Nyhed
18. okt. 2015 | 15:05

David Lynch arbejder på selvbiografi

Foto | uoplyst
David Lynch er en af få instruktører, hvis udseende er lige så kendt i offentligheden som deres skuespilleres.

Den amerikanske kultinstruktør er træt af ”alt det vås”, der er skrevet om ham, så nu tager han sagen i egen hånd.

Af Claus Christensen

David Lynch hører til blandt de mest beskrevne og analyserede filminstruktører i verden. Men det er åbenbart ikke noget, som mesteren er udelt begejstret for.

”Der er en masse vås om mig derude, i bøger og overalt på internettet,” siger 69-årige David Lynch ifølge den britiske avis The Guardian.

Lynch har derfor besluttet sig for at tage sagen i egen hånd og lave en selvbiografi.

”Jeg vil have alle de rigtige informationer på ét sted, så hvis nogen gerne vil vide noget, kan de finde det her,” forklarer han.

Baseret på 90 interviews
Bogen udgives af det skotske forlag Canongate, der ifølge direktøren Francis Bickmore er i den syvende himmel over at skulle udgive mesterinstruktøren.

Det bliver dog ikke Lynch, som alene kommer til at føre pennen. Han har allieret sig med den amerikanske journalist Kristine McKenna. Og det bliver ikke en traditionel selvbiografi.

McKenna vil kombinere Lynch’ egne refleksioner med ”interviews med omkring 90 af Lynch’ venner, familiemedlemmer, tidligere koner og kunstneriske samarbejdspartnere, inklusive skuespillere, agenter og musikere”, som det hedder i en pressemeddelelse.

David Lynch spillefilmdebuterede i 1978 med Eraserhead, der handler om et par, der får en mutantbaby, og den dag i dag er blandt de mest syrede filmværker i historien.

Mesterværkerne
To år senere fik han et mainstream-gennembrud med 1900-talsdramaet Elefantmanden, som blev nomineret til otte Oscars.

Men hans store mesterværker er lilleby-thrilleren Blue Velvet fra 1986 og tv-serien Twin Peaks 1990-91, der begge blander formleg og selvironi med stærke beskrivelser af menneskesindets mørke.

Med Lost Highway i 1997, efterfulgt af Mullholland Drive (2001) og Inland Empire (2006 – udgivet på Ekko-dvd #15), er hans fortællinger blevet stadigt mere labyrintiske og gådefulde – med en faldende publikumsinteresse til følge.

Han har brugt de senere år på at udstille sin billedkunst (blandt andet på Gl Strand i København) og lave musik, men han får snart et storstilet comeback med en ny sæson af Twin Peaks.

Det er stadig uvist, om tv-serien når at blive klar til 2016, eller om det først bliver 2017 – samme år, som selvbiografien er sat til udgivelse.

Trailer: Twin Peaks – 25 år senere

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko