Nekrolog
29. mar. 2021 | 17:55

En komisk mester takker af

Foto | Netflix
Jessica Walter i rollen, som hun særligt vil blive husket for: Den kølige matriark Lucille Bluth, der i komedieserien Arrested Development gerne nyder en martini, mens hun spiller sine børn ud mod hinanden.

Afdøde Jessica Walter stod med sin præstation som den usympatiske, men hylemorsomme matriark i Arrested Development bag en af nyere tids bedste tv-figurer.

Af Nicki Bruun

I Arrested Development leverer Jessica Walter syrlige stikpiller med uforlignelig komisk timing, når hendes narcissistiske mor spiller børnene ud mod hinanden.

Skuespilleren skabte med sin præstation som den forfærdelige og hysterisk morsomme matriark Lucille Bluth en af nyere tids bedste tv-figurer.

Lige så god hun var til at spille den lidet sympatiske figur, lige så afholdt var hun i virkeligheden. Kærligheden fra kolleger og fans er væltet ind, siden det torsdag amerikansk tid blev bekræftet, at Jessica Walter er død i en alder af 80 år.

En af hendes medspillere i Arrested Development, Jason Bateman, skriver på sociale medier: ”Hun havde en utrolig karriere fuld af fantastiske præstationer. Jeg vil altid huske min tid med hende, hvor hun gav liv til Lucille Bluth. Hun var helt speciel.”

Også instruktøren Ron Howard, der er en af folkene bag serien, skriver om Jessica Walter, der var aktiv i det amerikanske skuespilforbund.

”Sikke en forrygende, sjov, intelligent og stærk kvinde. Hvil i fred, Jessica Walter, og tak for et liv med latter og for at dele dit enorme talent med vores serie og hele verden.”

Kvinde blandt mænd
Arrested Development
blev i sin tid vist på DR2 herhjemme under titlen Familie på livstid. Serien kørte oprindelige i tre sæsoner fra 2003 til 2006, mens Netflix genoplivede den populære sitcom med flere sæsoner i både 2013 og 2018.

Jessica Walter medvirkede i alle 84 afsnit, men hun var andet og meget mere end den rolle.

Hun startede karrieren på de skrå brædder i starten af 1960’erne, hvor hun vandt en pris som bedste debutant for Peter Ustinovs stykke Photo Finish.

Skuespilleren fik en fast rolle i tv-serien Love of Life, mens hun gæsteoptrådte i en lang række andre serier. Det var særligt som tv-skuespiller, at Jessica Walter fejrede store triumfer.

Hun vandt i 1975 tv-verdenens fineste pris, en Emmy, for sin hovedrolle i miniserien Amy Prentiss. Her spiller hun titelrollen som en kvinde, der pludselig står i spidsen for politistyrken i San Francisco. Det huer ikke de mange mænd, som selv ville have stillingen.

Jessica Walter blev Emmy-nomineret tre gange yderligere, men vandt ufortjent ikke for sin rolle i Arrested Development, som hun blev nomineret for i 2005. I starten af karrieren blev det også til to Golden Globe-nomineringer, først blot som nyt talent og senere for filmen Play Misty for Me.

Iskoldt geni
I nyere tid er Jessica Walter særligt blevet kendt som en komisk mester af Guds nåde.

Hun lagde knivskarp stemme til en anden nådesløs matriark, Mallory Archer, i animationsserien Archer.

Det var især hendes måde at levere iskolde, kyniske betragtninger på, der gjorde hende så morsom. Endnu større kunne talentet konstateres at være, når hun i interviews viste sig helt anderledes i virkeligheden, nemlig et varmt og givende menneske.

Jessica Walters anden ægtemand, skuespilleren Ron Leibman, døde i 2019. Hun efterlader sig datteren Brooke Bowman, som er leder på produktionsselskabet Fox, og barnebarnet Micah Heymann.

”Hun arbejdede som skuespiller i over seks årtier, og hendes største fornøjelse var at give andre glæde både professionelt og privat,” udtaler datteren og fortsætter:

”Hun vil leve videre gennem sine roller, men hun vil også blive husket for sit vid, sin stil og sin livsglæde.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko