Ugens streaming
17. nov. 2017 | 17:01

Ekko anbefaler ungdomsfilm til streaming

Foto | Murray Close
Hailee Steinfeld – kendt fra Coen-brødrenes True Grit – har en stille stund på byens legeplads i ungdomsfilmen The Edge of Seventeen.

Voksne forstår ingenting. Det må vi anerkende, når vi i denne uge anbefaler fem ungdomsfilm og serier om bumsede teenagere på grænsen til at blive voksne.

Af Kjartan Hansen og Patricia Smollerup

Overgangen fra barn til voksen er akavet.

Stemmen går i overgang, man lugter af sved, og der dukker nye hår op, hvor man mindst venter dem. Og det er højst ubelejligt i en alder, hvor ens venner begynder at få kærester.

Ungdomsfilm dvæler alligevel ved den sorgløse ungdom og dens adspredelser, men i horisonten truer voksenlivets ansvar og kedsomhed. 

Nogle af de bedste film i genren balancerer netop mellem lysten til adspredelser og et stigende ansvar – som i Glasslottet, der har dansk premiere nu.

Derfor anbefaler vi i denne uge fem ungdomsfilm og -serier til streaming.

Juno

Skuespilleren Ellen Page fortryller med sin sødme og sarkastiske humor i Jason Reitmans Juno, der handler om en gravid teenager.

Filmen er hylende morsom og spækket med rappe replikker. Tænk bare på stedmoren, der ved meddelelsen om Junos graviditet siger, at hun havde foretrukket, at Juno var blevet smidt ud af skolen eller havde taget hårde stoffer.

Instruktøren bruger humor i skildringen af ungdomskærlighed og svangerskabets barske virkelighed. Blandt andet når barnets far Paulie (Michael Cera), hvis splejsede ydre fremhæves af hans korte, gule løbeshorts, holder stigende afstand til Juno, i takt med at hendes mave vokser.

Streames på Viaplay og Netflix.

 

 

The Edge of Seventeen

Den hæsligt påklædte Nadine, portrætteret af Hailee Steinfeld, kæmper for at finde ud af, hvor hun hører hjemme i et skånselsløst high school-miljø. For at gøre ondt værre har mistet sin far, imens hendes bror og bedste veninde er blevet kærester. 

The Edge of Seventeen er en charmerende ungdomsfilm, der udspiller sig i øjenhøjde med sin hovedkarakter og tager hendes problemer dybt alvorligt.

Historiens stærkeste element er det helt formidable samspil mellem den funklende stjerne Hailee Steinfeld og den karismatiske Woody Harrelson, der spiller hendes sarkastiske skolelærer.

Lejes på Blockbuster og Viaplay.

 

 

Girl Asleep

Stiliseret 70’er-nostalgi og surrealisme indkapsler australske Rosemary Myers’ debutfilm om ungdomslivet, der på en gang er skræmmende og vidunderligt.

Igennem Bethany Whitmores præstation lever vi os ind i følelseslivet for teenagepigen Greta, som er ny i byen og skal finde sig til rette på en ny skole.

Det er lettere sagt end gjort, når man er socialt akavet i en verden med umulige forældre, intimiderende pigekliker og en drengeven, der vil være mere end venner. Når den forvirrende hverdag bliver for meget, bevæger historien sig væk fra Greta til en mystisk spilledåse, der er porten til hendes drømmeverden.

Streames på C More og Filmstriben.

 

Freaks and Geeks

Kult-ungdomsserien, der kun fik en sæson, varslede starten på både James Franco, Seth Rogen og Jason Segels karriere.

I hovedrollen ser vi Linda Cardellini, der spiller dydsmønstret Lindsay. Hun er velopdragen, intellektuelt begavet og går en lys fremtid i møde. Men så får hun nye venner, der ryger hash, drikker øl og hører rockmusik.

På sidelinjen betragter Lindsays nørdede bedste veninde, hendes lillebror og konservative forældre hendes tidsfordriv med bekymring. Men jo mere de prøver at få hende på ret kurs, jo mere sikker føler hun sig i sit oprør.

Streames på Netflix.

 

Zappa

Rigmandssønnen Steen viser farlige sider af sig selv, når hans bedste ven Bjørn begynder at kigge på piger, og vennekredsen udvides med arbejderdrengen Mulle.

Med nostalgiske billeder af unge mennesker i 1960’ernes Brønshøj oplever vi en verden af vold og klasseforskelle, der giver Bille Augusts Zappa et unikt udtryk. 

Men filmens mørke sider, der for datiden var enestående for genren, forhindrer ikke spirende kærlighed mellem unge mennesker, som prøver at passe ind i skolens sociale fællesskaber.

Streames på Dansk Filmskat.

Kommentarer

Hver uge giver Ekko fem bud på, hvad du skal streame.

Vi anbefaler både film og tv-serier.

Denne uge fokuserer vi på ungdomsfilm.

© Filmmagasinet Ekko