zentropa 3-1
FAF – Produktionen.dk 0-1
Zentropa – Produktionen.dk 0-0

Taberfinaler:

Zentropa – Team Players 2-0
Festivalerne – Miso Film 0-2

Kvartfinaler:

Danmark – FAF 1-1 (3-0 i straffesparkskonkurrence)
Ekko – SF Film 4-1
DFI – Produktionen – 1-3
Wingman – Filmskolen 1-1 (2-4 i straffesparkskonkurrence)

Semifinaler:

Danmark – Ekko 2-2 (4-2 i straffesparkskonkurrence)
Produktionen.dk – Filmskolen 2-1

Finale:

Produktionen.dk – Danmark 0-4

Kommentarer

Ekko Film Cup

En årlig begivenhed, hvor Filmmagasinet Ekko samler hele den danske filmbranche til en fodboldturnering.

Årets turnering afholdtes i Valby Boldklub.

Sportsjournalisterne Henrik Fallesen og Jens Jacob Juulsager fra DR kommenterede kampene.

De officielle dommere Steffen Boesen, Kristian Brkic og Jens Pedersen ledte slagets gang.

Hovedsponsor var Filmarbejderforeningen FAF.

Vindere

2015: Danmark

2014: FAF

2013: FAF

2012: Zentropa

2011: FAF

2010: Zentropa

2009: Cosmo Film

© Filmmagasinet Ekko