Nyhed
19. sep. 2021 | 13:00 - Opdateret 19. sep. 2021 | 16:32

Tre historiske dramaer i spil til Oscar

Foto | Rasmus Videbæk
Trine Dyrholm spiller overbevisende Danmarks første kvindelige regent i Margrete den Første, og nu kan filmen blive Danmarks næste Oscar-kandidat.

Med en dansk dronning, en fatal bombning under Anden Verdenskrig og en flygtning fra Afghanistan sætter den danske Oscar-komité sin lid til autentiske fortællinger.

Af Anna Engmann

Da repræsentanter fra den danske filmbranche sidste år skulle vælge at indstille en film til Oscar-prisen, var svaret indlysende: Thomas Vinterbergs Druk, som da også endte med at vinde for bedste internationale film. 

I år er feltet mere lige, men nu har den danske Oscar-komité foreløbigt udpeget tre film, som alle er baseret på virkelige begivenheder. 

Det drejer sig om Charlotte Sielings biografaktuelle Margrete den Første, Ole Bornedals Anden Verdenskrigsfilm Skyggen i mit øje og Jonas Poher Rasmussens flygtningedokumentar Flugt

Disse titler dyster om at blive valgt som Danmarks kandidat og dermed få chancen for at blive nomineret til en Oscar for bedste internationale film ved prisfesten til marts næste år. 

Den endelige kandidat udpeges den 25. oktober i det noget specielle system. For det er den selvsamme komité, som skal vælge den endelige film. 

Med andre ord må komitéen allerede nu have en god fornemmelse af, hvem det bliver. Men for at holde spændingen ved lige, siger man det ikke til nogen! 

Kæmpehit forbigået
Mange havde nok regnet med at se Anders Thomas Jensens kæmpehit Retfærdighedens ryttere i puljen. 

Den har solgt over 600.000 billetter og blev den bedst anmeldte danske film sidste år – faktisk bedre end Druk! Men den har formentlig fået kniven på grund af sin sorte humor, der ikke altid går i spænd med smagen på tværs af Atlanten. 

Man har skønnet, at Charlotte Sielings Margrete den Første er et sikrere kort. Dramaet tager udgangspunkt i et par linjer i historiebøgerne og digter derfra videre på fortællingen om Danmarks første kvindelige regent. 

Filmen foregår i 1400-tallet og kredser om en mand, der dukker op på hoffet og påstår, at han er Margretes søn Oluf. Det er efter sigende den dyreste danske film nogensinde og blev af Ekkos anmelder kaldt ”en imponerende bedrift i dansk filmhistorie”. 

Krig gennem børneøjne
Publikum har stadig til gode at se Ole Bornedals Skyggen i mit øje, der først får premiere den 28. oktober. 

Filmen handler om den fatale bombning af Den Franske Skole i København under Anden Verdenskrig. Britiske bombefly havde Gestapos hovedkvarter i Shellhuset som mål, men missionen slog fejl og resulterede i, at 86 skolebørn omkom. 

Bornedals barske krigsfortælling, der stilmæssigt kan lede tankerne hen på Christopher Nolans Dunkirk, viser tragedien set gennem tre børns øjne og fokuserer på deres oplevelse. 

Danmark har tidligere haft succes med Anden Verdenskrigsdramaer. I 2017 blev Martin Zandvliets Under sandet, der også fortæller et grimt kapitel fra krigen, nomineret til en Oscar. 

Et atypisk bud
Flugt er et mere atypisk bud på en kandidat. Hvis den går hen og bliver nomineret til en Oscar, er det første gang, at en animeret dokumentar får chancen for at vinde en statuette på Danmarks vegne. 

Jonas Poher Rasmussen interviewer i filmen gymnasievennen Amin, der beskyttet af animationens anonymitet for første gang fortæller sin utrolige flygtningehistorie. 

Som femtenårig flygtede han til Danmark fra Afghanistan og måtte – for at få opholdstilladelse – fortælle en løgn om, at hans familiemedlemmer var døde. 

Filmen har blandt flere internationale priser vundet en pris på den indflydelsesrige, amerikanske Sundance-filmfestival. Og med de vestlige styrkers tilbagetrækning og Talibans overtagelse i Afghanistan er den kun blevet mere aktuel. 

Alle tre historiske værker har en chance.

Umiddelbart står Flugt stærkest i kraft af den opmærksomhed, som filmen har fået i den store verden. Omvendt har Danmark aldrig tidligere indstillet en fuldt animeret dokumentarfilm, og da der er Oscar-kategorier for både animation og dokumentar, kan udpegningen være Oscar-komitéens forsøg på at styrke filmens chancer i disse kategorier.

Derfor kommer det med al sandsynlighed til at stå mellem Margrete den Første og Skyggen i mit øje, som må siges at have lige store chancer – måske med et lille forspring til Bornedals internationalt orienterede krigsfilm.

Trailer: Margrete den Første

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko