Nyhed
21. juli 2021 | 08:23

Dansk debutant udtaget til spansk festival

Foto | Marcel Zyskind
Flora Ofelia Hofmann Lindahl fra DR-serien Ulven kommer spiller hovedrollen Lise i den kommende Du som er i himlen, der får biografpremiere i begyndelsen af 2022.

Tea Lindeburg – kendt for Netflix-serien Equinox – er med sin første spillefilm udvalgt til hovedkonkurrencen på prestigefyldt festival, hvor Thomas Vinterberg sidste år triumferede.

Af Claus Christensen

Susanne Bier, Lone Scherfig, Charlotte Sieling, Pernille Fischer Christensen, May el-Toukhy, Christina Rosendahl, Frederikke Aspöck, Isabella Eklöf, Hella Joof.

Det skorter ikke på stærke danske kvindelige instruktører, og nu kan vi lige så godt begynde at lære et nyt navn: Tea Lindeburg.

Hun har nemlig fået sin første spillefilm Du som er i himlen udtaget til San Sebastián-festivalen, der afholdes i perioden 19. – 27. september.

Festivalen rangerer ikke lige så højt som Cannes, Venedig og Berlin. Men det er alligevel en bemærkelsesværdig præstation at komme i hovedkonkurrencen med sin debut. Sidste år vandt Thomas Vinterbergs Druk tre priser på festivalen.

”Den her film er lavet med hjerteblod, og det er en stor ære, at festivalen har set og forstået alt det, vi alle har lagt i filmen. Jeg håber, at film nu får mulighed for at nå ud til dens rette publikum,” udtaler 44-årige Tea Lindeburg i en pressemeddelelse.

Dansk hovedværk
Hvem det rette publikum er, melder historien ikke noget om. Men filmen, der har haft arbejdstitlen Høst, er et periodedrama baseret på Marie Bregendahls selvbiografiske gennembrudsroman En dødsnat fra 1912.

Livet tegner lyst for fjortenårige Lise, der er forelsket og som den første i familien skal i skole. Men da hendes mor omkommer i barselssengen, bliver hun fra den ene dag til den anden kvinden i huset.

Romanen regnes for et dansk hovedværk med sin skildring af børns oplevelse af døden. At dømme efter pressemeddelelse fokuserer Tea Lindeburg på romanens kvindelige aspekt og på det at blive voksen over night.

Robert-vinder i hovedrollen
Tea Lindeburg er uddannet fra Super16 i 2006.

Hun var karismatisk vært og anmelder på filmprogrammet DR2 Premiere og har instrueret satireserien Normalerweize på samme kanal samt Kødkataloget på DR3.

Senest har hun stået bag DR-podcasten Equinox 1985 og den efterfølgende Netflix-serie, der fik fem stjerner af Ekkos anmelder og rost for at være den hidtil bedste danske serie på streamingtjenesten.

Konsulent Silje Riise Næss fra Det Danske Filminstitut har givet en støtte på 5,4 millioner kroner til Du som er i himlen. Men før Næss kom ind i projektet, oplevelde Tea Lindeburg, at det var nemmere at arbejde for Netflix end filminstituttet.

”Når man laver film inde på Det Danske Filminstitut, er der uendeligt mange pitstop, hvor man skal forsvare sit projekt. Og indtil det sidste øjeblik ved man ikke, om man er købt eller solgt. Det kan godt være ret udmattende og super hårdt. Og det giver måske ikke det bedste kunstneriske, kreative frirum,” har instruktøren sagt til Ekko.

Robert-vinder i hovedrollen
Tea Lindeburg har til sin første spillefilm sammensat et skuespilhold bestående af både nyere og etablerede skuespillere.

Flora Ofelia HJofmann Lindahl, der vandt en Robert-statuette for sit spil i Ulven kommer, spiller hovedrollen Lise. Lises mor spilles af Ica Cæcilie Rasmussen, mens Lisbet Dahl har rollen som farmoren. Thure Lindhardt, Kirsten Olesen og Stine Fischer Christensen er blandt filmens andre skuespillere.

Filmen er fotograferet af danske Marcel Zyskind, der brød igennem med fotograferingen af britiske Michael Winterbottoms flygtningedrama In This World, der vandt Berlinalen i 2002. Lydsiden er skabt af allestedsnærværende Peter Albrechtsen.

Svenske Åsa Mossberg, der netop er blevet ansat som viceforstander på European Film College for at rette op på højskolens omdømme efter sager med krænkelser og magtmisbrug, har stået for klipningen.

Du som er i himlen ventes at få biografpremiere 6. januar 2022.

Kommentarer

Tea Lindeburg

Født 1977 København.

Uddannet fra Super16 i 2006.

Har været anmelder på filmprogrammet DR2 Premiere.

Instrueret en række kortfilm og musikvideoer samt satireserien Normalerweize på DR2.

Netflix-serien Equinox 1985 er baseret på hendes populære DR-podcast.

Du som er i himlen er hendes første spillefilm.

© Filmmagasinet Ekko