Nyhed
12. okt. 2020 | 18:17

Danske filmfolk til kamp mod sexisme

Foto | Jan Buus
Trine Dyrholm er en af mange store personligheder i dansk film, der har skrevet under på en erklæring om at skabe en kultur, hvor krænkede personer bliver støttet.

664 mennesker med prominente navne som Trine Dyrholm, Susanne Bier og Sofie Gråbøl iblandt har skrevet under på en erklæring for at sikre god arbejdskultur i dansk film.

Af Nicki Bruun

Den amerikanske #MeToo-bølge skyllede ind over landet for tre år siden, hvor filmproducenten Harvey Weinstein og en lang række andre mænd blev fældet efter mange års overgreb og krænkelser.

Det skabte også bølgegang i Danmark, men der har først for alvor været et opgør med sexchikane-kulturen, efter tv-værten Sofie Linde stod frem og fortalte om at blive krænket af en unavngiven ”stor tv-kanon”.

Det har ført til selvransagelse i vidt forskellige brancher.

Og efter Ekstra Bladets kritiske artikler om den Oscar-nominerede dokumentarist Feras Fayyads sexchikane over for den unge produktionsassistent Emilia Moth på selskabet Danish Documentary, går den danske filmbranche nu samlet til kamp mod sexisme med en skriftlig erklæring.

”Vi underskriver denne erklæring, fordi det er tid til at stå sammen og sikre en arbejdskultur, hvor de, der er blevet krænket, bliver støttet,” lyder det i erklæringen, der er underskrevet af 664 filmfolk og tæller prominente navne som Trine Dyrholm, Susanne Bier og Sofie Gråbøl.

”Dette er et opgør, der vil kræve fortløbende arbejde af os alle, et arbejde der begynder med en erkendelse af, at vi har et problem. Vi må opbygge en mere åben og ærlig dialog om, hvordan vi alle konkret kan gøre det bedre i fremtiden.”

Kritik af sig selv
Underskriverne tæller også kendte navne som Pilou Asbæk, Danica Curcic og Lars Mikkelsen.

De har skrevet under på erklæringen, der nu er en online underskriftindsamling, hvor aktører i den danske filmbranche kan melde sig under fanerne.

Erklæringen er et initiativ af filmskaberne Olivia Chamby-Rus, Jella Bethmann, Louise Unmack Kjeldsen og Ole Tornbjerg.

Olivia Chamby-Rus fortæller i Information, at erklæringen ikke nødvendigvis skal ses som en direkte kritik af Danish Documentary og filmselskabets håndtering af sagen med Feras Fayyad.

”Brevet er en kritik af, at de strukturer, der tillader, at dette kan fortsætte i vores branche, fortsat eksisterer. Det er altså også en kritik af os selv,” Olivia Chamby-Rus, der er uddannet fra Den Danske Filmskole i 2015 og står bag dokumentaren Ulveland.

Medejeren af Danish Documentary, Sigrid Dyekjær, vil ikke udtale sig til Information, men har sendt en skriftlig kommentar til avisen.

”Vi har ikke underskrevet brevet, da vi er part i den sag, der nævnes i det. Men vi bakker op om budskabet, og vi er ulykkelige over, at Emilia har haft de her oplevelser, mens hun var ansat på Danish Documentary.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko