Konflikt på Filmskolen
05. dec. 2019 | 09:58

Fyret rektors højre hånd forlader Filmskolen

Foto | uoplyst
Søren Friis Møller er uddannet på Copenhagen Business School, men har indtaget vigtige stillinger i den danske filmbranche. Nu er han dog færdig som studiechef på Filmskolen.

Studiechef Søren Friis Møller, der har lavet den nye studieplan på Filmskolen, stopper med øjeblikkelig virkning efter hård kritik.

Af Claus Christensen

Hvis en elev savner stof til sin afgangsfilm, skal vedkommende bare løfte blikket og kigge rundt på Den Danske Filmskole.

Her har en af de mest dramatiske konflikter i nyere dansk filmhistorie udspillet sig igennem de sidste tre uger. Og balladen er langt fra slut.

For to uger siden måtte rektor Vinca Wiedemann rydde sit kontor og forlade skolen efter fem år på posten som rektor. Og nu følger hendes højre hånd, studieleder Søren Friis Møller, efter.

”Jeg kan bekræfte, at jeg er stoppet og henviser til den konstituerede rektor for yderligere kommentarer,” skriver Søren Friis Møller i en sms til Filmmagasinet Ekko. Om han er blevet fyret eller selv har valgt at gå, ønsker han ikke at svare på.

”Jeg har desværre ikke yderligere kommentarer,” skriver den nu tidligere studieleder, som dog ikke helt forlader dansk film, idet han sidder i bestyrelsen for Det Danske Filminstitut.

Filmskolens konstituerede rektor, Bo Damgaard, der har været direktør for FilmFyn og programchef for TV 2, siger til Ekko:

”Søren er stoppet, og han har arbejdet topprofessionelt og loyalt i skolens tidligere ledelse. Han har arbejdet meget med at forberede den kommende akkreditering, styrke vidensproduktionen og lave den pædagogiske tilrettelæggelse. Det arbejde fortsætter, men jeg er i gang med at skaffe ro og rum og fortolke den retning, som skolen skal have. I den sammenhæng er vi blevet enige om, at det vil være fornuftigt at slutte Sørens arbejde. Så det er efter gensidig aftale.”

– Bliver der så ændringer i den kritiserede studieplan, som de nye elever har været på?

”Den er vi i fuld gang med at kigge på, og mere vil jeg ikke sige lige nu. Nu er tiden kommet, hvor vi skal gribe studieplaner og retninger på skolen an på en ny måde.”

Akademisering
Der har i længere tid været en konflikt på Filmskolen om, hvilken retning uddannelsen skal gå i.

Dramaet på Filmskolen eksploderede torsdag den 14. november, da Vinca Wiedemann hjemsendte den mangeårige leder af dokumentarfilmuddannelsen, Arne Bro. Han blev frataget sin mobil og sine nøgler og eskorteret ud af skolen som et barn uden for pædagogisk rækkevidde.

Eleverne var dog alt andet end enig i den beslutning og barrikaderede skolen. Efter en uges massiv mediedækning og nul undervisning havde kulturministeren øjensynligt fået nok. Wiedemann, der få dage forinden havde afvist et spørgsmål om sin afgang som komplet useriøst, var færdig.

Men eleverne ville også af med Søren Friis Møller, der står bag de studieplaner, som indvarsler kunstskolens overgang til en bachelor/kandidat-uddannelse med et mere akademisk islæt.

Eleverne har kritiseret den nye studieordning for at føre til mere akademisering, mere fællesundervisning og mindre fagspecifik undervisning. En fotograf har således fortalt, at han efter to en halv måned på skolen kun har haft et kamera i hånden tre gange.

Kejserens nye CBS-klæder
Facebook-siden for den såkaldte Oplysningsgruppe, der består af kritikere af Vinca Wiedemanns reformer, er studielederen blevet heftigt kritiseret for at mangle indsigt i såvel filmbranchen som kunst.

”Varm luft, kejserens nye CBS-klæder,” skrev producent Sigrid Dyekjær om Søren Friis Møller, som rektoren hentede fra Copenhagen Business School.

”Hele hans oplæg er så gennemsyret af foragt for kunst og kunstnere, at det pludselig giver mening, at det er CBS-fyre med headsets, der står for undervisningen på Filmskolen lige pt.,” kommenterede tidligere filmskoleelev Jella Bethmann studielederens foredrag om kulturel entreprenørskab.

Et dårligt lys
Tonen fik Klaus Hansen, der som direktør i Producentforeningen gennem længere tid forsøgte at mægle i skolekonflikten, til at kalde filmfolket til orden på Oplysningsgruppens Facebook-side.

”Det er dybt useriøst at skyde på en ansat. Det er samtidig med til at stille filmbranchen i et rigtigt dårligt lys over for dem, der virkelig bestemmer,” skrev Klaus Hansen formanende og fortsatte:

”Der er forskel på, om man sidder som kaptajn og sætter kursen eller blot er styrmand, der skal styre efter den kurs, kaptajnen har lagt.”

Klaus Hansen, der i dag er direktør i den regionale fond FilmFyn, fik dog hurtigt svar på tiltale.

”Hvis du har været involveret i det her i to år, så undrer det mig, at du ikke har hørt fra lærere og elever – både gamle og nuværende – at arkitekten bag Vincas planer har været Søren Friis Møller. Og hvis Vinca går, så må han nødvendigvis også gå, for han har siddet med i styrrummet og styret skuden ind i isbjerget,” lød det fra Sigrid Dyekjær.

Kommentarer

Den Danske Filmskole

Filmskolen er i gang med at overgå til en femårig bachelor- og kandidatuddannelse som led i at blive akkrediteret.

31. januar 2019 udsendte 87 ud af 96 elever en mistillidserklæring til rektor Vinca Wiedemann i protest mod planerne for skolen.

14. november hjemsendte rektor lederen af dokumentarlinjen, Arne Bro, der har været modstander af hendes visioner.

15. november barrikaderede elever skolen med krav om rektors afgang.

22. november fratrådte Vinca Wiedemann sin stilling. Bo Damgaard skal som midlertidig rektor skabe ro på skolen.

© Filmmagasinet Ekko