Dansk-producerede film på stor festival
I dag starter den amerikanske Sundance-festival, hvor Danmark er repræsenteret med den grønlandsk-danske dokumentar Twice Colonized.
Og allerede næste måned er det tid til endnu en af verdens førende filmfestivaler, hvor dansk film ligeledes gør sig gældende. Den såkaldte Berlinale i Tysklands hovedstad har offentliggjort flere delvist danske film på programmet.
Vi har allerede skrevet, at Malene Chois Stille liv får premiere i det tyske, men det er langt fra eneste danske islæt i Berlin.
Milad Alami har med Opponent – eller på svensk Motståndaren – gået sin klassekammerat fra Den Danske Filmskole, Ali Abbasi, i bedene og lavet en film, hvor der ligesom i Oscar-kandidaten Holy Spider primært tales farsi.
I Opponent – som får verdenspremiere i Berlinalens Panoroma-program – flygter en familie fra Iran til Nordsverige efter dramatiske begivenheder. Fortiden indhenter dem dog, så de ikke kan slappe af.
Se traileren nederst i artiklen!
Folk fra Filmskolen
Milad Alami og Ali Abbasi er begge født i Iran og flyttede i forskellige aldre til Sverige. Begge blev uddannet på Filmskolen i 2011 og har boet i Danmark i så mange år, at vi gerne betragter dem som danske.
Alami har senest instrueret afsnit af DR-serierne Bedrag og Når støvet har lagt sig, og så er han på vej med Viaplay-serien Bullshit.
Instruktøren debuterede med den danske Charmøren, hvor Ardalan Esmaili spiller hovedrollen. Han medvirker også i Opponent, hvor castingen er forestået af ingen ringere end hovedrolleindehaveren i Holy Spider, Zar Amir Ebrahimi.
Der er desuden mange danske kræfter bag kameraet. Opponent er fotograferet af Sebastian Winterø og klippet af Olivia Neergaard-Holm, som også begge er uddannet på Filmskolen.
Filmen er primært svensk, men har dansk co-production fra DR. Stinna Lassen, som producerede Milad Alamis Filmskole-afgangsfilm Intet kan røre mig, der er på Ekko Shortlist, er del af producerholdet på Opponent.
Vold og undertrykkelse
Der er også en dansk dokumentar på plakaten i Berlin.
Sigrid Dyekjær har gennem sit filmselskab Real Lave produceret Under the Sky of Damascus. Heba Khaled og Talal Derkis dokumentar giver et rystende indblik i det syriske samfund, hvor den årelange krig i høj grad er gået ud over landets kvinder.
Filmen handler om en gruppe unge kvinder, som i det krigshærgede Damaskus kaster sig ud i et risikabelt projekt. De vil indsamle vidnesbyrd og skabe et teaterstykke baseret på beretninger fra kvinder over hele landet.
I al hemmelighed opsøger de kvinder og lytter til deres historier om den vold og undertrykkelse, der foregår på både arbejdspladser og i hjemmet i Syrien.
Sigrid Dyekjær stod senest bag The Territory, som vi har på vores liste over de bedste dokumentarer fra 2022. Det tyder på, at den danske producer også går et godt 2023 i møde.
Talent på festival
Endelig er også dansk kortfilm repræsenteret i Berlin.
Amalie Maria Nielsens afgangsfilm fra 18Frames, Sværddrage, bliver vist i Berlinalens kortfilmprogram under den engelske titel The Shift.
Vores anmelder var særdeles begejstret for Sværddrage, da han anmeldte afgangsfilmene fra femte årgang på den fynske filmskole 18Frames. Filmen handler om en utilpasset kvinde på en ungdomsinstitution, hvor hun knytter et bånd til en pædagog.
Instruktøren har kortfilmen Amatør på Ekko Shortlist.
Vi talte med Amalie Maria Nielsen og samarbejdspartneren Anne Sofie Steen Sverdrup om arbejdet med filmen, der handler om et ungt pars forsøg på at lave en pornofilm og indeholder eksplicitte scener.
Berlinalen afslører sit fulde program den 7. februar, hvor vi krydser fingre for mere dansk deltagelse. Festivalen løber af stablen 16. – 26. februar.
Kommentarer