Nyhed
11. mar. 2022 | 22:16 - Opdateret 12. mar. 2022 | 08:14

Disney censurerer homoseksuelle scener

Foto | Disney
Den kvindelige betjent Specter i Fremad fra 2020 er den første åbenlyst homoseksuelle figur i en Pixar-film. Men Disney tillod, at lande som Rusland ændrede figuren på det punkt.

Medarbejdere i Pixar beskylder Disney for censur og får nu undskyldning af direktøren for manglende opbakning.

Af Aske Nielsen

Disney er i modvind.

Mediegiganten kritiseres i et åbent brev til branchebladet Variety for at bortcensurere homoseksuelle øjeblikke i deres film.

Kritikken kommer fra en anonym gruppe af ansatte i Pixar, som siden 2006 har været et produktionsselskab under Disney.

Gruppen kalder sig ”Pixars LGBTQIA+-medarbejdere og deres allierede”. Den hævder, at Pixar flere gange har forsøgt at favne mere diversitet i historierne.

Men når manuskripterne kommer tilbage fra Disneys forretningsafdelinger, er ”næsten alle scener med åbenlys homoseksuel hengivenhed” blevet fjernet – på trods af protester fra de kreative og lederne af Pixar.

Brevet kommer i kølvandet på vedtagelsen af den kontroversielle ”don’t say gay”-lov i Florida. Loven forbyder skolelærere at tale om seksuel orientering og kønsidentitet i børnehaveklassen og op til tredje klasse.

I den forbindelse har der været en omtale af, at Disney donerer penge til flere af de politikere, der har fremsat loven.

”Den her lov kommer til at skade børn,” udtalte Disney-animator Benjamin Siemon i en video på Twitter i mandags. Efterfølgende opfodrede han Disney til at droppe støtten til de LGBTQIA+-kritiske politikere.

Politisk kastebold
Opråbet fra Pixar-medarbejderne er, skriver flere amerikanske medier, et modsvar til et internt notat fra Disneys administrerende direktør Bob Chapek.

Han argumenterede for, at virksomheden ”skal skabe en mere inkluderende verden gennem det inspirerende indhold, vi producerer”.

Men Pixar-medarbejderne mener altså ikke, at de får den rette støtte til at producere inspirerende indhold. Og i første omgang fastholdt Bob Chapek da også støtten til politikerne i Florida.

”Jeg er overbevist om, at vores evne til at fortælle sådanne historier – og at de bliver modtaget med åbne øjne, ører og hjerter – vil blive mindre, hvis vores virksomhed ville blive en politiske kastebold i enhver debat,” sagde Bob Chapek i mandags ifølge Los Angeles Times.

Men i dag har han skrevet en email til sine medarbejdere, hvor han annoncerer, at Disney midlertidig vil stoppe al økonomisk støtte til politikere i staten Florida.

”Det er ikke bare en sag om et lovforslag, men endnu en udfordring af basale menneskerettigheder,” skriver Bob Chapek ifølge Variety og fortsætter:

”I havde behov for, at jeg var en stærkere allieret i kampen for lige rettigheder, og jeg svigtede jer. Underskyld!”

Bob Chapek lover, at han vil engagere sig i LGBTQ+-fællesskabet, så han kan blive en bedre allieret.

”Jeg tror fuldt og fast på, at vi er et uendeligt bedre og stærkere selskab takket være LGBTQ+-fællesskabet,” lyder det fra Disney-chefen.

Klippet om til Rusland
Fantasy-filmen Fremad fra 2020 havde den første åbenlyst homoseksuelle figur i en Pixar-film, da den kvindelige betjent Specter hentyder til sin kvindelige kæreste.

Disney har dog accepteret, at replikken blev ændret i lande som Rusland, der ikke tillader homoseksuelle karakterer. På det danske lydspor fremgår det derimod, at Specter er homoseksuel, da ordet ”girlfriend” ikke bare er oversat til ”kæreste”, men ”min kæreste, hendes datter”.

Der er flere eksempler på homoseksuelle figurer og scener i Disney-film, som er blevet klippet ud for at få filmen bredere ud i verden.

Det gælder dansen i slutningen af genindspilningen af Skønheden og udyret, et kys i slutningen af Star Wars: The Rise of Skywalker og et lesbisk par i baggrunden af Toy Story 4.

Skønheden og udyret omsatte for over 100 millioner danske kroner i Rusland, så der er mange penge på spil.

Trailer: Fremad

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko