Danske filmfolk kræver våbenhvile
I sidste uge støttede elever, lærere og ansatte fra Den Danske Filmskole op om en erklæring, som anklager Israel for etnisk udrensning og folkemord på det palæstinensiske folk.
Nu er 628 danske filmfolk gået sammen om et åbent brev til statsministeren
”Kære Mette Frederiksen. Vores hjerte græder over den lidelse og død, som befolkningen og børnene i Palæstina udsættes for. En akut humanitær katastrofe udspiller sig for øjnene af os,” skriver de og fortsætter:
”I en situation som denne må vi bruge vores stemmer og gøre alt, hvad der ligger i vores magt, for at stå op for menneskerettigheder og menneskeliv. Vi kræver, at du på det kraftigste kalder på øjeblikkelig våbenhvile for at stoppe den humanitære katastrofe i Gaza.”
Brevet er en reaktion på, at regeringen hidtil har bakket op om Israels ret til at forsvare sig selv og satte udviklingsstøtte til Palæstina på pause efter Hamas’ blodige angreb 7. oktober.
I øjeblikket bliver Gaza bombet hyppigt med stærkt begrænset adgang til nødhjælp for befolkningen, og ifølge Red Barnet har krigen blandt andet ført til, at over 3.200 børn i Gaza er døde.
Store instruktører bakker op
Blandt underskriverne af det åbne brev er store instruktører som Nikolaj Arcel, Christina Rosendahl, Fenar Ahmed, Anders Morgenthaler, Jonas Risvig, Omar Shargawi og Phie Ambo.
Sidstnævnte er nomineret til en Ekko Shortlist Award for dokumentarfilmen Organiseret vildskab.
Faktisk er mange af de nominerede blandt underskriverne. Det gælder instruktøren Selma Sunniva og skuespilleren Benedikte Hansen, der er nomineret for Et eksempel: Dem på gulvet. Også instruktøren bag Norwegian Offspring Marlene Emilie Lyngstad er blandt underskriverne.
Desuden har store skuespillere som Claes Bang, Vic Carmen Sonne, Danica Curcic, Esben Smed og Morten Hee Andersen skrevet under.
Instruktørerne Daniel Borgman og Natalia Anna Ciepiel står bag underskriftindsamlingen, som fortsætter i disse dage, og ifølge folkene bag har den fået over hundrede nye underskrifter om dagen siden starten i weekenden.
I udlandet er Israel/Palæstina-konflikten også et emne, der fører til raseri blandt kunstnere.
I USA er flere hundrede medlemmer utilfredse over, at manuskriptforfatterforeningen WGA ikke har taget offentligt afstand til Hamas’ angreb på Israel, hvilket både skuespillerforeningen og instruktørforeningen har gjort.
I Danmark er forpersonen for Danske Filminstruktører Rasmus Kloster Bro derimod blandt underskriverne af det Israel-kritiske åbne brev.
Kommentarer