Nekrolog
17. maj 2020 | 13:57

En elsket komiker til alle tider

Foto | Richard Cartwright
I Modern Family spiller Fred Willard far til en af hovedpersonerne. Skuespilleren gjorde det til en dyd at skabe sjove præstationer på kort tid i en lang række film og serier.

Fred Willard fik med sit deadpan-ansigt verden til at grine i film og serier som Anchorman og Modern Family. Skuespilleren er død i en alder af 86 år.

Af Nicki Bruun

”Fred Willard var det sjoveste menneske, jeg nogensinde har arbejdet med. Han var en sød, vidunderlig mand.”

Sådan skriver en anden morsom mand – Steve Carell, kendt for sin rolle i komedieserien The Office – til nyheden om, at Fred Willard er død i en alder af 86 år.

De to spiller over for hinanden i Netflix-serien Space Force, der får premiere den 29. maj. Men fredag amerikansk tid døde Willard af naturlige årsager i sit hjem i Los Angeles, oplyser amerikanske medier.

Han havde ikke mange hovedroller i sin lange karriere, men de fleste har nok set ham i humoristiske gæsteoptrædener i film som This Is Spinal Tap og Anchorman samt serier som Alle elsker Raymond eller senest den voldsomt populære Modern Family.

Fred Willard blev Emmy-nomineret tre år i træk for sin rolle som den konservative svigerfar Hank i Alle elsker Raymond og en enkelt gang for præstationen som den spøgefulde patriark Frank Dunphy i Modern Family.

Sympatisk klovn
Fred Willard var med sit forrygende deadpan-ansigt og en usvigeligt sikker komisk levering altid garant for grin, når han trådte frem på lærredet eller skærmen.

Det gjorde han mere driftsikkert end de fleste. Over 300 titler har skuespilleren på cv’et efter debuten i 1966. Mange af dem var for instruktøren Christopher Guest, der har Fred Willard på rollelisten i mockumentary-film som Waiting for Guffman og Best in Show.

Han skabte først et navn for sig selv op gennem 60’erne som medlem i den Chicago-baserede improvisationskomedietrup Second City, mens han sammen med Martin Mull i 70’erne lavede satirisk tv-guld i serierne Fernwood Tonight og America 2-Night.

Her fremviste Fred Willard sit talent for at spille lettere tomhjernede figurer, der ikke tænker, før de taler. I virkelighedens verden var han ifølge kolleger venligheden selv, men han vidste også selv, hvor hans styrke lå.

”Jeg kan lide at spille fyren uden selvbevidsthed, ham den sympatiske klovn, der dummer sig og siger alt det, man ikke må,” sagde Fred Willard i 2008 til New York Times.

Fred Willard mistede i 2018 sin kone gennem 50 år, Mary Lovell, og efterlader sig en datter og et barnebarn.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko