Nyhed
15. dec. 2020 | 21:09

Danske dokumentarer på amerikansk festival

Foto | Final Cut for Real
Den animerede dokumentar Flugt fortæller historien om en dansk mand, der kæmper med spøgelser fra sin fortid, hvor han flygtede fra Afghanistan.

To film af danske instruktører er blevet udtaget til den førende Sundance-festival, hvor dokumentarerne får verdenspremiere, inden de bliver vist herhjemme.

Af Nicki Bruun

Sidste år var den danske dokumentar Into the Deep om ubådsmorderen Peter Madsens drab på journalisten Kim Wall udtaget til den amerikanske Sundance-festival.

Filmen modtog først store anmelderroser, men blev siden ramt af en skandale, da flere medvirkende undsagde filmen.

Meget er sket i verden det seneste år, men en glædelig begivenhed gentager sig nu: Danske film er blevet udtaget til Sundance!

Der er tale om to dokumentarer, som begge er lavet af produktionsselskabet Final Cut for Real. Den ene hedder Flugt og handler om den danske mand Amin, der har succes i livet og skal giftes med sin kæreste, Kasper. Men Amin bærer på hemmeligheder fra en barsk fortid, da han flygtede fra Afghanistan som barn.

Flugt er en dybt personlig fortælling om at kunne give slip på sin fortid,” siger instruktør Jonas Poher Rasmussen i en pressemeddelelse om animationsfilmen, der er udtaget som åbningsfilm af festivalens dokumentarprogram.

Han suppleres af sin producer Monica Hellström, der afslører, at filmen forventes at få premiere i biografer over hele landet torsdag 29. april 2021.

”At blive udtaget til den vigtigste nordamerikanske festival som åbningsfilm er en fantastisk mulighed for at synliggøre dansk film på det internationale marked,” udtaler produceren.

”Vi har med Flugt skabt en stærk fortælling i et format og med en genre, som allerede skabte stor opmærksomhed på Cannes-festivalen i sommer. Med to store festivaler i ryggen glæder vi os til, at filmen snart skal få sin danske biografpremiere.”

Dokumentarisk thriller i Afrika
Flugt
blev ligesom Thomas Vinterbergs kæmpesucces Druk i foråret udtaget til Cannes-festivalen, som dog måtte aflyse på grund af coronakrisen.

Begge danske film fik derfor et såkaldt Cannes-stempel. Mens Druk har vundet priser på flere festivaler verden over i 2020, har folkene bag Flugt valgt at gemme dokumentaren til verdenspremiere på Sundance-festivalen.

Også Camilla Nielssons President er blevet udvalgt som en af ti film fra hele verden til konkurrencen World Documentary på Sundance-festivalen.

Filmen følger det dramatiske valg i Zimbabwe i 2018, hvor landet holder sit første demokratiske valg efter det militære statskup mod Robert Mugabe. President beskrives som en dokumentarisk thriller, der giver et hidtil uset indblik ind i et afrikansk demokratis maskinrum.

Camilla Nielsson har tidligere instrueret dokumentaren Democrats, der fik premiere i 2014 og ligeledes foregår i Zimbabwe.

Den skabte kontrovers i det afrikanske land, hvor filmen blev forbudt, og instruktøren måtte kæmpe for sit værk indtil 2018, hvor Democrats blev tilladt af Højesteret i Zimbabwe.

Digital festival
Som så mange andre festivaler bliver den næste udgave af Sundance en anderledes hyldest af filmverdenen end normalt.

I 2021 er programmet skåret ind til 70 film samt kortfilm og serier, der bliver vist over en uge fra 28. januar til 3. februar.

Normalt går både kritikere og almindelige publikummer sammen til visninger i Park City i staten Utah – hvor festivalen bliver afholdt – men i år bliver de fysiske visninger skåret kraftigt ned.

Til gengæld samarbejder festivalen med biografer over hele USA, der vil vise nogle af filmene, mens det amerikanske publikum kan se nogle af filmene digitalt.

Sådan må filmanmeldere fra hele verden også dække festivalen. Filmmagasinet Ekko har de seneste år været til stede på festivalen og vil ligeledes være det digitalt i år.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko