Interview
09. apr. 2021 | 08:13

”Der er ægte mennesker bag overskrifterne”

Foto | Per Arnesen
Salim (Alexander Abdallah) og Leya (Evin Ahmad) mødes og falder for hinanden uden at vide, at de hver især er filtret ind i Stockholms kriminelle underverden.

Kan man menneskeliggøre det frygtede bandemiljø og personerne i det? Det forsøger de to unge stjerneskud, som spiller hovedrollerne i den svenske Netflix-serie Snabba Cash.

Af Astrid Maan Thomsen

I den eksplosive Netflix-serie Snabba Cash navigerer hovedpersonerne Leya og Salim gennem business- og gangsterverdenen i et todelt svensk samfund. 

Evin Ahmad spiller den stærke singlemor Leya med store forretningsdrømme og et nervøst bånd til bandemiljøet, som hun gerne vil klippe over. 

Alexander Abdallah gestalter det følsomme bandemedlem Salim. Han er træt af en hverdag fyldt med vold og ghetto-stress og ser Leya som sin redningsvest i et mørkt og faretruende hav. 

Serien fik premiere i denne uge og bliver af Ekkos anmelder hyldet med fem stjerner og ordene ”et dystert portræt af et samfund på bristepunktet”. 

De unge stjerneskud håber, at serien bliver startskuddet til debat blandt politikere og inspiration for unge mennesker til at finde vej ud af de berygtede bandeområder og gerne ind i kunstens verden. 

”Den grynede gangsterhistorie er set mange gange før. Det nye er denne gang, at vi ser de kriminelle mennesker blive menneskeliggjort,” siger Evin Ahmad og fortsætter: 

”Det håber jeg, vi kan komme til at se mere af i svensk tv og film. At mennesker, der normalt kun er i baggrunden, bliver skildret i al deres kompleksitet.” 

Alexander Abdallah nikker samtykkende over kameraet i det digitale interview-rum. 

”Nu er vi skuespillere og ikke politikere, og vi lever som kunstnere i en kulturel verden. Men det er utrolig adskilt i Sverige, og det er et kæmpe problem. Det er to forskellige verdener, og jeg håber, at de folk, som kan lave de nødvendige ændringer, vil gøre det efter at have set serien,” siger skuespilleren. 

Snabba Cash giver et nyt indblik. Vi er helt inde i det kriminelle miljø, og vi ser, at menneskerne, der lever der, også har følelser. At der er virkelige mennesker bag mediernes overskrifter.” 

Usædvanlig kærlighedshistorie
Snabba Cash er baseret på Jens Lapidus’ Stockholm Noir-trilogi, som Daniel Espinosa i 2010 filmatiserede og fik et internationalt gennembrud med. 

Netflix-serien, som er skabt af Oskar Söderlund, Jesper Ganslandt og Jens Lapidus, tager udgangspunkt i universet og udspiller sig ti år efter de begivenheder, der er skildret i filmene. 

Alexander Abdallah på 28 år og Evin Ahmad på 30 er to af Sveriges fremadstormende skuespillere. 

De var venner før serien, og de to unge stjerneskud har nydt at spille tæt sammen i serien, som viser en ifølge dem ikke tidligere skildret kærlighedshistorie. 

”Det at bringe forholdet mellem Leya og Salim til live var en drøm for mig. Sådan en kærlighedshistorie synes jeg ikke, at man har set før i svensk kontekst,” siger Evin Ahmad og suppleres af Alexander Abdallah. 

”Min yndlings-kærlighedsscene er i fjerde afsnit, hvor de møder hinanden igen efter at have opdaget, at de befinder sig i det samme kriminelle miljø. Som skuespiller ser jeg tilbage på den scene med stor stolthed.” 

Danmark som forbillede
I Danmark skorter det heller ikke på film om den kriminelle underverden. Tænk bare på Pusher, Nordvest, Underverden og Shorta. 

Herhjemme har der været kritik af, at skuespillere af anden etnisk herkomst kun får stereotype roller. Men Alexander Abdallah og Evin Ahmad har ros til vores lille land. 

”Jeg ser frem til, at der kommer mere mangfoldighed i den svenske filmbranche. Forhåbentlig skal Alexander og jeg ikke for altid skal spille kriminelle eller terrorister,” siger Evin Ahmad og tilføjer: 

”Se på Danmark! I har Dar Salim, Danica Curcic og Marijana Jankovic! Alle stærke skuespillere, som ikke bliver typecastet.” 

Budskabet i Snabba Cash henvender sig især til unge mennesker, som skal se, at der er mange muligheder i livet. 

”Serien skal vise de unge, at de ikke skal blive kriminelle, og at man ikke skal romantisere den kriminelle underverden,” fastslår Alexander Abdallah og sender bolden videre til Evin Ahmad. 

”Det ville være fantastisk, hvis unge mennesker, især folk af anden etnisk herkomst, som lever i disse miljøer, fik lyst til at lave kunst og blive skuespillere. Vi håber meget at inspirere dem.”

Trailer: Snabba Cash

Kommentarer

Evin Ahmad

Født 1990 i Stockholm, Sverige.

Har kurdiske rødder og taler kurdisk, arabisk og engelsk.

Medvirker i tv-serierne The Rain og Quicksand.

Nomineret til bedste hovedrolle og birolle ved Guldbagge-uddelingen i henholdsvis 2018 og 2020.

Danner par med den svenske skuespiller Ardalan Esmaili, kendt fra blandt andet Charmøren.

Alexander Abdallah

Født 1993 i Uppsala, Sverige.

Uddannet skuespiller i 2018 på Teaterhögskolan i Malmø.

Begyndte sin karriere på teateret.

Snabba Cash er hans internationale gennembrud som skuespiller.

Er også instruktør og har instrueret kortfilmen Jag skiner inte utan er mina bröder, som vandt flere priser.

© Filmmagasinet Ekko