Nyhed
04. aug. 2020 | 16:33

Dansk distributør indblandet i Hollywood-fejde

Foto | HFPA
Der er altid store stjerner på den røde løber, når HFPA hvert år afholder prisuddelingen Golden Globe. Men blandt journalistforeningens medlemmer er der udbrudt kaos.

En norsk journalist lægger sag an mod Golden Globe-foreningen, hvor hun klager over dansk journalist og trækker en af landets største distributionschefer ind i sagen.

Af Nicki Bruun

Sidste sommer var der ballade i Hollywood-kulissen.

Et forsideinterview med Quentin Tarantino i Ekko #82 som optakt til Once Upon a Time in Hollywood fik den danske distributionschef for filmselskabet SF Studios, Frederik Malling Juul, til skriftligt at klage over journalisten Tina Jøhnk Christensen.

Hun havde ifølge ham brugt sin position i journalistforeningen Hollywood Foreign Press Association (HFPA) til at skaffe interviewet for næsen af en anden dansk journalist i Hollywood, og distributionschefen opfordrede i sin fortrolige skrivelse foreningen til at smide det danske medlem ud.

Et år senere er dramaet endnu engang blusset op i HFPA, som består af 87 udenlandske filmjournalister i Los Angeles og hvert år i januar uddeler de prestigefulde Golden Globe-statuetter.

Foreningens medlemmer har en særlig adgang til interviews med de største stjerner, og derfor er det en eftertragtet klub at være med i.

Ulovligt kartel
Nu har den norske journalist Kjersti Flaa lagt sag an mod foreningen, som hun anklager for at være et ulovligt kartel, hvor en korruptionskultur hersker.

I sit anklageskrift anklager Flaa også enkeltpersoner i foreningen, deriblandt Ekko-skribent Tina Jøhnk Christensen og det nuværende norske medlem Aud Berggren Morisse.

Kjersti Flaa har ansøgt om medlemskab i 2018 og 2019, men er begge gange blevet afvist – ifølge hende, fordi Christensen og Morisse frygter hende som en konkurrent i det nordiske avis- og magasinmarked.

Flaa hævder videre, at hun skrev under på ikke at konkurrere med dem i forhold til trykte medier og holde sig til tv. Men de stolede ikke på, at hun ville overholde aftalen, og derfor blev hun ikke optaget.

Luksustur betalt af Disney
I Kjersti Flaas 42 sider lange anklageskrift – som en række branchemedier har bragt i dets helhed – kommer hun med flere opsigtsvækkende beskyldninger mod HFPA og dets medlemmer.

Blandt andet skriver hun, at mange af dem modtager penge for at sidde i diverse komitéer, mens seks blev fløjet på luksustur til Singapore af Disney-koncernen uden nogen arbejdsrelateret grund.

Hun citerer også brevet, som Frederik Malling Juul sidste år sendte til HFPA.

”Gang på gang over mange år er vi blevet rystet over opførslen hos jeres medlem, der bruger sit medlemskab i organisationen som et værktøj til at bekæmpe andre. På den måde har hun fået et forspring, bare fordi hun er del af jeres organisation og ikke på grund af journalistiske evner,” skriver distributionschefen om Tina Jøhnk Christensen.

Frederik Malling Juul måtte senere erkende, at hans skarpt formulerede brev beroede på en misforståelse. Og i dag oplyser han per mail til Ekko, at han ikke var klar over, at hans brev er blevet del af anklageskriftet. Derudover har han ingen kommentarer.

Samlever i foreningen
Men brevet viser ifølge Kjersti Flaas anklageskrift, at medlemmer af foreningen gør alt i deres magt for at holde konkurrenter ude.

Hun har dog også venner i foreningen, der kæmper for at få hende ind. Hendes samlever – svenske Magnus Sundholm – er medlem af HFPA og har leveret artikler til blandt andet avisen Aftonposten. Han var sidste år et af de to nuværende medlemmer, hvis støtte det kræves for at kunne søge optagelse i foreningen.

Han forsvarede ifølge mediet The Wrap sin samlever og beskyldte Jøhnk Christensen for ”en ubønhørlig, aggressiv kampagne imod Flaa”.

Nævnt i anklageskriftet er også den danske journalist Sara Gerlach Madsen, der er bosat i Los Angeles og ligesom Flaa ikke er medlem af HFPA.

Madsen, der blev fotograferet i selskab med Flaa til Golden Globe-festen i 2018, har sidste år også klaget til foreningen over Jøhnk Christensen.

Medlemskab gennem trusler
HFPA er flere gange blevet kritiseret for at være en useriøs forening. Det har været svært for medier at finde ud af, hvem de i skrivende stund 87 medlemmer egentlig er, og hvor meget filmjournalistik de reelt bedriver.

Nogle timer efter nyheden om anklagen sendte HFPA en udtalelse til amerikanske medier, hvor foreningen gjorde klart, at man vil forsvare sig mod de grove beskyldninger.

”Klagen ligger i forlængelse af fru Flaas forsøg på at presse HFPA med krav om betaling og straks at optage hende før det årlige valg, som det ellers er tilfældet for alle andre, der søger om medlemskab i HFPA,” skriver journalistforeningen og fortsætter:

”HFPA har nægtet at betale løsesum og gjort det klart for fru Flaa, at man ikke opnår medlemskab gennem trusler.”

Den næste afstemning om at optage nye medlemmer i HFPA, hvor Kjersti Flaa har ansøgt om medlemskab for tredje gang, finder sted i oktober.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko