Nyhed
07. sep. 2018 | 23:43 - Opdateret 08. sep. 2018 | 08:39

Danske dokumentarister øjner Oscar-pris

Foto | Bullitt Film
Dokumentaren We Could Be Heroes følger to venner, der med hård træning og livsglad optimisme kvalificerer sig til de paralympiske lege i Rio de Janeiro.

Tre dansk-producerede dokumentarer er med i opløbet om filmverdenens mest eftertragtede statuette, men der hersker også bekymring om fremtiden.

Af Nicki Bruun

Den 20. september bliver det afgjort, om Danmark kører Lykke-Per, Den skyldige eller Vinterbrødre i stilling til en Oscar for bedste ikke-engelsksprogede film. 

Men også i dokumentargenren, hvor dansk film har stolte traditioner, lever håbet om en nominering ved verdens mest eftertragtede prisuddeling. 

Den lange rejse kræver for de flestes vedkommende, at en film først vinder på en festival, der gør den berettiget til at komme i betragtning hos Oscar-akademiet. 

Bullitt Film står bag hele to titler, der er nået igennem første runde mod en Oscar i kategorien ”bedste dokumentar”.

Tilkæmper sig en plads
Selskabet har co-produceret den svenske The Raft, der er aktuel i danske biografer og i foråret vandt hovedprisen på Cph:Dox. Marcus Lindeens dokumentar genfortæller historien om et 45 år gammelt eksperiment, hvor en sydamerikansk antropolog sendte en flok mennesker tværs over Atlanten for at undersøge gruppedynamik. 

Også Hind Bensaris We Could Be Heroes – som Bullitt Film har produceret – er i spil til en gylden statuette. Den handler om venskabet mellem to sportsudøvere, der prøver at kvalificere sig til de paralympiske lege 2016 i Rio de Janeiro.

Filmen vandt i år som den første afrikanske dokumentar hovedprisen på den førende festival Hot Docs i Canada. 

”I forhold til Oscar har den en god chance, fordi den kaster et helt nyt lys på en næsten overset gruppe og viser mennesker, der tilkæmper sig en plads i samfundet. De har ingenting, men kommer hele vejen til Rio,” siger producer hos Bullitt Film, Vibeke Vogel, der også har forhåbninger til The Raft

”Den er en stor og veloplagt fortælling med kæmpe filmiske kvaliteter. Det er nærmest en Dogville-agtig måde at gå til det dokumentariske univers på. Og så fortæller den om en tid, hvor mennesker var mere klar på at eksperimentere med deres personlige liv, og det tror jeg optager os i dag.” 

På eventyr under krig
Af en pulje på omkring 150 film bliver femten i november udvalgt til at gå videre til næste fase i Oscar-kapløbet. Af dem skal Akademiet finde de endelige fem nominerede, som har muligheden for at vinde prisen ved uddelingen den 24. februar 2019. 

Også det danske produktionsselskab Final Cut for Real har en film med mulighed for videre avancement i Oscar-ræset. 

Simon Lereng Wilmonts The Distant Barking of Dogs har begejstret rundt omkring på verdens festivaler. Filmen foregår i det østlige Ukraine, hvor en krig raser omkring den tiårige dreng Oleg, der tager med sine venner på eventyr for at prøve hinanden af. 

Limbo med svækket DR
Mens der er gode fremtidsudsigter for dansk dokumentarfilm, er bekymringen også stor. I den nye medieaftale er de 130 millioner kroner, som tv-stationerne hidtil har været forpligtet til at investere i film, blevet droppet. Det har især fået dokumentarfolk til at råbe vagt i gevær. 

”Vi er stærkt udfordret af, at filmforpligtelsen for tv-stationerne ikke længere skal være der. Så skal man til at handle på markedsbetingelser, og det er svært, for vi arbejder jo med sælsomme og vilde processer, som ændrer sig meget undervejs,” fortæller Vibeke Vogel. 

”Det er faktisk fantastisk, så godt det går for de danske dokumentarfilm. Vi når langt ud i verden med filmene, de vækker genklang i udlandet, og vi skaber en synergi med internationale selskaber og finansiører,” lyder det fra produceren hos Bullitt Film. 

”For at fortsætte med det unikt høje niveau i dansk dokumentar har producenterne brug for et stærkt bagland, inklusive en stærk tv-repræsentation. Jeg er bekymret, for lige nu befinder vi os i et limbo med et svækket DR. I den her overgangsordning, hvor stationernes penge ikke er der mere, og den nye ordning ikke er søsat, ville film som disse tre have været meget vanskelige at realisere.”

Trailer: We Could Be Heroes

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko