Premiere: Danmarks største talenter
Vi har de sidste tre et halvt år fulgt filmskaberne på tiende årgang af Super16 og deres forrygende film med særlig stor interesse.
Derfor er det en stor ære for Filmmagasinet Ekko at give eksklusiv verdenspremiere – intet mindre – på talenternes afgangsfilm, som har været ventet med spænding.
De har arbejdet længe og hårdt på seks film, som kommer vidt omkring. Der er et fantasydrama om efterfødselsreaktioner, ungdomsdramaer om gruppepres og psykisk sårbarhed, en komedie om venskab, en sci-fi-film om retten til fri abort og et psykologisk drama om forholdet mellem mor og søn.
Premieren finder sted under Ekko Shortlist-paraplyen på vores hjemmeside 19. februar, og filmene vil være tilgængelige indtil 10. marts.
I det kommende magasin, som er på gaden 11. februar, bringer vi interviews med årgangens tre faglinjer – instruktører, producere og manuskriptforfattere – samt en anmeldelse af afgangsfilmene.
Fuck janteloven
Super16 blev grundlagt i 1999.
Igennem tiden har dygtige instruktører som Fenar Ahmad, Christina Rosendahl og Martin Zandvliet gået på uddannelsen, som er kendetegnet ved, at den er styret af eleverne selv.
Super16 er også en institution i konstant forandring.
Senest har medlemmerne af foreningen – hvis ellevte årgang startede sidste år – besluttet, at Super16 fremover også optager seks manuskriptforfattere.
Medlemmerne af den tiende årgang af Super16 præsenterer sig med for dansk film ukarakteristisk store armbevægelser.
”Super16 kører nu på 21. år og er blevet en filmuddannelse i verdensklasse – anerkendt både nationalt og internationalt. Vi bøjer os ikke for janteloven, og det gør vores film heller ikke,” skriver afgangsholdet i en pressemeddelelse.
Deres film har da også været udtaget til og vundet priser på festivaler som Odense International Film Festival, Sundance, Cannes og SXSW. Derudover har flere af deres film både været nominerede til og vundet Robert-priser.
Dansk mirakel
Blandt de seks instruktører har to af dem vundet hovedprisen ved Ekko Shortlist Awards.
Zinnini Elkington tog sidste år Shortlist Prisen for sin medrivende midtvejsfilm, #MeToo-dramaet En flirt, som er produceret af Lea Lykke. Marianne Lentz vandt prisen for bedste manuskript for selvsamme film.
I 2018 sejrede Kristian Håskjold stort ved prisuddelingen med sin personlige kortfilm Forever Now, der blev lavet, inden instruktøren startede på Super16.
Simon Mortensen, Hannah Elbke, Jacob Krzysztof Glogowski og Glen Bay Grant har alle også deres tidligere film fra Super16 på Ekko Shortlist.
De er skrevet i samarbejde med uddannelsens manuskriptforfattere, der foruden Lentz tæller Malthe Jagd Miehe-Renard, Christina Øster og Henrik Binger.
De seks producere på årgang ti er Andreas Bak, Anna Risgaard Dahl, Johannes Rothaus Nørregaard, Lea Lykke, Caroline Steenberg Dam og Theis Nørgaard.
”Super16 er et af dansk films store mirakler. At en uddannelse med så frie rammer år efter år har været i stand til at levere solide og ofte fremragende film, er nærmest ufatteligt,” siger Ekkos chefredaktør Claus Christensen.
”Tiende årgang er et foreløbigt højdepunkt. Fordi filmskaberne har haft noget brændende på hjerte. Fordi de har troet på den stærke historie, der rusker op i os, og fordi de har været i stand til at finde de helt rette formgreb.”
Troldebarn og gruppepres
Synopserne for de seks afgangsfilm viser, at der er tale om meget forskellige film, som i hvert fald for nogles vedkommende virker stærkt personlige.
Skifting er et fantasy-drama om efterfødselsreaktioner.
En ung mor kæmper for at holde facaden oppe efter en traumatisk fødsel, men indeni er hun ulykkelig. De svære følelser intensiveres, da hun får mistanke om, at hendes barn er en trold.
Young er en coming of age-fortælling om usunde ungdomsmiljøer. Pernille er på vej til fest med sine bedste veninder, da hun pludselig får fortalt, at der er blevet spredt et rygte om, at hun har fået en abort. Pernille bukker under for gruppepresset, og aftenen tager en drejning, som vil forfølge hende for altid.
I Grønningen prøver to mænd at opklare mysteriet om en ældre kvindes død. Det bliver til en opdagelsesrejse rundt i en storslået bygning i København, hvor de støder på spøjse væsener, og et særligt venskab opstår.
Vilde sind handler om femtenårige Daniel, der drømmer om en ny begyndelse hos faren i København. Da Daniel fortæller sin psykisk sårbare mor, at han ønsker at flytte, tærer det hårdt på hende, og han må igen være den voksne.
I det psykologiske drama True Mirror underviser kærligheds-coachen Jacqueline med assistance fra teenagesønnen Silas en gruppe kursister i at elske sig selv. Men da en kursist udfordrer kursets metoder, udløser det en magtkamp, som kaster Jacqueline ud i et skræmmende møde med sig selv.
Endelig fortæller sci-fi-dramaet Fuglenes afgrund historien om et fiktivt dansk dystopia, hvor den politiske diskurs er blevet intensiveret.
Den unge politiker Liva Wichfeldt står til at blive leder af antiabort-partiet Frihed & Ansvar. Men da Liva selv bliver gravid, oplever hun for første gang, at hendes personlige og politiske overbevisning kommer i konflikt med hinanden.
Super 16 årgang #10
afgangsfilm
Skifting
Instruktør:
Zinnini Elkington
Manuskript:
Christina Øster
Producer:
Johannes Rothaus Nørregaard
Young
Instruktør:
Kristian Håskjold
Manuskript:
Malthe Jagd Miehe-Renard
Producer:
Andreas Bak
Grønningen
Instruktør:
Simon Mortensen
Manuskript:
Henrik Binger
Producere:
Theis Nørgaard, Emma Wendorff Skjøth
Vilde sind
Instruktør:
Hannah Elbke
Manuskript:
Henrik Binger, Hannah Elbke
Producere:
Johannes Rothaus Nørregaard, Laura Valentiner-Bohse
True Mirror
Instruktør:
Glen Bay Grant
Manuskript:
Marianne Lentz
Producer:
Anna Risgaard Dahl
Fuglenes afgrund
Instruktør:
Jacob Krzysztof Glogowski
Manuskript:
Malthe Jagd Miehe-Renard, Anne Vraaby Aumayr
Producer:
Caroline Steenberg Dam
Kommentarer