Nyhed
27. apr. 2022 | 13:09

Festival viser forrygende filmperler

Foto | Kevin Bray
Stanley Kubricks klassiker Rumrejsen år 2001 fra 1968 vises i en ny version, som er blevet restaureret af den populære instruktør og filmfan Christopher Nolan.

Der er store mesterværker og særlige visninger på Gentofte International Film Festival, hvor nye og ældre film vises i cineasters yndlingsformat: 70mm.

Af Nicki Bruun

Et af filmhistoriens største mesterværker og en af årets bedste biografoplevelser er på plakaten, når Gentofte International Film Festival i weekenden løber af stablen.

Dermed kan cineaster stifte bekendtskab med filmperler i det 70mm-format, som folkene bag holder mest af.

Festivalen viser en nyrestaureret udgave af Stanley Kubricks Rumrejsen år 2001, som ingen ringere end Christopher Nolan har stået for restaurationen af.

Filmen bliver vist ved en åbningsgalla på fredag den 29. april i Gentofte Kino, hvor man også får et oplæg samt et glas bobler inden visningen.

Dagen efter kan man fuldende turen ud i rummet ved at se opfølgeren 2010 – Den anden rumrejse. Peter Hyams’ film fra 1984 er aldrig før blevet vist i 70mm på dansk jord, så der er mulighed for en oplevelse ud over det sædvanlige.

Om lørdagen viser festivalen desuden Paul Thomas Andersons kritikerroste Licorice Pizza, som Ekkos begejstrede anmelder har givet fem stjerner. Det er en Danmarkspremiere i 70mm, og enhver filmfan bør unde sig selv at se mesterinstruktørens nostalgiske komediedrama i hans foretrukne format.

På festivalens sidste dag søndag den 1. maj kan publikum til et foredrag lære mere om 70mm-formatet. Dernæst er der for første gang i 40 år en dansk biografvisning af krigsfilmen Panserslaget ved Ardennerne fra 1965.

Se det fulde program og køb billet til filmene!

Rolls-Royce for filmelskere
Sidste år inviterede Gentofte International Film Festival for første gang publikum til en weekend i 70mm-filmens tegn.

Festivalen skulle oprindelig have fundet sted i januar, men det satte coronakrisens biografnedlukning en stopper for. I maj lykkedes det dog at afholde festivalens første udgave, hvor der var særlige visninger af The Hateful Eight, Interstellar og Joker på programmet.

I spidsen for Gentofte International Film Festival står Gentofte Kinos biografdirektør Sune Lind Thomsen, der skriver klummen Box office i Ekko. Den store filmelsker indkøbte i 2020 en 70mm-fremviser med netop målet om at starte en festival helliget det sjældne filmformat.

Det er ifølge ham noget helt specielt at se film i 70mm-formatet, som filmskabere som Quentin Tarantino og Christopher Nolan sværger til.

”70mm er som en Rolls-Royce eller som at høre vinylplader på et rasende godt stereoanlæg. Det er meget mere organisk end digital projektion,” har biografejeren tidligere sagt til Ekko.

”Der er noget ved at se en film på 70mm, som er mere autentisk.”

Trailer: Licorice Pizza

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko