Ugens streaming
24. nov. 2017 | 11:59

Stream film og serier om kunstverdenen

Foto | Riama Film
I en ikonisk scene fra Federico Fellinis satire over Roms kunstmiljø, La Dolce Vita, står skuespillerne Marcello Mastroianni og Anita Ekberg i Trevi-fontænen.

Forpinte kunstnere og storsnudede kulturforbrugere er i fokus, når vi i denne uge anbefaler fire film og én serie om kunstverdenen til streaming.

Af Kjartan Hansen

Når kunstens aparte verden ruller hen over skærmen, får vi eksklusiv adgang til et indspist miljø. Et dekadent hjørne af samfundet, hvor ikke alle er velkomne, og hvor man skal holde tungen lige i munden, så man ikke siger noget forkert.

Selv om kunsthistorien hylder det skæve og anderledes, er den største dødssynd, man kan begå i den verden, at sende det forkerte budskab.

Som i Ruben Östlunds længe ventede Guldpalmevinder The Square, hvor Claes Bang spiller en museumsinspektør, der jokker i spinaten med en anstødelig kampagne for en kommende udstilling.

Filmen har netop fået dansk biografpremiere. Derfor anbefaler vi i denne uge fem film og serier om kunstverdenen.

Frida

Den mexicanske kunstmaler Frida Kahlo mister aldrig sin livskraft trods varige mén efter en alvorlig busulykke og mandens utroskab. I stedet for at lade sig slå ud flirter hun med fotografen Tina Modotti (Ashley Judd).

Med den altid skønne Salma Hayek i hovedrollen ser vi kunstneren med en antydning af mørk ansigtsbehåring og de karakteristisk sammenvoksede øjenbryn. 

I årtier har den vestlige kulturelite brugt Frida Kahlo som eksempel på, at smerte også kan være smukt, og hendes udseende er blevet til et varemærke.

Streames på C More.

 


Midnight in Paris

Woody Allens charmerende komedie hylder Paris som historisk knudepunkt for kunstverdenen.

På en rejse til den franske hovedstad farer forfatteren Gil (Owen Wilson) vild i byens gamle boheme-kvarter Montmartre og havner på mystisk vis i 1920’erne.

Her bliver han hurtigt dus med billedskaberne Salvador Dalí og Pablo Picasso, fotografen Man Ray og sine litterære forbilleder, Ernest Hemingway og Francis Scott Fitzgerald. Spørgsmålet er, om han vil vende tilbage til sin egen tid eller hellere leve i fortiden som en del af 1920’ernes kreative elite.

Streames på Filmstriben.

 

Abstract: The Art of Design

Netflix-serien tager os med kunstneren på arbejde og giver et sjældent glimt af deres livsstil. Vi ser kreative sjæle i deres snævre miljø, imens de udstiller deres værker og reflekterer over fremtiden i branchen.

Serien giver et enestående indblik i et eksklusivt miljø, og de medvirkende artister kan ikke dy sig for at snakke om, hvilke krav deres kunder stiller.

Kulturforbrugerne har nemlig høje krav til alt fra fotografer og illustratorer til skodesignere, som sprænger grænserne for, hvad kunst kan bruges til. De arbejder alle indædt for at opnå anerkendelse, berømmelse og i sjældne tilfælde penge.

Streames på Netflix.


La Dolce Vita

I La Dolce Vita fra 1960 nyder alle rampelyset og er villige til at blive berømte for enhver pris. Selv når vi ser pressen omringe en tilsyneladende ukendt kvinde, spørger hun ikke hvorfor.

Vi følger Marcello Mastroianni, der spiller kulturkritikeren Marcello. Han er konstant på jagt efter nye adspredelser, som når han og den velhavende Maddalena (Anouk Aimée) lejer en prostituerets værelse for en nat, så de kan have sex i et farligt kvarter, imens hun selv må sove hos naboen.

I Federico Fellinis ikoniske øjebliksbillede af Roms eventyrlystne kunstkreds udstiller instruktøren de rige og berømtes hykleri om socialt engagement.

Streames på Filmstriben.


Hamsun

Få skandaler har rystet Nordeuropas snakkende klasse, som da den norske Nobelprisvinder for litteratur Knut Hamsuns sprang ud som tyskvenlig under Anden Verdenskrig. 

Max von Sydow brillerer som Knut Hamsun i Jan Troells biografiske film. Han vises som en mand, der gerne forsvarer Adolf Hitler, men aldrig har læst Mein Kampf og samtidig beder besættelsesmagten om at benåde modstandsfolk. 

Forfatteren bag en række mesterværker – deriblandt Sult, som Henning Carlsen filmatiserede i 1966 – var engang efterspurgt i hele Europa. Men i Hamsun ser vi ham falde i unåde i efterkrigstidens Oslo. 

Streames på Dansk Filmskat.

Kommentarer

Hver uge giver Ekko fem bud på, hvad du skal streame.

Vi anbefaler både film og tv-serier.

Denne uge fokuserer vi på kunstverdenen.

© Filmmagasinet Ekko