Nyhed
05. dec. 2010 | 01:39

Dansk dokumentar en af verdens bedste

The Guardian-kritikeren Peter Bradshaw nominerer Into Eternity til sin personlige Oscar i 2010.

Af Henrik Østergaard

Kun 933 personer så den danske dokumentarfilm Into Eternity, da den havde dansk biografpremiere i januar.

Siden har Michael Madsens film, der vandt Publikumsprisen på Cph:Dox i 2009, taget alvorlig revanche ved at gå sin sejrsgang på festivaler verden over.

Into Eternity har også fået en stor fan i den anerkendte engelske kritiker Peter Bradshaw fra avisen The Guardian. På sin blog for avisen har Bradshaw nomineret de bedste film og præstationer i 2010 i sin helt personlige Oscar-uddeling, og Into Eternity er nomineret til bedste dokumentarfilm.

Her er den danske film kommet i fornemt selskab.


Blandt de andre film, som Bradshaw har nomineret i dokumentarkategorien, er nemlig Michael Moores Kapitalismen – en kærlighedshistorie og Sophie Fiennes’ Over Your Cities Grass Will Grow, der netop har deltaget i hovedkonkurrencen på årets Cph:Dox.

Filosofisk essay om tid
Into Eternity udforsker dilemmaerne og konsekvenserne ved atomenergi, og samtidig er filmen et filosofisk essay om tid og eksistens.

Michael Madsen har fået adgang til verdens første permanente depot for atomenergi. Depotet ligger i Onkalo, Finland, og udgøres af et kæmpemæssigt system af underjordiske tunneller.

Her skal store mængder højradioaktivt atomaffald isoleres fra alt levende i 100.000 år.

Ekstraordinær faktuel
Into Eternity havde premiere i de engelske biografer i november, og Peter Bradshaw skriver i sin anmeldelse, at det er ”en af de mest ekstraordinære faktuelle film i år”.

Bradshaw nominerer også årets bedste instruktører, skuespillere og skuespillerinder, og læserne inviteres til at stemme. Umiddelbart før jul vil han kåre vinderne.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko