Nyhed
04. dec. 2014 | 10:59

Dansk rumdokumentar til Sundance

Foto | Magic Hour Films
Michael Madsen slog igennem i 2010 med Into Eternity. Han er snart aktuel med endnu en filosofisk dokumentarfilm, The Visit, der hander om vores forestillinger om det fremmede.

Michael Madsens The Visit skal blandt andet konkurrere med den dansk-svenske Pervert Park på Sundance Film Festival.

Af Thomas Borgstrup

Robert Redfords prestigefulde festival for independent-film skyder traditionen tro filmåret i gang højt oppe i Utahs sneklædte bjerge. Programmet for festivalen, der i 2015 finder sted fra 22. januar til 1. februar, er netop blevet offentliggjort.

Michael Madsens The Visit får verdenspremiere på Sundance, hvor den vises i konkurrence med elleve andre ikke-amerikanske dokumentarfilm. I filmen tackler instruktøren et svært håndgribeligt emne, som der ikke desto mindre findes detaljerede planer for: Hvad gør vi, hvis vi får besøg af intelligente væsner fra rummet?

”Det er ikke en UFO-film. Det er et spejl, som handler om os selv og vores forestillinger om det fremmede,” siger Michael Madsen til Ekko.

Eksperter taler med rumvæsen
Michael Madsen slog igennem internationalt med den filosofiske Into Eternity (udgivet på Ekko-dvd #17), der handler om de svimlende perspektiver i et finsk atomaffaldsdepot.

Han fortsætter sin særlige blanding af science fiction og kunstfilm i sit nye værk, hvor eksperter taler direkte med et rumvæsen.

”Vi har indset, at vi ikke længere er universets centrum, men vi betragter stadig os selv for den højest udviklede livsform i solsystemet.”

”Det vil der blive rokket ved i mødet med en fremmed civilisation fra verdensrummet, og det kontroltab, som det vil medføre, synes jeg er interessant,” siger Michael Madsen, der som den første instruktør har fået adgang til FN’s Kontor for Anliggender vedrørende Det Ydre Rum, hvor rumorganisationer udforsker menneskets første møde med intelligent liv udefra.

En trailerpark af sexforbrydere
En af de elleve film, som The Visit skal konkurrere imod, er Pervert Park, som havde verdenspremiere på Cph:Dox i november. Til januar får filmen så international premiere på Sundance.

Filmen, som er en dansk-svensk co-produktion instrueret af Frida og Lasse Barkfors, er et portræt af trailerpark-byen Justice Transitions i Florida. Her har indbyggerne det tilfælles, at de alle er dømte sexforbrydere.

Frida Barkfors er uddannet på Den Danske Filmskole, og hendes afgangsfilm kan ses på All Time Shortlist.

En komiker bliver alvorlig
Skandinavien er i det hele taget stærkt repræsenteret på næste års Sundance-festival. Den norske film Hjemlengsel, som er instrueret af Anne Sewitsky, konkurrerer i kategorien bedste ikke-amerikanske fiktionsfilm.

Af andre interessante film på festivalen er I Smile Back med komikeren Sarah Silverman, der har sin første seriøse hovedrolle som en ustabil forstadsmor.

Og den legendariske Bobcat Goldthwait (ham med den mærkelige stemme fra Politiskole-filmene) bidrager med dokumentaren Call Me Lucky om komikeren og fredsaktivisten Barry Crimmins.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko