Nyhed
25. nov. 2020 | 15:02

Danske film dominerer i biografen

Foto | René Sascha Johannsen
Forsangeren i Lukas Graham, Lukas Forchhammer (th.), gør sig i dokumentaren om bandet klar til en koncert på det engelske stadion Wembley.

Dokumentaren 7 Years of Lukas Graham har slået rekord og trækker sammen med populære danske film folk i biografen, mens coronakrisen ændrer branchen i hele verden.

Af Nicki Bruun

Ekkos anmelder gav fire stjerner til 7 Years of Lukas Graham, der følger den danske musiker, da han får succes i hele verden med sine sange.

Med foreløbigt 18.678 solgte billetter i danske biografer er filmen den mest sete dokumentar siden Svend, som portrætterede den afdøde politiker Svend Auken i 2011.

Og danske film dominerer fuldstændigt på hjemlige breddegrader i disse dage.

De otte mest sete film i landets biografer den seneste uge er alle mere eller mindre danske. De tæller krigsdramaet Erna i krig, som i mandags kom op på 130.000 solgte billetter, venindefilmen Madklubben og politi-thrilleren Shorta, der også begge er gået over 100.000 billetter.

Den mindst danske af dem er halvdanske Viggo Mortensens engelsksprogede drama Falling, der er co-produceret i Danmark.

Tallene er endda ikke medregnet Anders Thomas Jensens sorthumoristiske drama Retfærdighedens ryttere, som fik premiere i torsdags og kommer til at indtage førstepladsen, når den nye ugeliste over film i biografen bliver gjort op i morgen.

Filmen solgte inklusive forpremierer hele 150.000 billetter i åbningsweekenden, hvilket er bedre end Druk, der nærmer sig 800.000 billetter siden premieren for to måneder siden.

Det bliver spændende at se, hvor langt Retfærdighedens ryttere kan komme de næste måneder.

I mellemtiden får Søren Kragh-Jacobsens drama Lille sommerfugl premiere allerede i næste uge den 3. december, så det danske biografpublikum har flere hjemlige film at glæde sig til.

Nedtur for Tenet
Den globale coronakrise har ellers gjort livet surt for biografer over hele verden, fordi amerikanske blockbusters er blevet udskudt i ét væk.

Producenter og distributører har ikke turdet give filmene premiere i USA, hvor biografer i stort omfang har været lukket på grund af pandemien. Det er også forklaringen på, at danske film helt ekstraordinært tager så meget af publikumsandelen herhjemme.

Store biografkæder i USA og England har enten begæret konkurs eller holdt lukket i perioder for at sikre økonomien, mens de har været underlagt sundhedsrestriktioner. De har manglet nye film, som potentielt kunne lokke publikum ind i biografmørket.

Årets mest markante undtagelse er Christopher Nolans hjernevridende action-thriller Tenet, der fik dansk biografpremiere den 26. august. Storfilmen har ifølge hjemmesiden BoxOfficeMojo indtjent over 2,2 milliarder kroner på verdensplan.

Det er et svimlende beløb, men det skal også nævnes, at instruktørens Inception, Interstellar og Dunkirk indtjente henholdsvis lidt over fem, fire og tre milliarder.

Så i den forstand er ikke gået så godt for Tenet.

Streaming-eksperiment
Distributionsselskabet Warner Bros. udsendte Nolans film og tager chancen igen med superheltefilmen Wonder Woman 1984, der får premiere i danske og resten af verdens biografer den 17. december.

I hjemlandet USA får filmen premiere både i biografer og på streamingtjenesten HBO Max den 25. december. Det er første forsøg med en model, hvor abonnenter på HBO Max – der ikke er tilgængelig i Danmark – gratis kan se filmen på tjenesten i en måned.

Derefter skal man betale for filmen, hvis man vil se den digitalt.

Trailer: 7 Years of Lukas Graham

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko