Er Arne Bro færdig på Filmskolen?
Efter en uges barrikadering af Den Danske Filmskole kunne eleverne notere en uventet sejr.
Rektor Vinca Wiedemann trådte tilbage, studieleder Søren Friis Møller fulgte efter, og den forhadte studieplan, som har betydet mere fællesundervisning og mindre filmproduktion, ser ud til at blive skrottet.
Men anledningen til barrikaden, hjemsendelsen af dokumentarlederen Arne Bro, er stadig et åbent spørgsmål efter mere end tre uger.
Og et vigtigt spørgsmål, for hvis Arne Bro vender tilbage, vil han have elevernes opbakning og blive en markant stemme i skabelsen af fremtidens filmskole.
Chefen Arne Bundgaard fra Kulturministeriets Koncern HR, der behandler personalesagen, har efterhånden givet det samme ikke-svar så mange gange, at han ikke kan lade være med at ytre sin faste vending med sang i stemmen, da vi ringer.
”Når det er en personalesag, så har vi ingen kommentarer til det overhovedet,” siger han.
– Hvornår kan I så kommentere på det?
”Når sagen er afsluttet.”
– Hvornår tror I, den bliver det?
”Det har vi ingen holdning til,” synger han.
Stående klapsalver
Arne Bro har udtalt, at han blev hjemsendt, fordi rektor mente, han var illoyal over for skolens ledelse. Han siger videre, at hans fagforening Djøf mener, at bortvisningen har været uretmæssig, fordi den skete inden forudgående høring af Arne Bro.
Da han trådte ind på scenen til Ekko Shortlist Awards den 29. november for at uddele dokumentarprisen, blev han modtaget med jubel og stående klapsalver.
Mange, ikke bare på Filmskolen, men også i underskoven af landets filmtalenter, opfatter ham som et levende symbol på kampen for filmkunsten.
”Det er altafgørende at få faglederen Arne Bro tilbage på Den Danske Filmskole snarest,” skrev 88 elever på Filmskolen (92 procent af det samlede antal) onsdags i en pressemeddelelse.
De omtalte Arne Bro som ”en af de mest progressive, erfarne og respekterede filmundervisere i verden”. Og opfordrede Kulturministeriet og skolens konstituerede rektorat til at løse personalesagen hurtigst muligt.
”Vi har brug for ham for at få Den Danske Filmskole på rette kurs mod den enestående, praksisnære uddannelse, Filmskolen skal blive,” lød elevernes klare budskab.
Lærerne vil ikke blande sig
I modsætning til eleverne holder Filmskolens lærere lav profil i spørgsmålet, om Arne Bro skal tilbage på Filmskolen.
På den såkaldte Oplysningsgruppes Facebook-side har filmfolk ellers efterlyst, at hovedlærere som prorektor Kim Leona, leder af fotografuddannelsen Kim Høgh og leder af produceruddannelsen Jonas Frederiksen kommer på banen.
Lærernes tillidsrepræsentant Christian Ballund, der underviser i animation, er interesseret i, at sagen snart bliver løst. Men han og den øvrige lærergruppe vil ikke blande sig i udfaldet.
”Det kan godt være, at vi har en holdning, men vi vil ikke i medierne blande os i vores arbejdsgivers personalesag.”
– Hvis Arne Bros fagforening har ret i, at han er blevet bortvist på et uretmæssigt grundlag, synes lærergruppen så, at han skal tilbage på skolen?
”Det vil jeg ikke udtale mig om. Det er for spekulativt.”
– Hvad er din personlige holdning?
”Jeg vil undlade at have en personlig holdning i dette tilfælde, fordi jeg er talsmand.”
– Så du har ikke en holdning til, om Arne Bro skal vende tilbage?
”I hvert fald ikke én, jeg vil gøre opmærksom på lige nu.”
– Det lyder, som om I lærere er splittede i forhold til Arne Bro?
”Det kan jeg hverken afvise eller bekræfte. Og jeg vil ikke forholde mig til, om Arne Bro skal ansættes eller fyres. Det må du spørge rektor Bo Damgaard om. Du ringer jo heller ikke og spørger mig, om en anden af mine kollegaer skal fyres eller blive på skolen!”
– Men Arne Bro er vel ingen tilfældig person. Det var på grund af ham, at eleverne blokerede skolen, hvilket førte til, at rektor blev tvunget til at gå af!
”Min kommentar er helt generelt, at folk, der uretmæssigt er blevet sendt hjem, selvfølgelig ikke skal være hjemsendt. Det giver sig selv.”
Damgaards beslutning
Ekko har også spurgt Kulturministeriet, om Arne Bro vil kunne vende tilbage til sit job, hvis han er blevet bortvist på et uretmæssigt grundlag.
”Det er institutionerne under Kulturministeriet, der håndterer personalesager. I dette tilfælde er det ledelsen på Filmskolen, der afskediger og ansætter lærere,” lyder svaret fra ministeriet.
Det er med andre ord den konstituerede rektor, 71-årige Bo Damgaard, som i sidste ende bestemmer Arne Bros skæbne sammen med prorektor Kim Leona og administrationschef Morten Hatorp.
Vil Bo Damgaard så arbejde for, at Arne Bro kan vende tilbage til skolen, hvis han er blevet bortvist på et uretmæssigt grundlag?
”Jeg har ingen kommentarer til en uafsluttet personalesag,” skriver Bo Damgaard lakonisk i en mail.
Eleverne vandt krigen mod Vinca Wiedemann, men kan godt miste deres yndlingslærer i fredsprocessen.
Den Danske Filmskole
Filmskolen er i gang med at overgå til en femårig bachelor- og kandidatuddannelse som led i at blive akkrediteret.
31. januar 2019 udsendte 87 ud af 96 elever en mistillidserklæring til rektor Vinca Wiedemann i protest mod planerne for skolen.
14. november hjemsendte rektor lederen af dokumentarlinjen, Arne Bro, der har været modstander af hendes visioner.
15. november barrikaderede elever skolen med krav om rektors afgang.
22. november fratrådte Vinca Wiedemann sin stilling.
Bo Damgaard skal som midlertidig rektor skabe ro på skolen.
Kommentarer