Ugens streaming
02. mar. 2018 | 15:24

Streaming: Oscar-vindere du bør se

Foto | Claire Folger
Det er forbundet med en masse sorg at vende hjem til sin lille fiskerby for Lee Chandler (Casey Affleck) i den tragiske og morsomme Manchester by the Sea.

På søndag går årets Oscar-show i luften og uddeler de prominente statuetter til vinderne. Vi anbefaler fem tidligere Oscar-vindere, du måske ikke har set.

Af Mikkel Krebs Behnke

Det er blevet Oscar-tid.

Søndag i Hollywood – det vil sige natten til mandag dansk tid – starter dette års Oscar-uddeling, og i løbet af et par timer har vi fundet ud af, hvem der løber med dette års prestigefyldte statuetter.

I denne omgang af ugens anbefaling kigger vi nærmere på film, der ikke fik samme omtale som de største vindere, men stadig lykkedes med at hive en Oscar hjem.

De er alle fremragende, og hvis du ikke har set dem endnu, bør du som opvarmning til den forestående Oscar-uddeling gøre dig selv den tjeneste at give dig i kast med disse fem perler.

Manchester by the Sea

Kenneth Lonergans både dystre og vittige drama om familieforhold vandt to priser ved Oscar-uddelingen i 2017. Casey Affleck vandt for bedste hovedrolle og Lonergan vandt for bedste originale manuskript.

Filmen fortæller historien om Lee Chandler (Affleck), der må vende hjem til sin lille fisker-hjemstavn for at tage sig af sin nevø Patrick (Lucas Hedges), da hans far dør. Chandler må nu kæmpe med både sit forhold til Patrick og fortiden med sin ekskone (Michelle Williams).

Manchester by the Sea er en rørende fortælling om sorg. Den kammer aldrig over, fordi de svære temaer blødes op med eksempelvis en gøende hund eller en telefon, der ringer til en begravelse. På den måde handler filmen også om tilfældigheder, der enten kan få os til at grine eller potentielt ødelægge os.

Streames på Viaplay.


Little Miss Sunshine

Det lille komediedrama Little Miss Sunshine handler om en skæv familie – på godt og ondt. Manuskriptforfatteren Michael Arndt vandt en Oscar for bedste originale manuskript, mens Alan Arkin vandt for bedste mandlige birolle.

Familien består af skægge typer. Faren Richard har lavet et selvudviklingsprogram for folk, der gerne vil være vindere. Moren Sheryl er lettere nervøs og stresset. Hendes bror Frank har forsøgt at begå selvmord. Drengen Dwayne har besluttet sig for ikke at sige noget, indtil han kommer i flyvevåbnet. Bedstefaren sniffer kokain og er hudløst ærlig.

Sidst, men ikke mindst, er der den almindelige pige Olive, hvis største drøm er at være med i en skønhedskonkurrence.

Sammen drager de mod Californien i familiens folkevognsrugbrød, så Olive kan deltage i skønhedskonkurrencen Little Miss Sunshine. Vejen derhen er skæv og fuld af bump på vejen, men familien holder sammen, og historien er fortalt med humor og kærlighed til karaktererne.

Streames på C More.


Room

I det amerikanske drama har femårige Jack (Jacob Tremblay) tilbragt hele sit liv i et lille rum med sin mor Ma (Brie Larson). Hun blev bortført og indespærret som syttenårig af en mystisk mand, som hun kalder ”Old Nick”.

Jack har aldrig været uden for det indespærrede rum, og Ma forsøger at holde ham lykkeligt uvidende om den virkelighed, som han kun kan se på fjernsynet. Ma udtænker en plan for, hvordan de kan flygte – men den grumme virkelighed er svær at håndtere for dem.

Ekkos anmelder kvitterede med fem stjerner til Room, som indbragte Brie Larson en Oscar for bedste kvindelige hovedrolle i 2016. Det er en voldsom, klaustrofobisk og rørende film, der bliver båret frem af glimrende præstationer.

Streames på C More.


Ida

Den polske Ida fra 2014 er instrueret af Pawel Pawlikowski og vandt en Oscar for bedste ikke-engelsksprogede film i 2015.

Den skildrer den unge pige Ida, der er på vej til at blive nonne og har tilbragt hele sit liv på et katolsk kloster. Hun har ingen kontakt til sin familie, men ønsker inden sit klosterløfte at besøge sin eneste slægtning, mosteren Wanda, der er højesteretsdommer.

Mødet med mosteren giver indsigt i familiens fortid. Idas jødiske familie forsvandt under besættelsestiden, og sammen begiver de to sig mod hendes fødeby for at afdække den tragiske familiehistorie.

Ida er en sand perle, smukt filmet i sort-hvide billeder, fortalt nøgternt og usentimentalt. Der er en stilhed og ro over filmen, og Pawlikowski tør både dvæle ved handlingen og klippe skarpt til det næste. Der er ikke én scene for meget eller for lidt i Ida.

Streames på Filmstriben og lejes på FilmLounge og Filmperler.


The Artist

The Artist er den af filmene på listen, der løb med flest Oscar-statuetter. Hele fem priser vandt den i 2012: bedste film, bedste instruktør til Michel Hazanavicius, bedste musik til Ludovic Bource, bedste mandlige hovedrolle til Jean Dujardin og bedste kostume-design.

Den moderne stumfilm er en hyldest til den klassiske stumfilmperiode og filmhistorien. I 1927 i et Hollywood lige inden talefilmens gennembrud møder vi George Valentin, der er en af stumfilmens største stjerner. Han nægter at deltage i de nye talefilm, og det bliver enden på hans karriere. Men da han møder Peppy Miller (Bérénice Béjo), der bliver talefilmens nye darling, får han måske alligevel chancen i Hollywood.

The Artist bliver aldrig en parodi på en tid, men er en herlig film i sig selv, der stråler af glæde. Den er ikke kun til filmhistorikere, men underholder også et bredt publikum.

Streames på Filmstriben og lejes på FilmLounge.

Kommentarer

Hver uge giver Ekko fem bud på, hvad du skal streame.

Vi anbefaler både film og tv-serier.

Denne uge fokuserer vi på Oscar-vindere, du måske ikke har set.

© Filmmagasinet Ekko