Nyhed
05. aug. 2018 | 20:27

Ekko Shortlist-vinder går efter en Oscar

Foto | Daniel Emami Riis
Producer Sune Wahl slog et smut forbi Ekkos kontor, da han vendte hjem fra triumfen i USA, hvor Abu Adnan vandt den nystartede Indy Shorts International Festival i Indianapolis.

Abu Adnan vinder kortfilmfestival i Indianapolis og er nu kvalificeret til en Oscar-nominering. ”Amerikanerne har en indfødt kærlighed til filmen,” fortæller producer Sune Wahl.

Af Claus Christensen

Abu Adnan blev den store vinder af Ekko Shortlist Awards 2017 med fire priser, heriblandt bedste fiktion og bedste mandlige skuespiller.

Nu er udlandet ved at få øjnene op for Sylvia Le Fanus gribende kortfilm om en syrisk flygtning, der har svært ved at falde til i en flække på Fyn, mens hans søn glider nemmere ind i den nye kultur.

Forleden vandt kortfilmen på Indy Shorts International Festival, der fandt sted for første gang i Indianapolis i den amerikanske stat Indiana. Foruden en stor glasstatuette indbragte prisen filmskaberne den nette sum af 5000 dollars.

Men vigtigst af alt: Abu Adnan er nu kvalificeret til dysten om at blive Oscar-nomineret i 2019.

”Jeg havde aldrig nogensinde forestillet mig, at Sylvia og jeg med denne film skulle opleve medlemmer af Oscar-akademiet sige: ’Vi ses på den røde løber!’ fortæller produceren Sune Wahl, der hjemkommet fra USA slår et smut forbi Ekkos kontor på Christianshavn.

”Der er selvfølgelig meget langt igen, men det er noget særligt, når man vinder en amerikansk festival. Pludselig får man en masse betydningsfulde kontakter, og vi er allerede blevet inviteret med på flere festivaler i USA.”

Indfødt kærlighed
Abu Adnan kan med sin lavmælte hverdagspoesi, næstekærlige humanisme og karismatiske præstation af amatørskuespilleren Salim Assi lede tankerne hen på neorealismens Cykeltyven.

Filmen er skabt på den fynske filmuddannelse 18Frames, som har stået i skyggen af københavnske Super16. Men nu har man en filmperle, der for alvor kan markere uddannelsen ude i den store verden.

”Vi skal nok lave et foredrag i Colorado sammen med en forening, der hedder Windrider, som har en meget filosofisk tilgang og fokuserer på films betydning for samfundet,” siger 37-årige Sune Wahl.

Abu Adnan er blevet mødt med stor begejstring herhjemme, men modtagelsen i USA var endnu mere følelsesladet, fortæller produceren.

”Amerikanerne har en indfødt kærlighed til filmen. Der var mange, som kom op efter visningen og sagde tak. De ser mange film om flygtninge og immigration, men de fortalte, at vores film var meget anderledes.”

”Der er ikke nogen storladenhed, der er ingen pistoler, og der er ingen, der flygter. Det er film om mennesker, om at finde sig selv i en ny kultur, og det er noget, amerikanerne kan genkende. De er jo alle sammen fra familier, som er immigreret til USA. Og de fremhæver, at vi ikke har lavet en film om flygtninge, men om mennesker, som er flygtet.”

Slår håret ud af glæde
Det 27-årige stortalent Sylvia Le Fanu går i øjeblikket på den norske filmskole og havde ikke mulighed for at tage med til USA. Derfor blev det Sune Wahl, der modtog prisen i Indianapolis.

”Festivalen gik meget op i, at der var rigtigt mange kvinder blandt de nominerede og vinderne. ’Jeg er ked af, at det ikke er den kvinde, som har instrueret filmen, der står her nu. Men måske kan jeg noget andet,’ sagde jeg på scenen, tog min hårelastik af og svingede håret en ordentlig omgang som en hyldest til kvinder i film,” fortæller produceren og griner:

”Jeg var lidt nervøs for, at det ville blive opfattet forkert. Men af ren og skær glæde fik jeg lyst til at sige, at det er superfedt, at vi er nået så langt med kvinder i film. Og amerikanerne elskede det gudskelov.”

Abu Adnan blev lavet med støtte fra blandt andre FilmFyn og Odense Filmværksted for bare 105.000 kroner. Nu er det store spørgsmål, om den kan gå hele vejen og blive Oscar-nomineret.

”Sylvia ønskede, at vi skulle starte forsigtigt med filmen. Hellere være en stor fisk i en lille sø … Hun har haft helt ret i, at det har været godt for filmen. Men nu er vi klar til at gå videre,” forklarer Sune Wahl.

Prisen på en Oscar
Næste mål hedder en Oscar-nominering. Og Sune Wahl er godt klar over, at det kræver mere end bare at have en god film.

”Selv i kortfilmkategorien er man nødt til lave en kampagne for filmen, hvis man vil gøre sig nogen forhåbning. Man skal hyre en konsulent, der har kendskab til Oscar-verdenen, og vi skal præsentere filmen for de medlemmer af Akademiet, som foretager nomineringerne.”

Sune Wahl har opbakning fra organisationer, som han dog endnu ikke kan røbe navnet på. Men han anslår, at han selv skal ud og skaffe 200.000-300.000 kroner for at være med i Oscar-ræset.

”Det her er en vanvittigt vigtig læringsproces, og jeg er fyldt med energi og tro på, at det kan lade sig gøre. Det kan godt være, at vi kommer fra en lille filmuddannelse på Fyn, men vi har en film, som folk bliver meget bevæget af. Så hvis vi bare kan få de rigtige til at se den, har vi en chance.”

Kommentarer

Sune Wahl

Født 1981 i København.

Gik et år på Københavns Film & Fotoskole.

Startede i 2015 på producerlinjen på den fynske filmuddannelse 18Frames.

Har arbejdet i forskellige roller på Ekko Shortlist-filmene Zombiehagen, Sé, hvilken klovn og Freja og Sofie.

Producer af Abu Adnan, der blev topscorer ved Ekko Shortlist Awards 2017 med fire priser.

© Filmmagasinet Ekko