Det bedste på landets største animationsfestival
I en uge hvert år transformerer provinsbyen Viborg sig til hele Nordens animationshovedstad.
Fra 26. september til 2. oktober byder Viborg Animation Festival på et utal af arrangementer, udstillinger og filmvisninger, der hylder animation i alle tænkelige former.
Som sædvanlig presser festivalen citronen på den bedst tænkelige måde og sætter især fokus på mediets teknologisk uendelige potentiale, men også animationens ældste discipliner og mesterværker bliver dyrket i løbet af ugen.
Der er nok at vælge i mellem, så Ekkos faste udsendte på festivalen udvælger her seks oplevelser, man ikke må snyde sig selv for!
Psychoplankton Exhibition
”Hvordan føles det at være et plankton?”
Det forsøger VR-værket Psychoplankton at svare på ved at lade publikum opleve verden fra et planktons perspektiv og på den måde føle sig som en endnu mindre del af det uendelige kosmos.
Bag værket står den danske kunstnergruppe Superflex, som ikke har lavet VR-kunst før, men ellers har eksperimenteret med alle tænkelige genrer.
I løbet af 30 år har gruppen blandt andet lanceret en alkoholfri vodka, oversvømmet en McDonalds-filial, og fyldt et af verdens mest besøgte museer, Tate Modern, op med gynger, hvilket har gjort dem til verdensnavne i kunstverdenen.
Grupper består efter eget udsagn både af mennesker og ikke-mennesker, og deres grænsesøgende tilgang til, hvad kunst kan være, virker som et perfekt match med festivalen.
Udstillingen kan opleves i Viborg Kunsthal mellem kl. 10 og 17 fra 22. september til 15. januar næste år.
VAF Artist Walk – Sara Koppel
Hvert år hylder festivalen en animationskunstner, som har en særlig betydning for genren, og i år er det danske Sara Koppel, der har fået æren.
Den 52-årige animator er en af de sidste, der stadig laver tegnefilmanimation i sin reneste form, altså ved fysisk at tegne på papir.
Siden hun debuterede som fjortenårig farvelægger på klassikeren Valhalla har hun animeret og instrueret et hav af film og er med lidenskabelige værker som Ea’s Garden blevet et hovednavn inden for erotisk animation.
Hendes imponerende bagkatalog bliver vist i biografen Fotorama under festivalen, men som noget helt særligt viser hun også rundt i Viborg og fortæller om de mange af hendes sanselige værker, der hele ugen kan opleves som ”augmentet reality” igennem en smartphone rundt omkring i byens gader.
Vandreturen er gratis og begynder 29. september kl. 18.30 på The Animation Workshop.
What’s Cooking in DK?
I Viborg ligger en af verdens mest anerkendte animationsskoler, The Animation Workshop, og derfor er den lille by blevet base for en stor del af den konstant voksende danske animationsbranche.
Arrangementet What’s Cooking in DK? sætter fokus på dugfrisk, dansk animation, der stadig er i udvikling. Det skal vise, hvordan branchen ser ud netop nu.
Specifikt handler det i år om animerede tv-serier. En genre, der i øjeblikket er totalt domineret af udenlandsk indhold.
Under arrangementet vil blandt andre de prisvindende instruktører Karla von Bengtson og Esben Toft Jakobsen vise deres serie-projekter frem og sammen med Den Danske Animationssammenslutning og Danske Filminstruktører diskutere, hvad der er brug for, hvis dansk animation skal udleve sit fulde potentiale.
Hvor er Anne Frank?
Viborg Animation Festival er mange ting, men det er også en filmfestival af format.
Som åbningsfilm har man valgt børnefilmen Hvor er Anne Frank? af ingen ringere end Ari Folman. Den israelske instruktør, der med nyklassikeren Waltz with Bashir blev inspiration for en bølge af animerede dokumentarfilm, som især Viborg Animation Festival har gjort en dyd ud af at hylde.
Åbningsfilmen introduceres af danske Jonas Poher Rasmussen, der selv blev nomineret til en Oscar for den animerede dokumentar, Flugt, som vandt hovedprisen i Viborg sidste år.
Hvor er Anne Frank? følger Kitty, Anne Franks fantasiven, som i nutidens Amsterdam leder efter sin afdøde skaber. En tragisk historie med tråde til nutidens flygtningekriser og sat i børnehøjde af Ari Folmans originale, visuelle univers.
Kortfilm på Ølluminati
Man siger, film skal ses i biografen, men der er nu også noget tilfredsstillende over at nyde sin film på en bar med et rigtig godt glas øl i hånden.
På specialølbaren Ølluminati har de lokale brygmestre fremtryllet en helt ny øl særligt til festivalen, og så er det ellers bare at tage den med ind i det hyggelige baglokale, hvor nogle af verdens bedste animerede kortfilm kører i ring.
Tirsdag vises alle nominerede til prisen for bedste eksperimentalfilm, torsdag står den på udvalgte ukrainske film, og fredag viser og introducerer Ekkos egen Ida Rud de bedste danske animerede musikvideoer, der findes.
Og når filmene er færdige, kan man jo lige så godt få en specialøl mere – bare mens man diskuterer, hvad man har set!
Bennys badekar – Sing along
Det er ofte de teknologisk eksperimenterende og grænseoverskridende indslag, der for alvor gør indtryk på Viborg Animation Festival. Men festivalen har aldrig været bleg for også at inddrage gode gammeldags tegnefilmklassikere på programmet.
En af de mest elskede danske animationsfilm fra 70’erne er Bennys badekar af Flemming Quist-Møller og Jannik Hastrup. Den skøre børnefilm følger drengen Benny, der dykker ned i sit badekar og møder alverdens psykedeliske indslag.
Under festivalen kan filmen ses i en sing along-version, så det er muligt at skråle med på Otto Brandenburgs havfruesang og ikke mindst Peter Bellis dybhavsfunky sang om blæksprutteten, der skifter farve, når den keder sig.
Det bliver en nostalgifest, der beviser, hvor medrivende animation kan være.
Viborg Animation Festival
Startede i 2012 med at vise animationsfilm for børn og voksne.
Danmarks største animationsfestival.
Arrangeret af uddannelsen The Animation Workshop.
Finder sted 26. september – 2. oktober
Kommentarer