Nyhed
10. nov. 2020 | 14:31

Druk nomineret til europæisk svar på Oscar

Foto | Nordisk Film
Lars Ranthe spiller i Druk en af de fire gymnasielærere, der kaster sig ud i et alkoholeksperiment for at se, om det kan hjælpe dem i hverdagen.

Thomas Vinterbergs kritikerhyldede publikumssucces er i fornemt selskab ved European Film Awards, hvor filmen er udpeget som en af årets bedste.

Af Nicki Bruun

Thomas Vinterbergs Druk har i den grad gået sejrsgang på dansk jord. Herhjemme er publikum strømmet i biograferne med et foreløbigt billetsalg på 719.644, mens anmelderne har strøet om sig med stjerner.

Ekkos chefredaktør Claus Christensen gav filmen seks stjerner og kaldte den en født klassiker.

Men filmen om en gruppe gymnasielæreres alkoholeksperiment nyder også succes uden for landets grænser.

Det livsbekræftende drama startede med at blive udtaget til den ellers corona-aflyste Cannes-festival. Siden har den vundet priser på store festivaler i engelske London og spanske San Sébastian.

Nu er Druk blevet nomineret til de vigtigste priser ved det europæiske svar på Oscar-uddelingen: European Film Awards.

Filmen er nomineret for bedste europæiske film, mens Thomas Vinterberg er det for bedste instruktør. Han er sammen med Tobias Lindholm nomineret for bedste manuskriptforfatter, og Mads Mikkelsen kan vinde prisen for bedste skuespiller.

Mikkelsen er blandt andre oppe imod halvdanske Viggo Mortensen, der spiller hovedrollen i sin instruktørdebut Falling.

Håb om danske priser
Det er ikke første gang, at Thomas Vinterberg og Tobias Lindholm er i spil til de eftertragtede European Film Awards.

De uddeles af medlemmerne i European Film Academy, en sammenslutning af europæiske filmskabere og filmprofessionelle.

Makkerparret vandt i 2012 manuskriptprisen for Jagten, der var nomineret til samme priser som Druk. Derudover var Jagten også nomineret for bedste klipning.

Druk skal i konkurrencen om prisen for bedste europæiske film i år dyste mod fem andre film: tjekkiske The Painted Bird og tyske Berlin Alexanderplatz – som får dansk premiere henholdsvis 19. november og 3. december og anmeldes i det aktuelle nummer af Ekko – det polske Oscar-bud Corpus Christi, italiensk-franske Martin Eden og Christian Petzolds Undine.

Thomas Vinterbergs film er også favorit til at blive den danske kandidat til prisen for bedste internationale film ved den amerikanske Oscar-uddeling til næste år.

European Film Awards 2020 bliver afholdt digitalt i Berlin den 12. december, hvor vi krydser fingre for danske priser.

Trailer: Druk

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko