Nyhed
01. apr. 2011 | 17:24

DR2 har programsat Defamation

Danskerne får nu endelig mulighed for at se Yoav Shamirs dokumentarfilm Defamation.
Af Helene Withington

Efter at have samlet støv hos DR2 i næsten to år bliver Defamation hevet frem fra gemmerne.

Tirsdag 19. april kl. 20.55 viser tv-kanalen den kontroversielle dokumentarfilm i serien Dokumania. Og den genudsendes på DR2 lørdag 23. april kl. 16.40.

I Defamation tager israelske Yoav Shamir rundt i verden for at undersøge, om antisemitisme eksisterer i dag, eller om den snarere er et redskab til at skabe opbakning til Israel. Han møder den jødisk-amerikanske lobbyorganisation Anti-Defamation League og følger med israelske skoleelever til kz-lejre i Polen.

Forkert indtryk
Filmen kom for alvor i fokus, da Ekko i januar undrede sig over, at DR2 ikke havde sendt den – på trods af, at tv-kanalen havde givet 150.000 kroner i støtte og kvit og frit kunne vise den.

DR2-chefen Arne Notkin sagde dengang til Ekko, at han frygtede, at filmen vil efterlade seeren med indtryk af, at antisemitisme ikke er et seriøst problem i dag.

”Derfor skal vi vise filmen i en sammenhæng, som vi kan stå inde for,” sagde han og ville ikke garantere, at den overhovedet blev vist.

Skam og skændsel

For at give folk mulighed for selv at tage stilling valgte Ekko at udgive Defamation på en dvd, der fulgte gratis med Ekkos februar-nummer.

Udgivelsen blev anmeldt i Politiken, Berlingske, Information, Kristeligt Dagblad og Weekendavisen, og alle aviser opfordrede DR2 til at vise filmen.

”Det tjener Danmarks Radio til skam og skændsel, at den ikke tiltror seerne tilstrækkelig dømmekraft til at kapere Defamation uden at få antisemitiske tanker,” skrev Ebbe Iversen i Berlingske.

I Weekendavisen kaldte Nikolaj Mangurten Lassen filmen for ”en original kommentage i levende billeder”.

”Danskerne er kloge nok til at forstå, at dokumentarfilm ligesom anden journalistik er vinklet og farvet og aldrig fuldstændig blottet for subjektivitet,” skrev Lassen og pointerede, at han selv er jødisk.

Vises uden skilt

Trods sine forbehold har DR2-ledelsen nu altså valgt at sende filmen.

DR2’s dokumentarchef, Mette Hoffmann Meyer, har tidligere sagt, at der kunne blive tale om at vise filmen med et introskilt, som gør opmærksom på, at dokumentaren er subjektiv og ikke kommer hele vejen rundt om sit emne.

Det vil hun i dag ikke kommentere over for Ekko, men noget tyder på, at DR2 har opgivet at lave et skilt.

”Jeg ville skulle godkende et skilt, og da jeg ikke har fået noget til godkendelse, regner jeg med, at de viser filmen uden introskilt,” siger filmens danske co-producer, Karoline Leth, fra SF Film Production.

Med modsat fortegn
DR2 har til gengæld samme aften programsat en anden dokumentarfilm om samme emne, men med modsat fortegn.

Det er Andrew Goldbergs Antisemitisme i det 21. århundrede (2007), der skildrer antisemitisme som et stigende problem og primært fokuserer på antisemitisme i den muslimske verden.

”Jeg synes jo, at Defamation kan bære hvadsomhelst, så at de vælger at vise den sammen med Antisemitisme i det 21. århundrede, synes jeg er okay,” siger Karoline Leth.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko