Ugens streaming
19. apr. 2019 | 13:12

Streaming: Fantastiske påskefilm

Foto | HandMade Films
Brian Cohen (Graham Chapman) bliver født samtidig som Jesus i Nazareth, og det kommer til at påvirke ham i Monty Pythons Life of Brian.

Martin Scorsese, Monty Python og Woody Allen har lavet forrygende mesterværker, der med humor og blodig alvor foregår under den kristne højtid.

Af Nicki Bruun

Påsken er over os, og dermed er der nok bedre tid for mange til at sætte sig og se en film.

Mens der er nærmest uendeligt mange juleklassikere, er det dog ikke mange film, som forbindes med højtiden, hvor Jesus blev korsfæstet og senere genopstod.

Men faktisk er der nogle stykker af filmhistoriens store værker, som foregår i påsken. I anledning af helligdagene har vi fundet fem af de bedste frem og henviser til, hvor du kan se dem i ferien.

Det kunne nemt være blevet til fem film om Jesu liv og død, men vi har rystet posen og fundet frem til fem mesterværker, som du næppe vidste alle foregår under påsken.
 

Annie Hall

Woody Allens neurotiske Alvy Singer er inviteret til påskemiddag med skinke hos Annies ærkeamerikanske familie.

Bedstemoren er en inkarneret jødehader, fortæller Alvy til kameraet, mens filmen via split screen giver et indblik i påsken hos hans højtråbende familie. De har planer om at faste i højtiden for at sone for deres synder.

”Hvilke synder? Det forstår jeg ikke,” bliver der sagt ved bordet. ”For at være ærlig forstår vi det heller ikke,” lyder svaret.

Annie Hall fra 1977 er en af Woody Allens mest elskede film. Instruktøren spiller over for Diane Keaton i titelrollen som kvinden, der er lige så uimodståelig som uforståelig i Alvys øjne. Filmen er fyldt med opfindsomme indslag og kvik replikudveksling, så man er i fornøjeligt selskab.

Streames på Filmstriben

 

Life of Brian

Det er nemt at glemme 40 år senere, hvor provokerende Life of Brian egentlig var for verdens mange troende mennesker. Men da filmen fik premiere i 1979, blev den forbudt i mange lande, så der på de svenske plakater stod: ”Så sjov, at den blev forbudt i Norge.”

Filmen følger Brian Cohen, der fødes samme dag i stalden ved siden af Jesus. Det skaber forvirring for de tre vise mænd, og så er kimen lagt til en sand forvekslingskomedie om Brian, der ved en fejltagelse bliver set som den store frelser af pøblen.

Intet er helligt for Monty Python, der i filmen ikke bare gør grin med kristendommen, men også med venstrefløjsrevolution og stort set alt mellem himmel og jord.

Streames på Netflix

 

The Last Temptation of Christ

Der er knap så megen morskab som hos Monty Python i Martin Scorseses film om de barske oplevelser i Jesus Kristus’ liv. The Last Temptation of Christ bygger på bogen af samme navn fra 1955, der skabte ballade, fordi den ifølge kirken trak Jesus ned på et vulgært niveau.

Filmen menneskeliggør da også Hans Hellighed ved at vise Jesus i konflikt med fristende tanker om sex og hans tvivl om sin mission.

Willem Dafoe spiller Jesus fuld af indre smerte, så man faktisk lider med ham, hvad end man er troende eller ej.

Streames på iTunes og Netflix

 

Rebel Without a Cause

Det vil være svært at sælge Rebel Without a Cause – der på dansk fik titlen Vildt blod – som en decideret påskefilm. Men Nicholas Rays ungdomsdrama fra 1955 starter faktisk i påskedagene.

Her mødes vi James Deans unge mand Jim Stark, der er blevet anholdt og bragt til politistationen på grund af fuldskab. Da hans forældre møder op og prøver at rede trådene ud, kommer Jim med et frustreret udbrud mod sine forældre, der konstant skændes.

”You’re tearing me apart,” råber han fortvivlet, og det gav genlyd for en hel generation af unge mennesker i 50’erne. Men det er en tidløs problemstilling, og 64 år efter premieren har filmen stadig en rebelsk energi – især takket være James Dean – og er lige så relevant som nogensinde.

Streames på SF Anytime og iTunes

 

Lincoln

Okay, her strækker vi nok begrebet ”påskefilm” til det yderste, men Abraham Lincoln blev myrdet den 14. april 1865, der minsandten også var langfredag.

Der var delte meninger om Steven Spielbergs Lincoln, da den havde premiere. Men de fleste var enige om, at Daniel Day-Lewis spiller den vel største amerikanske præsident med ærefrygtindgydende troværdighed.

Skuespilleren forsvinder helt ind i rollen som Lincoln, så man foruden filmens episke vingefang om præsidentens kamp for at ophæve slaveriet blot kan nyde stor skuespilkunst. Og man får i tilgift en historietime klædt ud i stærkt underholdende gevandter, når Spielberg fokuserer mere på Lincolns liv end hans død.

Streames på C More

Kommentarer

Hver uge giver Ekko fem bud på, hvad du skal streame.

Vi anbefaler både film og tv-serier.

I denne uge udvælger vi film, der foregår i påsken.

© Filmmagasinet Ekko