Dårlige arbejdsforhold i dansk film
De sidste knap to år har en slem krise plaget den danske film- og tv-branche, og konsekvenserne kan tydeligt mærkes.
To prominente produktionsselskaber gik konkurs i oktober, og der er meget færre produktioner end tidligere. For filmarbejderne er der derfor meget lidt arbejde at få. Og meget af det arbejde, der er at få, er under dårlige forhold.
I 2021 skrev 415 danske filmfolk under på et protestbrev offentliggjort i Ekko om en giftig kultur med dårlige arbejdsforhold i dansk film. En samlet branche støttede op om at gøre noget ved problemet, men det lader til, at det ikke er løst.
En rapport fra Film- og tv-arbejderforeningen FAF har kortlagt problemerne i branchen lige nu.
85 procent de FAF-medlemmer, der har deltaget i undersøgelsen, oplever løndumping, altså at lønnen bliver presset længere ned, end hvad der normalt betragtes som rimeligt.
”Det stresser mig helt vildt, at jeg ofte skal kæmpe – bare for at få minimumslønnen. Og ofte bliver mødt med, at der bare ikke er flere penge, så take it or leave it,” siger et medlem ifølge rapporten.
83 procent af de deltagende medlemmer oplever også, at arbejdsforholdene i øjeblikket er dårlige.
”Jeg føler mig nedtrykt og deprimeret hver dag og overvejer at begynde på en ny uddannelse, selv om jeg har femten års erfaring i branchen,” siger et andet medlem.
Overenskomster er løsningen
Forpersonskabet for FAF’s bestyrelse, Roar Skau Olsen, Louise de Mylius og Kristine Maj de Neergaard mener, at problemerne tydeligt er et symptom på den alvorlige krise, branchen befinder sig i.
”Vi er af den klare holdning, at de professionelle i dansk film-, tv- og spil fortjener bedre. Ikke alene sikrer de hyggestunder i familierne både i Danmark og udlandet, men de sikrer også store eksportindtægter og hæder til Danmark. Så det faktum, at så mange oplever store problemer, er uværdigt og utaknemmeligt,” skriver de i en pressemeddelelse.
FAF opfodrer i pressemeddelelsen kulturministeren og Folketinget til at tage problemerne alvorligt og arbejde for at løse udfordringerne med finansiering i branchen. Foreningen mener, at Folketinget skal sikre en mellemfinansiering, indtil den planlagte kulturbidragsordning er helt indfaset.
Desuden kommer de med tre forslag til, hvad der skal til for at gøre forholdene bedre for de danske filmarbejdere.
For det første slår de fast, at overenskomster er den eneste måde at skabe ordnede forhold. For det andet skal overenskomsterne laves på alle områder, hvilket kræver bedre samarbejde på tværs af branchens parter.
Det tredje og mest konkrete forslag er, at producenter ikke skal kunne modtage offentlig støtte fra Filminstituttet eller andre offentlige puljer, hvis de ikke efterlever overenskomster og aftaler, hvilket skal kontrolleres af en uafhængig instans.
Kommentarer